Vágólapra másolva!

Messi és Henry egymás ellen játszik

Három világbajnoki selejtezőt is játszanak Európában a héten, de ezúttal inkább a barátságos mérkőzések között akadnak igazán érdekes találkozók. A jelenlegi FIFA világranglista első tíz helyezettje közül kettő-kettő egymás ellen játszik: az élen álló spanyolok a nyolcadik angolokkal, a negyedik brazilok pedig az ötödik olaszokkal mérik össze erejüket, de a hatodik Argentína és a tizenegyedik Franciaország mérkőzése is jó élményt ígér.

A brazil-olasz meccset már kedden lejátsszák, ami kicsit zavarja is az olaszok szakvezetőjét, Marcello Lippit: a szakember szerint egy ilyen nagy presztízsű párviadal többet érdemelne, mint hogy a játékosoknak két nappal a legutóbbi bajnokijuk után ismét pályára kelljen lépniük. Nehéz vitatkozni a szövetségi kapitánnyal, hiszen mégiscsak olyan párosításról van szó, amely két világbajnokságon is a döntőt jelentette, 1970-ben és 1994-ben is ez a két válogatott csapott össze a vébé fináléjában. Az 1994-es döntő óta csak egyszer találkozott a két együttes, és 1997-ben egy barátságos találkozón, a Tournoi de France-on 3-3-as döntetlent játszottak.

A selecao csapatkapitánya akkor az a Dunga volt, aki most a brazilok szövetségi kapitánya, az olaszoknál pedig Alessandro del Piero két gólt is szerzett. Neki erre most nem lesz lehetősége, mivel Lippi kihagyta őt a keretből, de a Juventusból így is négyen léphetnek pályára a londoni Emirates Stadiumban, ahol a brazilok két év alatt immár harmadszor játszanak barátságos mérkőzést. Argentínát és Svédországot legyőzték, Portugáliától viszont 2-0-s vereséget szenvedtek. A csapatban ismét ott lesz Ronaldinho, aki tavaly szeptember óta nem lépett pályára a válogatottban, Kaká viszont sérülés miatt hiányzik. És elmarad a Juventus csatárának, Amaurinak a debütálása is: a támadót Dunga ugyan meghívta a keretbe, azonban a Juve nem engedte el, arra hivatkozva, hogy a meghívó a FIFA által megszabott határidő után érkezett. Így aztán Amauri, aki hamarosan megkaphatja az olasz útlevelet, még mindig esélyes arra, hogy ne a brazil, hanem az olasz válogatottban szerepeljen.

Szintén egy dél-amerikai és egy európai sztárcsapat találkozik Marseille-ben, ahol Franciaország Argentína válogatottját fogadja. Sokáig úgy tűnt, hogy a jelen egyik legnagyobb klasszisa, Lionel Messi kihagyja a találkozót, hiszen klubja, az FC Barcelona korábban megegyezett az argentin szövetséggel, hogy csak a tétmérkőzésekre engedik el a csatárt, a helyzet azonban megváltozott, amikor Diego Maradona lett a szövetségi kapitány. Az egykori világklasszisnak ez lesz a második mérkőzése a kispadon, első találkozóján a csapat tavaly novemberben Skóciát győzte le 1-0-ra.

Maradona továbbra sem számít az Inter középpályására, Estebán Cambiassóra, és ezúttal nem hívta meg Juan Román Riquelmét sem. Az elmúlt év legjobb dél-amerikai játékosának megválasztott Juan Sebastián Verónt viszont igen, más kérdés, hogy a veterán középpályás a szombati bajnokiján megsérült, és nem utazott el Franciaországba. Így aztán a Manchester United csatára, Carlos Tévez játszhat amolyan irányítóként, a középcsatár szerepkörében ugyanis Sergio Agüero számít alapembernek.

