Vágólapra másolva!
Mexikó péntek este hivatalosan jelezte a nemzetközi szövetségnek (FIFA) a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére irányuló szándékát. Mexikó mellett mostanáig Japán, Indonézia, Anglia, Katar, valamint Belgium és Hollandia, illetve Spanyolország és Portugália együttesen tett hasonló konkrét lépést. Utóbbiak esélyeit ronthatja, hogy pénteken Joseph Blatter FIFA-elnök közölte: ellenzi több ország együttes kandidálását.

"Amíg vannak egyéni jelentkezők, addig nem fogadjuk el a közös beadványokat" - szögezte le a svájci sportdiplomata. A belgák illetékese csak annyit fűzött hozzá: eddig is sok mindent hallottak már Blattertől, akitől ezután is számítani lehet hasonló kijelentésekre.

Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália és Kanada egyelőre csak érdeklődését fejezte ki a vb-rendezéssel kapcsolatban, hétfőig van idejük, hogy hivatalosan is jelentkezzenek. A lehetséges vb-házigazdáknak vállalniuk kell, hogy az aranyéremről döntő mérkőzést legalább 80 ezer néző befogadására alkalmas arénában bonyolítják le, és a többi találkozót is minimum 40 ezres stadionokban rendezik, ez utóbbiakból tizenkettővel kell rendelkeznie a vendéglátónak.

A két torna helyszínéről 2010 decemberében határoz a FIFA végrehajtó bizottsága.