Vágólapra másolva!
A külföldi bajnokságok kapcsán a legtöbb szó rendszerint az élcsapatokról, illetve a bajnoki címért folytatott küzdelemről esik, a sereghajtók csak ritkán jelentenek témát - pedig a pontvadászatok hátsó régiójában is történnek érdekes események. Gondolták volna például, hogy jelenleg Európában mindössze két olyan csapat van, amely még nyeretlen ebben a szezonban, a kontinens legrosszabb élvonalbeli csapatának járó címért pedig egy román és egy andorrai gárda "versenyez"?

A bajnokcsapatokat, illetve az élmezőnyben végzett együtteseket már csak azért is jobban ismerhetjük, mert ezek a klubok értelemszerűen kiléphetnek a nemzetközi porondra - ráadásul a magyar szurkolók a hazai csapatok gyengébb szereplésének köszönhetően immár egyre több olyan egyesület nevét tanulhatták meg, amelyről korábban sohasem hallottak (gondoljunk csak a Rabotnicki Kometalra, az FC Vaduzra vagy az MTZ-RIPO Minszkre).

Ezzel nyilván külföldön is így vannak: a sportág iránt jobban érdeklődő rajongó alighanem hallott már a Ferencvárosról, az Újpestről, a Debrecenről, az MTK-ról vagy éppen a Honvédról - de arra aligha tudna válaszolni, hogy a REAC-ot eszik-e vagy isszák...

Hazánkban a rákospalotai csapat a sereghajtó az élvonalban, a klub 15 forduló alatt nyolc pontot gyűjtött - amely azonban egyáltalán nem számít kirívóan kevésnek a kontinensen. Igaz, a legtöbb helyen ennyivel azért nem lehet elkerülni az utolsó helyet, sőt, van olyan ország is, ahol négy győzelem is kevés ehhez.

Moldovában már véget ért az őszi szezon, és 20 forduló után az Academica Chisinau zárja a tabellát - annak ellenére, hogy a kisinyovi egyesület négyszer is nyerni tudott. De nem járt sokkal jobban a szlovén Luka Koper sem, amely eddigi 19 mérkőzéséből hármat is megnyert, összesen 15 pontot szedett össze, mégis az utolsó helyet foglalja el.

Ami a topligákat illeti, az öt legrangosabb pontvadászat közül háromban a kétszámjegyű pontszám sem elég az utolsó hely elkerüléséhez. Angliában a West Bromwich Albion 11 ponttal zárja a tabellát, Franciaországban a Valenciennes-nek, Németországban pedig a Karlsruher SC-nek eggyel kevesebb van, és így állnak az utolsó helyen. A Serie A-ban a Chievo Verona éppen a hét végén aratott bravúrgyőzelmet az Udinese otthonában, de a veronaiak még így is csak kilenc ponttal rendelkeznek, és ezzel az utolsó pozíciót foglalják el Olaszországban. A spanyol első osztályban a Recreativo Huelva pedig eddig csak egyszer tudott nyerni, és hét ponttal szerénykedik az utolsó helyen.

Ez a teljesítmény egyébként már közelít a legrosszabbakéhoz, de hat olyan csapat is akad Európában, amely ennél kevesebb pontszámmal sereghajtó hazájában. Itt van például a szebb napokat is megélt luxemburgi Avenir Beggen, amely 15 forduló alatt csupán öt pontot gyűjtött össze. A gárda egy 9-0-s fiaskóval kezdte az idényt, amiből azért már sejteni lehetett, hogy sok jóra nem számíthatnak, de a negyedik fordulóban az Etzella Ettelbrück idegenbeli legyőzése után abban bíztak, hogy megindulnak felfelé.

Nem így történt: a következő pontszerzésig további hatszor kellett elviselni a vereség keserű ízét... Szintén öt pontja van a máltai Hamrun Spartansnak, illetve a ciprusi Atromitosz Jeroszkipunak is - amelyben két honfitársunk is futballozik: a csatár Nagy Zsolt és a védő Virágh Aladár. Túl sok sikerélményben nincsen részük...

