Vágólapra másolva!
Bár a magyar labdarúgó-válogatott a második félidő egyes szakaszaiban jelentős fölényben játszott, egy balszerencsés góllal végül 1-0-s vereséget szenvedett Izraeltől a Tel-Avivban rendezett barátságos mérkőzésen. A folytatás március 28-án Albániában következik, egy sorsdöntőnek ígérkező világbajnoki selejtezőn.

Barátságos mérkőzés:
Izrael - Magyarország 1-0 (0-0)
Tel-Aviv, 9211 néző
v.: Borski (lengyel)
Izrael: Avat (Davidovics, a szünetben) - Dajan, Kejnan, Ben Haim, Zsiv - Alberman, Ohajon (Saban, a szünetben), Benajun (Kijal, 90.), Tuama (Buzaglo, 62.) - Colautti (Ben Sahar, a szünetben), Golan
Magyarország: Fülöp - Szélesi (Szalai, 84.), Juhász (Tímár, 75.), Vanczák, Bodor (Halmosi, 84.) - Vadócz (Tóth B., 65.) - Gera, Hajnal, Huszti, Dzsudzsák (Rudolf, 70.) - Torghelle
gól: Benajun (77.)
sárga lap: Ben Haim (7.), illtve Juhász (48.)

Erwin Koeman szövetségi kapitány csapata kedvező előjelekkel készülhetett első 2009-es mérkőzésére, hiszen a válogatott 1999 szeptembere óta nem állt olyan előkelő helyen a világranglistán, mint most (jelenleg négy helyet javítva a 43. pozíciót foglalják el Fülöpék), ráadásul Dzsudzsák Balázs bombaformában játszik a PSV együttesében.

A hideg, esős időben megtartott kedd esti edzésen sziporkázott a Gera, Dzsudzsák, Huszti trió, a kezdőcsapat szerda délutáni kihirdetésekor pedig kiderült, hogy Koeman kapitány az egy igazi csatár dacára igencsak támadó szellemben küldi pályára csapatát.

Első félidő:
A tiszta fehérben feszítő magyar válogatott kezdte az összecsapást. Benajun vesztett kis híján labdát a jobbhátvéd pozíciójában, azonban két remek csellel korrigálni tudott. Egy felívelést követően Juhász takarította el az útból Colauttit, az argentin származású csatárt rövid ideig ápolni kellett.

A másik oldalon Ben Haim rúgta fel Torghellét, cserébe megkapta a meccs első sárgáját. Gyors magyar támadás futott a pályán, Gera azonban kicsit hosszan szöktette Dzsudzsákot, így a PSV-szélső beadása erőtlenre sikeredett. Az egykori debreceni középpályás ezután egy jobblábas lövéssel próbálkozott, maradjunk annyiban, hogy jobb a bal.

Forrás: MTI

Gera próbálkozott becsülettel, de érződött a játékán, hogy közel sincsen csúcsformában

Az első negyedóra végén Gera jobb oldali beadás szögletre vágódott, az azt követő beívelést azonban könnyedén mentették az izraeliek. Az első komolyabb helyzet a hazaiak előtt adódott, amikor a huszadik percben Colautti csúsztatott kapura, a fejes veszélyességét azonban mi sem jellemezte jobban, hogy Fülöpnek még a kezét sem kellett felemelnie.

Magyar részről Hajnal válaszolt távolról, de Avatot sem fenyegette az infarktus veszélye. Golan letaglózta Vanczákot, a magyar védőt az oldalvonal mellett kellett ápolni. A másik oldalon Dzsudzsák szúrta rá váratlanul ballal, Avat szerencséjére a labda éppen középre tartott, így a Mallorca kapusa maga elé tudta ütni azt.

Jól fejlődött fel a magyar válogatott, Dzsudzsák elé lkerült a labda, de az éles szögből leadott kemény lövést biztosan védte Avat. Hazai oldalon Ohajon próbált kapura tekerni egy szabadrúgást, de lövése csak a sorfalig jutott.

Elképesztő izraeli helyzet maradt ki! Benajun fűzte be Bodort, Fülöp a rövid sarkot zárta, a liverpooli középpályás beadása azonban átjutott a védők között. A hosszú saroknál érkező Szélesi tisztázhatott volna, de balszerencsés mozdulattal éppen középre emelte a labdát, ezen Colautti úgy meglepődött, hogy két méterről az üres kapu fölé stukkolt.

