Vágólapra másolva!

Husztival, Babossal és Beckhammel indul az európai futballtavasz

A Bajnokok Ligája tavaszi rajtjára még egy kicsit várni kell, de az UEFA-kupában már a héten folytatódnak a küzdelmek, mégpedig olyan klubok részvételével, amelyek az elmúlt években rendre a BL-ben szerepeltek. A Werder Bremen és az AC Milan közül rögtön csak egy juthat a legjobb 16 közé, hiszen ez a két együttes egymás ellen játszik, de ott van a mezőnyben a Valencia, az Olympique Marseille, vagy a "nagyhatalmi státusra" törő Manchester City is.

A forduló legnagyobb rangadója kétségtelenül a Werder Bremen és az AC Milan párviadala, amelyben az olasz együttes a favorit. A brémaiak ugyanis meglehetősen pocsék formában vannak, idei három bajnokijukon mindössze egyetlen pontot szereztek.

Ugyanakkor ezeken a meccseken nem állt a csapat rendelkezésére a brazil játékmester, Diego, aki eltiltását töltötte a Bundesligában, az AC Milan ellen azonban már ott lesz a pályán. Nem úgy, mint a nemzetközi szövetség által eltiltott Torsten Frings, akit a középpályán Jurica Vranjes pótolhat.

Ami a Milant illeti, a rossonerók vitrinjéből egyedül az UEFA-kupa hiányzik, így a sorozat mindenképpen fontos a klub számára - amit jól jelez, hogy David Beckhamet is nevezték, annak ellenére, hogy szerződése szerint az angol középpályás csak a Bremen elleni két meccsen játszhatna, mielőtt visszatérne Los Angelesbe.

Külön érdekesség, hogy Beckham eddig pályafutása során csupán két találkozón szerepelt az UEFA-kupában, még 1995-ben, amikor a Manchester United az orosz Rotor Volgográddal játszott - később mindig a BL-ben szerepelt... A Milan egyébként a sérült Kaká nélkül utazik Brémába, ahol olyan eredményt szeretne elérni, amely megfelelő a visszavágó szempontjából.

Mind a két magyar érdekeltségű együttes szerdán lép pályára: a címvédő Zenit Szankt-Petyerszburg, soraiban Huszti Szabolccsal, a német VfB Stuttgartot fogadja. Az oroszoknak ez lesz az első tétmérkőzésük idén, és egyben az első 90 percük az Arsenalnak eladott Andrej Arsavin nélkül.

De nem a válogatott támadó volt az egyetlen távozó a télen: a Zenit megvált francia védőjétől, Sébastien Puygrenier-től, a két veterán középpályás, Vlagyiszlav Ragyimov és Olekszandr Gorskov visszavonult, az argentin csatárt, Alejandro Domínguezt pedig fegyelmi okok miatt tették ki a keretből.

Ha még megemlítjük, hogy a védelemből Nicolas Lombaerts és Tomás Hubocan is kidőlt sérülés miatt, akkor elmondható, hogy az előjelek nem kedvezőek a Zenit számára. Igaz, a stuttgartiaknál is akadnak hiányzók (Yildiray Bastürk, Mathieu Delpierre, Sami Khedira), azonban így is meglepetés lenne, ha a párharcból nem az orosz csapat menne tovább - főleg, hogy a Zenit mérlege remek német együttesek ellen, elvégre a legutóbbi kiírásban a Bayer Leverkusent és a Bayern Münchent is búcsúztatta.

A másik magyar futballista, aki szerdán pályára léphet, Babos Gábor, akinek a NEC Nijmegen kapujában minden további mérkőzés a nemzetközi porondon jutalomjátéknak számít, hiszen a holland együttestől már a csoportból való továbbjutás is óriási bravúr volt.

Ráadásul azóta, hogy a klub megnyerte utolsó meccsét az UEFA-kupában, nyolc bajnokiból mindössze egyszer tudott győzni. Éppen ez lehet azonban NEC legnagyobb esélye, bár ellenfelének, a Hamburger SV-nek a holland mestere, Martin Jol óva intette a hamburgi szurkolókat attól, hogy lebecsüljék a nijmegenieket. A HSV-nél az idén végre összeállhat a Mladen Petric-IvicaOlic duó, amely az eddigi három bajnokin nem fordult elő, mert hol az egyik, hol a másik támadó volt eltiltott.

Forrás: AFP

A NEC már a 32 közé jutással is erőn felül teljesített, de Mario Been (balra) szeretné tovább álmodni az álmot

Az európai élmezőnyt megcélzott, de az óriási költekezés ellenére egyelőre az angol bajnokságban is csak középcsapatnak számító Manchester City csütörtökön a dán FC Köbenhavnhoz látogat, és csak a győzelem az elfogadható eredmény a számára. A manchesteriek ugyanakkor ebben a szezonban egyszer már majdnem pórul jártak egy dán csapattal: az UEFA-kupa selejtezőjében csak tizenegyesekkel tudták kiverni a Midtjyllandot. Igaz, akkor még nem voltak olyan játékosai a klubnak, mint Robinho, Craig Bellamy vagy Shay Given.

A csütörtöki játéknap párosításai közül a Fiorentina és az Ajax Amsterdam összecsapása emelkedik ki, hiszen két rendkívül patinás egyesületről van szó. Az amszterdamiak a hét végén négy meccs után végre ismét nyerni tudtak a bajnokságban, de ezzel együtt Marco van Bastennek nem jönne valami jól egy újabb vereség - márpedig Firenzében nem lesz könnyű dolguk a hollandoknak. Már csak azért sem, mert az Ajax utoljára 1994-ben tudott nyerni Olaszországban, a Fiorentina pedig veretlennek számít a holland ellenfelekkel szemben.

UEFA-kupa, a nyolcaddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések:
szerda:
Dinamo Kijev (ukrán) - Valencia (spanyol) 18 ó
Zenit (orosz) - VfB Stuttgart (német) 18.15
Olimpiakosz Pireusz (görög) - Saint-Etienne (francia) 18.30
Aston Villa (angol) - CSZKA Moszkva (orosz) 20 ó
Werder Bremen (német) - AC Milan (olasz) 20.35
Sampdoria (olasz) - Metaliszt Harkov (ukrán) 20.45
NEC Nijmegen (holland) - Hamburger SV (német) 20.45
Paris Saint-Germain (francia) - VfL Wolfsburg (német) 20.45
Girondins Bordeaux (francia) - Galatasaray (török) 20.45
Aalborg (dán) - Deportivo La Coruna (spanyol) 21 ó
SC Braga (portugál) - Standard Liege (belga) 21.45

csütörtök:
Lech Poznan (lengyel) - Udinese (olasz) 18 ó
Sahtar Doneck (ukrán) - Tottenham Hotspur (angol) 19.45
FC Köbenhavn (dán) - Manchester City (angol) 20.05
Olympique Marseille (francia) - Twente Enschede (holland) 20.45
Fiorentina (olasz) - Ajax Amsterdam (holland) 20.45

www.infosport-focivilag.hu