Ami a házigazdákat illeti, a franciák mostanában sokat játszanak dél-amerikai csapatok ellen: tavaly novemberben gól nélküli döntetlenre végeztek Uruguay ellen, az Eb előtt pedig szép sorban megmérkőztek Ecuadorral, Kolumbiával és Paraguayjal is - és egyik válogatottól sem kaptak gólt. A 90 percnek külön pikantériát ad, hogy a Barcelona sztárjai közül Thierry Henry (illetve Eric Abidal) és Messi egymás ellen játszanak.

Forrás: AFP

A spanyol-angol mérkőzésen viszont hiába lesz a hazai keretben öt labdarúgó is a Liverpool FC-ből, Steven Gerrard sérülése azt jelenti, hogy az angoloknál a Vörösöket egyetlen labdarúgó sem képviseli. Vicente del Bosque egyébként egyetlen klubtól sem hívott meg annyi labdarúgót, mint a liverpooliaktól: a Barcából is csak négyen vannak ott a keretben, ráadásul Carles Puyol sérülés miatt nem játszik, Sergio Busquets és Gerard Piqué viszont először húzhatja fel a címeres mezt.

Az angol válogatott szakvezetője, Fabio Capello ismét meghívta David Beckhamet, aki pályára lépése esetén beállítaná az angol válogatottsági rekordot, amit jelenleg Bobby Moore tart 108 találkozóval. Az angoloknál nem Gerrard lesz az egyetlen hiányzó az alapemberek közül, Capello sérülés miatt nem számíthat Joe Cole-ra és Wayne Rooneyra sem a sevillai találkozón.

A magyar válogatottal egy világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő együttesek közül Portugália Finnország ellen játszik Faróban, és Carlos Queiroz megpróbálja kissé felfrissíteni keretét azok után, hogy a csapat tavaly novemberben 6-2-re kapott ki a braziloktól. A portugáloknál három újonc is van a keretben (Brandao a Sienában, Eliseu a Málagában, Orlando Sá pedig a Sporting Bragában játszik), akik valószínűleg játéklehetőséget is kapnak majd. Queiroz számára persze nem ez a meccs, hanem a márciusi, Svédország elleni vb-selejtező lesz a legfontosabb, amire a skandinávok Ausztria ellen készülnek, mégpedig Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic nélkül. A jelek szerint nem akarják őket barátságos mérkőzésekkel terhelni...

A három, európai vb-selejtező közül az egyiket éppen a magyar csoportban rendezik, ráadásul Málta válogatottja az albánok elleni találkozóra éppen a Ferencváros ellen készült. A szigetország válogatottja alighanem maximálisan elégedett lenne ugyanezzel az eredménnyel szerdán is, hiszen a zöld-fehéreket 3-1-re sikerült legyőzniük, mégpedig három idegenlégiósuk (Udo Nwoko, Etienne Barbara és Daniel Bogdanovic) nélkül. Az albánok egy győzelemmel a csoport élére ugorhatnának, ami még akkor is szenzációs eredmény lenne a számukra, ha tudjuk: ez az állapot aligha tart túl sokáig. Mindenesetre ha nyernek, akkor márciusban csoportelsőként fogadhatnák a magyar csapatot.

Barátságos mérkőzések:
Brazília - Olaszország (kedd)
Szlovákia - Ukrajna,
Ciprus - Szerbia
Izland - Liechtenstein
Tunézia - Hollandia
Németország - Norvégia
Wales - Lengyelország
Belgium - Szlovénia
Macedónia - Moldova
Törökország - Elefántcsontpart
Franciaország - Argentína
Portugália - Finnország
Görögország - Dánia
Lettország - Örményország
Litvánia - Andorra
Kuvait - Azerbajdzsán
Marokkó - Csehország
Észtország - Kazahsztán
Románia - Horvátország
Svájc - Bulgária
Ausztria - Svédország
Spanyolország-Anglia

Vb-selejtezők:
Írország - Grúzia
San Marino - Észak-Írország
Málta - Albánia

www.infosport-focivilag.hu