Második félidő:
A 48. percben Juhász szabálytalankodott sárga lapot érően a tizenhatos vonalánál, így veszélyes helyről jutottak szabadrúgáshoz a hazaiak. Ezúttal Tuama küldte kapura a labdát, de Fülöp remek mozdulattal tolta ki azt a kapu bal oldala elől.

Hajnal Tamás ezúttal ballal próbálkozott, de ellőtte keresztbe a labdát a kapu előtt. Gera próbálta a védők mögé passzolni a labdát, az egyik izraeli játékos kezében azonban elakadt a játékszer, de a játékvezető továbbot intett. A második félidő első harmadában egyre nagyobb fölénybe kerül a magyar válogatott, de a lövések egyelőre elkerülik a szünetben Avatot váltó Davidovics kapuját.

A második félidő derekáig kellett várnunk az első magyar cserére, amely nagy változást nem ígért: a védekező középpályás Vadócz helyett a védekező középpályás Tóth Balázs érkezett. Az egyetlen hazai bajnokságban szereplő magyar játékos, Rudolf Gergely is megkapta a lehetőséget Ervin Koemantól: a debreceni csatár Dzsudzsákot váltotta.

Forrás: MTI

Dzsudzsáknak voltak jó megmozdulásai, de gólra, vagy gólpasszra ezúttal nem futotta

Hajnal ívelt előre egy szabadrúgást az izraeli térfél közepéről, az előrehúzódó Juhász fejesét pedig csak nagy bravúrral - és a kapufa segítségével - tudta hárítani Davidovics. A másik oldalon Benajun próbált kapura belsőzni egy csúnyán lecsúszott lövést, de az égbe rúgta a labdát.

Egy bal oldali beadást követően Golan lőtt kapura, a jégkorongos módra a kapu előtt keresztbe mozgó Benajunon megpattant a labda, amely így becsapta Fülöpöt, és a kapuba vánszorgott (1-0).

Huszti osztotta le a labdát Torghellének, az augsburgi csatár azonban Davidovics támaszkodó lábát találta telibe. Megint Torghelle veszélyeztetett, azonban szorongatott helyzetből fölé lőtt, majd a jobbhátvéd Szélesi helyén bemutatkozhatott a magyar válogatottban a Real Madrid által a BL-be is benevezett Szalai Ádám.

Szalai rögtön helyzetbe is került, azonban kicsit messzire pattant tőle a labda, így a kapujából merészen kivetődő Davidovics tisztázni tudott.

Így láttuk mi:
Az utóbbi idők magyar vonatkozású csapatsport-eseményein (férfikézilabda-vb, olimpiai hokiselejtező) edződött szem számára minimum szokatlan volt az a tempó, amellyel a két csapat "nekifeszült" a tel-avivi összecsapásnak. Ha azt mondjuk, hogy a csapatok nem estek egymás torkának kiéhezett ragadozók módjára, akkor nagyon visszafogottak vagyunk, maradjunk annyiban, hogy békésen csordogált a mérkőzés.

Ervin Koeman csapata rendkívül szervezetten, tudatosan játszott, de csak a biztosat vállalta, és még így is enyhe mezőnyfölényt tudott kiharcolni az első félidő egyes szakaszaiban, igaz, a legnagyobb gólszerzési lehetőség egyértelműen a hazaiak előtt adódott.

A második félidőben sem játszott rosszul a magyar csapat, amelynek legnagyobb hibájául talán az róható fel, hogy amikor irányította a mérkőzést, és körbelőtte Davidovics kapuját, nem tudott gólt szerezni. Aztán ahogyan ilyenkor lenni szokott, a szerencse a hazaiak mellé állt, és a jó dramaturgnak bizonyuló mázli az izraeliek legnagyobb sztárjával, Jossi Benajunnal rúgatott (pöcköltetett, sodortatott?) egy győztes gólt.

Tragédia nem történt (miként akkor sem kellett volna dicshimnuszokat zengeni, ha győznek Husztiék), az igazán fontos meccs március 28-án Albánia ellen következik idegenben, amely tovább éltetheti a világbajnoki szereplés reményét, illetve távol taszíthatja Dél-Afrikától a magyar válogatottat.