Vágólapra másolva!
Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn visszahívta az ország labdarúgó-szövetségének (PZPN) irányítóit, s a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost nevezett ki. Másnap a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közölte, nem ismeri el a PZPN új irányítóit. A szövetség október 30-án választ új elnököt, addig biztosan eltart a harc, amely évek óta tart a lengyel futballban. Ám lehet, addigra már nem kell a 2012-es Eb-rendezésre készülni...

A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, melynek nyomozása során eddig 117 személyt - klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket - vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával.

Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter szerint az ügyben sem járt el megfelelően a szövetség vezetése, ezért hétfőn visszahívta a vezetőséget. Javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással.

(Hasonló helyzetre tavaly januárban egyszer már sor került, akkor Tomasz Lipiec sportminiszter függesztette fel a szövetség munkáját. Lipiec először Andrzej Ruskót, az élvonalbeli csapatokat tömörítő Ekstraklasa elnökét bízta meg a feladattal, akit - lemondását követően - Marcin Wojcieszak követett. Az ügy március elején oldódott meg, amikor Blatter Varsóba látogatott, ezt követően Lipiec visszahelyezte funkciójába a szövetség elnökségét.)

Kedden a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetség jelezte, nem ismeri el az új vezetést. "Továbbra is csak a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekintjük legitimnek" - szögezte le közös állásfoglalásában a FIFA és az UEFA.

Érdekes, hogy Michal Listkiewicz munkájára továbbra is számítanak a 2012-es Európa-bajnokság előkészítésében. Ezt lengyel lapok annak tulajdonítják, hogy a lengyel sportvezető, illetve Sepp Blatter, a FIFA elnöke szoros barátságban állnak egymással.

"Listkiewicz - Blatter varsói embere" - címmel közölt cikket a Polskie Radio weboldala, amely szerint a lengyel médiában komoly felháborodást váltott ki az UEFA és a FIFA beavatkozása a belügyekbe.

A Dziennik című napilap szerint "Blatter mindig jókor érkezik, hogy segítsen barátjának, neki csak az számít, hogy Listkiewicz vezesse a lengyel szövetséget."

Az újság szerint a két sportvezető barátságát az évtizedek óta tartó sportkapcsolat mellett egy közös barátnő, Ilona Boguska személye is összekapcsolja.

A lengyel szövetség új elnökét a tervek szerint október 30-án választhatják meg, négy jelölt is akad, Zdzislaw Krecina és Tomasz Jagodzinski mellett két egykori futballsztár, Grzegorz Lato és Zbigniew Boniek is vállalná a feladatot.

Lengyelország Ukrajnával közösen kapta meg a kontinenstorna rendezési jogát. A házigazdákat többször figyelmeztette - utoljára múlt pénteki ülésén - az európai szövetség (UEFA) a kandidálás során vállalt határidők betartására. A stadionok építése mellett komoly elmaradásuk van a rendezőknek az autópályák, szállodák és nemzetközi repülőterek építése terén is.

Varsói lapértesülés szerint viszont elképzelhető, az UEFA elveszi az Eb rendezési jogát és Skócia lesz a házigazda. A Przeglad Sportowy című sportnapilap szerint az UEFA október 23-i zürichi ülésén az összes európai kupasorozatból kizárhatja a lengyeleket és búcsút mondhatnak az EURO-2012-nek is.

Az újság szerint a skótok már jelentkeztek, hogy ebben az esetben örömmel házigazdák lennének: "Ha lehet egyedül, ha mégsem akkor Walesszel közösen..." - fogalmazott egy skót illetékes.

Magyar példa
A Lengyelországban történtekhez hasonló eset Magyarországon is lejátszódott. 1999. február negyedikén Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a Magyar Labdarúgó Szövetségben tapasztalható működési szabálytalanságok miatt, a vizsgálatokról készült jelentés elolvasása után rögtön elrendelte az MLSZ elnökségének és elnökének, Kovács Attilának a felfüggesztését. Deutsch úgy vélte, az MLSZ-ben pazarló gazdálkodás folyt, a nemzetközi szövetség (FIFA) viszont nem értékelte a lépést, így nyomására a sportminiszter meghátrált, s áprilisban visszahelyezte hivatalába Kovács Attilát. Más kérdés, hogy fél évvel később 1999. szeptember 25-én, az MLSZ tisztújító közgyűlésén Bozóky Imrét választották elnöknek, az akkori, kétfordulós választáson 62:46-os aránnyal győzte le Kovács Attilát.