A tavalyi idénye sokkal jobban sikerült a Hamrun Spartansnak:


Ami a négypontosakat illeti, az azerbajdzsáni Toran Tovuz 13, a portugál CD Trofense kilenc forduló alatt volt képes csupán négy döntetlenre - utóbbi gárda azonban a hét végén megszerezte első győzelmét, és ugyan maradt az utolsó helyen, de már hét pontja van. A klub egyébként története során most először szerepel a legjobbak között, így gyengélkedése valamelyest érthető.

Pedig az együttesben olyan focista is szerepel, mint az egykoron óriási tehetségnek tartott középpályás, Hugo Leal, aki megfordult a Paris Saint-Germainben és az Atlético Madridban is, egyszer pedig a portugál válogatottban is szerepelt - igaz, majd tíz éve, még 1999-ben. Ez a négy pont azonban még mindig kevés ahhoz, hogy egy csapat Európa legrosszabbjának nevezze magát - két élvonalbeli együttes ugyanis eddig mindössze három pontot gyűjtött össze.

Romániában a Gloria Buzau mondhatja el magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 16 forduló után még mindig nem tudott meccset nyerni, csupán három döntetlenre futotta erejéből. Pedig a legutóbbi fordulóban a csapat közel állt a győzelemhez, hiszen a 90. percben még vezetett a Politechnica Iasi ellen, de a vendégek a ráadás perceiben egyenlíteni tudtak.

A kontinens legrosszabb élvonalbeli együttesét azonban nem tőlünk keletre, hanem nyugatra találhatjuk, egészen pontosan Andorrában. A miniállam bajnoksága nem éppen magas színvonaláról híres, így aztán ha egy csapat itt mindössze három pontra képes, az sok mindent elárul a gárda játékerejéről.

Márpedig az UE Endorgany éppen így áll: az együttesnek az ötödik fordulóban ugyan sikerült legyőznie 3-2-re az Inter Club csapatát, a többi meccsét azonban egytől egyig elveszítette, és nyolc találkozón összesen 38 gólt kapott - ami több, mint a mérkőzésenkénti négyes átlag. Az Endorgany hívei csak egyvalami miatt lehetnek büszkék: máris biztosan felülmúlták a legutóbbi kiesőt, az előző szezonban ugyanis Andorrában a Casa del Benfica nevezetű gárda a teljes szezon alatt mindössze egyetlen pontot kapart össze...

AlbániaPartizani Tirana138
AndorraUE Endorgany83
AngliaWest Bromwich Albion1511
AusztriaSCR Altach2013
AzerbajdzsánTuran Tovuz134
BelgiumKV Rooselaare147
Bosznia-HercegovinaVelez Mostar1511
BulgáriaBelaszica Petrics1510
CiprusAtromitosz Jeroszkipu115
CsehországFC Tescoma Zlín169
DániaVejle BK1611
Észak-ÍrországBallymena United1811
FranciaországValenciennes FC1610
GörögországThraszivulosz127
HollandiaFC Volendam137
HorvátországNK Zadar1713
IzraelHakoah Ramat Gan127
LengyelországGórnik Zabrze169
LuxemburgAvenir Beggen155
MacedóniaMetalurg Szkopje1410
MagyarországRákospalotai EAC158
MáltaHamrun Spartans95
MoldovaAcademica Chisinau1914
MontenegróFK Decic1610
NémetországKarlsruher SC1510
OlaszországChievo Verona149
PortugáliaCD Trofense107
RomániaGloria Buzau163
SkóciaSt. Mirren FC1612
SpanyolországRecreativo Huelva137
SvájcFC Luzern168
SzerbiaNapredak Kicevo1512
SzlovákiaFC ViOn Zlaté Moravce1811
SzlovéniaLuka Koper1915
TörökországKocaelispor139
UkrajnaFC Harkiv179
WalesCaernarfon Town137


Az ország után a csapat nevét, a lejátszott mérkőzések számát, majd az összegyűjtött pontokat olvashatják.

www.infosport-focivilag.hu