Vágólapra másolva!
Az izgatottságtól és az örömtől keveset aludt csütörtök éjszaka Dzsudzsák Balázs az után, hogy kiemelkedő játékkal mesterhármast ért el csapata, a PSV Eindhoven mérkőzésén az ADO Den Haag ellen 6-0-ra megnyert holland labdarúgó bajnokin.

Forrás: [origo] Dzsudzsák ballal, jobbal, szabadrúgásból

"Három gólt még a legnagyobb sztárok sem szereznek minden nap, s azt hiszem, nem is kell elmagyarázni, mekkora dolog ez. Még akkor is, ha az ellenfél történetesen a Den Haag volt - mondta péntek reggel az első hollandiai mesterhármasát jegyző válogatott balszélső. "Szinte a szememet se hunytam le az éjszaka, még mindig ízlelgetem a tegnapi sikert, alig hiszem el, hogy ez igaz. A társak rengeteget segítettek, tömtek labdával, a közönség a nevemet skandálta. Még mindig kiráz a hideg, ha csak rágondolok."

A Debrecenből tavaly januárban Eindhovenbe szerződött futballista nem tagadja, hogy személy szerint neki, illetve az egész csapatnak nagyon jót tett Huub Stevens vezetőedző múlt heti távozása, ugyanakkor hangsúlyozta, nem akar rosszakat mondani az önként leköszönt trénerről. "Nincs értelme a sárdobálásnak, pláne, hogy sok jó dolgot köszönhetünk Stevensnek. Ugyanakkor nem titok, mostanáig annyira be voltunk szabályozva a pályán és azon kívül is, hogy senki nem játszott úgy, ahogy tud. A korábbi közönségszórakoztató játékunk elszürkült, kis túlzással egy cselt sem csinálhattunk meg anélkül, hogy ne szidott volna le érte az edzőnk. Amikor idejöttem, a csapat maga volt a nyugalom szigete, az utóbbi időben azonban ez már a legkevésbé sem volt elmondható" - mesélt Dzsudzsák a Huub Stevens működése idején tapasztalt viszonyokról, melyek egy csapásra megváltoztak, amint Dwight Lodeweges vette át a munkát.

"Lodeweges az én esetemben például azzal kezdte, hogy behívott magához és kijelentette, egyszer sem akarja azt látni, hogy a bal hátvédünk mögött vagyok a meccsen. Azt kérte, hogy élvezzem a játékot, cselezzek bátran, legyek kreatív még akkor is, ha esetleg néha becsúszik egy-egy hiba."

A legutóbbi két bajnoki találkozón már valóban egy játékosabb PSV-t láthatták a szurkolók, s a felszabadult futball eredményeként a két meccsen hat pont, kilenc rúgott és nulla kapott gól volt az együttes mérlege, melyből a magyar légiós végig aktívan kivette a szerepét.

"A realitás talaján maradva azt kell mondanom, hogy az AZ Alkmaarral szembeni 15 pontos hátrány miatt a címvédésre szinte alig van esélyünk, a Bajnokok Ligáját érő második pozíció viszont elérhető. Negyedikek vagyunk, de csak hat ponttal lemaradva a Twentétől, s tekintve az egyre jobb játékunkat, nagyon bizakodom" - elemezte a bajnoki esélyeket a csütörtökön ballal és jobbal egyaránt eredményes labdarúgó.

Forrás: AFP

Dzsudzsák látványos formajavulása a világbajnoki selejtezőcsoportjában második helyen álló magyar válogatottnak is nagyon jól jöhet. Ebben bízik a holland sztárcsapat erőssége is. "A válogatott szempontjából is kedvezően alakulnak a dolgok. Most márciusra koncentrálunk, akkor kell mindenkinek csúcsformában lennie, mert meg szeretnénk nyerni az Albánia és a Málta elleni meccsünket is. Aztán a következő tétmérkőzésre csak szeptemberben kerül majd sor. Fiatal csapatunk van, amelyik idővel egyre jobb lesz, így a hosszabb szünet jó nekünk, mert őszre a nemzeti csapatnál számításba vett játékosok közül azok is bejátszhatják magukat klubjaiknál, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak" - mondta Dzsudzsák, aki a vasárnapi bajnoki találkozója után hétfőn utazik Tel Avivba, ahol a magyar válogatott szerdán játszik barátságos mérkőzést Izrael együttesével.