Vágólapra másolva!
A tavasz egyik legtöbbet feltett kérdése a nemzetközi futballban az volt, hogy vajon José Mourinho melyik sztárklub kispadján folytatja edzői pályafutását. Június elején megkaptuk a választ, a portugál mester az FC Internazionale trénere lett. Milánóban nem lesz könnyű dolga, hiszen egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerése lesz a cél a csapat számára - miközben a kék-feketéknek azért a bajnokságban is jól kellene szerepelniük.

Mourinhót még tavaly szeptemberben menesztették a Chelsea FC-től, amellyel korábban két angol bajnokságot is nyert, és ezt követően szinte minden sztárklubbal szóba hozták az AC Milantól kezdve az FC Barcelonán keresztül a Real Madridig. Természetesen az Inter sem maradt ki a sorból, főleg azután, hogy a milánói kék-feketék edzője, Roberto Mancini a Liverpool elleni BL-bukás után bejelentette lemondását - hogy aztán pár nappal később visszavonja azt. Mancini végül a szezon végéig maradt a kispadon, de a történések fényében utólagosan egyre inkább úgy tűnik, hogy ebben a pár hónapban a felek tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy mi fog történni az idény végeztével.

Miután az Inter (még ha a vártnál nehezebben is) megnyerte az újabb scudettóját, sokan azt gondolták, hogy Mancini megőrizheti helyét a kispadon, elvégre szerződése még három évig kötötte a csapathoz. A klub tulajdonosa, Massimo Moratti azonban másként gondolta, és menesztette a trénert, indoklásként pedig éppen a márciusi, Liverpool elleni mérkőzés után történteket hozta fel. Akkor már nyílt titoknak számított, hogy Mancini utódja szinte biztosan Mourinho lesz, és így is történt: három nappal később a milánóiak kinevezték a portugál szakembert, aki három évre írt alá.

Mindez természetesen beindította az átigazolási pletykákat, az olasz bajnokcsapatot a Chelsea szinte összes futballistájával kapcsolatba hozták, de csak a Frank Lampard megszerzésére irányuló törekvések bizonyultak valósnak. Ezek viszont nagyon komolyak voltak, a milánóiak megtették hivatalos ajánlatukat a londoniaknak, és maga a futballista is hajlott arra, hogy kövesse Mourinhót Milánóba - végül azonban az angol labdarúgó mégis csak megegyezett a Chelsea-vel a szerződéshosszabbításról. Alighanem úgy volt vele, hogy ha jelenlegi klubjánál hajlandóak magasabb fizetést adni neki, akkor még Mourinho személye is kevés ahhoz, hogy Olaszországba költözzön.

A Lampard-saga mellett az Inter azért más futballisták megszerzéséért is tett lépéseket, és miközben a nemzetközi sajtó elsősorban az angol középpályással foglalkozott, a milánói klub leigazolta az AS Roma brazil szélsőjét, Mancinit. A Farkasoktól megvett dél-amerikai 13 millió euróba került, de ezt az összeget az Internek csak három részletben kell kifizetnie a fővárosiaknak, 2011-ig bezárólag. Összességében tehát elmondható, hogy a kék-feketék viszonylag olcsón jutottak hozzá egy klasszis labdarúgóhoz, aki ráadásul tökéletesen illik a Mourinho által favorizált taktikába.

A portugál tréner a jelek szerint elsősorban a középpályát szerette volna felturbózni, mert bár Lampardot nem sikerült megszereznie, azért vett még egy labdarúgót ugyanarra a posztra a ghánai Sulley Muntari személyében. Az afrikait a Portsmouth FC-től szerezték meg, és leigazolásánál alighanem az is fontos szempont volt, hogy Muntari 2002 és 2007 között öt évet töltött el az Udinesében - így aztán a szabályok szerint "olasz nevelésűnek" számít, és ennek a BL-nevezésnél nagy jelentősége van, mert ilyen focistából csak kevés akad az Interben.

Hivatalosan ugyan nem számít új igazolásnak, de mindenképpen érdemes megemlíteni a brazil Adrianót, aki tavasszal kölcsönben a Sao Paulo FC-ben játszott. A csatárnak az előző edzővel, Roberto Mancinival nem volt valami felhőtlen a viszonya, de az Internél most mindenki bízik benne, hogy Mourinhónak sikerül kihoznia belőle a kétségtelenül benne rejlő hatalmas potenciált.

Elméletileg ezzel le is zárult volna az átigazolási időszak az Internazionale számára, ám a minap lejátszott felkészülési tornán, a Trofeo TIM-en a középhátvéd Marco Materazzi megsérült, és ez kényszerhelyzet elé állította a klubot. A védelemből ugyanis a Matrix becenévre hallgató focista mellett sérült még Cristian Chivu, Walter Samuel és Iván Córdoba is, ráadásul mindannyian várhatóan hosszabb ideig hiányoznak, így Mourinhónak egyszerűen elfogytak a középső védői - a Trofeo TIM-en a középpályás Estebán Cambiassónak kellett visszamennie a védelem tengelyébe. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az AS Romától távozott, és ingyen igazolható Matteo Ferrari érkezik majd a klubhoz.

A Trofei TIM-en az Internazionale egyébként nem brillírozott (a Juventus FC-től 1-0-ra kikapott, az AC Milannal pedig gól nélküli döntetlent ért el, majd büntetőkkel vereséget szenvedett), de az már itt is jól látható volt, hogy Mourinho mit szeretne játszatni a gárdával. Az Inter ugyanis a portugál mester által a Chelsea-nél is előszeretettel alkalmazott 4-3-3-ban állt fel, amihez mind a szélsői (Mancini, Luis Figo, Mario Balotelli, de akár David Suazo), mint a vérbeli középcsatárai (Adriano, Hernán Crespo, Julio Cruz, Zlatan Ibrahimovic) megvannak. Mind Mancini, mind Muntari szerződtetése elsősorban erre a felállásra utal, bár Mourinhót ismerve a szakember fejében alighanem még jó pár taktikai variáció megtalálható - és a szezon kezdetével ezeket minden bizonnyal a pályán is látni fogjuk.