Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kikapott ugyan a csoportelső Németországtól, ám vereségétől függetlenül bejutott az elődöntőbe a csehországi U19-es Európa-bajnokságon. A Pribramban rendezett találkozón a németek szereztek vezetést az első félidőben, majd a 73. percben a remekül játszó Simon András szemfüles fejesgóllal egyenlített, ám a magyar öröm csak három percig tartott, a korosztályos Nationalelf ugyanis ilyen gyorsan válaszolt liverpooli légiósunk találatára. A szerdai elődöntőt Plzenben rendezik - Sisa Tibor szövetségi kapitány csapatának Itáliát kell legyőznie a fináléba kerülésért. A másik ágon cseh-német meccsre kerül sor.

Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott a csehországi Európa-bajnokságon Bulgáriát és a címvédő Spanyolország egyaránt 1-0-ra legyőzte, így az A csoport utolsó fordulójában tét nélküli meccset játszott Németországgal.

A németek szintén legyőzték a két említett riválist, ám jobb gólkülönbségüknek köszönhetően élről várták a csoport zárómeccsét.

Az U19-es Nationalelf mestere, Horst Hrubesch mindössze egy helyen változtatta meg az Eb-n hibátlan együttesét, nem így Sisa Tibor, a magyarok szövetségi kapitánya, aki hét játékost is "lecserélt" szenzációs spanyolverő együttesből.

Persze nem azért, mert elégedetlen lett volna velük, mint azt a tréner az [origo]-nak Csehországban a mérkőzés előtt elmondta, a célja az volt a vasárnapi meccsel, hogy kipróbálja a cseréket is, és azt sem titkolta: a szerdai elődöntőre pihentetni kívánta a legjobbakat. Például Németh Krisztiánt, Gulácsi Pétert vagy épp Koman Vladimirt.

A presztízs szempontjából azonban igenis fontos volt a Pribramban rendezett találkozó, de valójában nem volt teljesen mindegy a végeredmény sem - az elődöntő arról is döntött, hogy ki lesz az ellenfél az elődöntőben. Itália - szintén vasárnap - gólgazdag meccsen 4-3-ra legyőzte a cseheket, így a német-magyar nyertese a szurkolók által biztatott vendéglátókat kaphatja, míg a vesztes a bivalyerős olaszok elleni elődöntőre készülhet. Nem könnyű egyik ellenfél sem, igaz, a tét a következő fellépéseken már a csillogó érmek színe lesz.

A német és a magyar csapat idén márciusban, felkészülési összecsapáson már összemérte erejét, akkor 1-1-re végeztek a felek.

Forrás: MTI

Simon szerezte a magyarok gólját

A mostani meccsen a fehérmezes németek kezdtek jobban, az első percben rögtön három (!) helyzetet elpuskáztak, még szerencse, hogy ott volt a kapuban Pokorni Péter, aki kétszer is bravúrral hárított, Naki lövésénél viszont nem volt dolga, mert a labda egy méterrel elkerülte a kapuját.

Sok magyar drukker elutazott a csoportmeccsre, akik szerencsére nem kímélték a hangszálukat, s már az elején torkuk szakadtából kiabálták, hogy "Mindenki szurkoljon!".

A 8. percben bal oldali szöglet után fejessel veszélyeztették Pokorni kapuját a németek (a labda a keresztléc fölött hagyta el a játékteret), majd a 14. percben a balszélen remek labdát kapó Nsereko bikázott 13 méterről, ballal jócskán fölé.

A mieink B sora inkább csak rombolni próbált, az első húsz percben egyértelműen a németek akarata érvényesült. Pokorni az említett időintervallum legvégén vetődve szedett le egy indítást a kiugró német csatár lábáról, s remekléseire igencsak szüksége volt a Sisa-csapatnak (az első két csoportmeccsen a liverpooli Gulácsi húzta le hátul a rolót, jó kapusokban nincs tehát hiány a mieink háza táján).

A 21. percben Gulácsi "Vörös" klubtársa, Simon András sárga lapot kapott, ami duplán fájhatott a támadónak - egyrészt túl szigorúnak vélhette az ítélet, másrészt az elődöntőt "kártyás duplázás" miatt ki kell hagynia.

Reinartz eseténél viszont - úgy tűnt - túl lágyszívű volt a bíró, "csak" sárgát adott a német játékosnak, aki utolsó emberként rántotta le Simont a 26. percben. A 17 méteres szabadrúgást Nikházi a sorfalba lőtte.

A magyar csapat kontrákkal próbálkozott, a játékrész derekára kiegyenlített lett a meccs - mindez fokozta a piros-fehér-zöld fanatikusok jókedvét is, "Ria, Ria, Hungária" rigmussal próbáltak 12. emberként segíteni a kedvenceken.

A 33. percben derült a lelátó "magyar része", Nsereko 25 méteres szabadrúgása ugyanis majdnem kirepült a stadionból.

Két percre rá magyar lehetőség: egy balról érkező beadásra Simon érkezett középen, s ha eléri a labdát, ziccer, ám lekésett róla.

A másik oldalon viszont nem hibáztak a németek. Jobb oldali szöglet után Reinartz 9 méterről középerős csukafejessel próbálkozott, a védelmünk csak lesett, Pokorni kapus is csak belekapni tudott a labdába, amely folytatta útját a háló felé. A visszafutó Szabó ugyan kilőtte a labdát, de már későn, mert az már túlszállt a gólvonalon.

"Hajrá, Magyarország!" - jött pár perccel a találat után a sportszerű szurkolói reakció. Nem csoda, hiszen enyhén szólva ritka esemény, hogy egy vereség is Eb-elődöntőt érjen egy magyar labdarúgócsapat számára.

A második játékrész pörgősen indult, s az első 45 percben is remeklő Simon András brazil labdarúgóktól is ritkán látható mozdulatot mutatott be kezdésként: egy balról érkező labdát 5 méterről a bal lába mögül jobbal lőtt kapura, a német kapus szerencséje, hogy épp jó helyen állt.

A magyarok nem játszottak rosszul, ám nem zárt olyan jól a felkavart védelem, mint a korábbi két meccsen. Főleg a szögletek tréfálták meg Sisa Tibor tanítványait, a 60. percben például egy korner után az egyik Bender fivér nagy lövését védte pazar reflexszel Pokorni.

A 70. percben Jungwirth távoli bombája megpattant egy magyar védőn, s veszélyesen csapódott a labda a magyar kapu felé, de végül elkerülte azt. Risse pár perccel később 16 méteres átlövéssel próbálkozott, a labda kevéssel suhant el a jobb oldali kapufa mellett.

Jobbak voltak a németek, így kissé váratlan, ám annál örömtelibb módon egyenlített Magyarország: Szabó László balról remek keresztlabdát varázsolt az érkező Simon fejére, aki 8 méterről okosan fejelte át a kifutó német hálóőr felett a 73. percben.

Az öröm nem tartott sokáig, Risse ugyanis Naki cselsorozat után adott oldalpasszát követően - a 76. percben - az ötös bal sarkáról kegyetlenül lőtt a léc alá.

A folytatásban a németek visszavettek, a magyarok még próbálkozgattak, de mindhiába - a színvonalas második 45 percben már nem láthattak gólt a magyar drukkerek, akik "Szép volt, fiúk!" kiáltással üdvözölték az elődöntős honfitársakat.

Németország jobb volt, ám ne feledjük - a magyar "tiniászok" ezúttal a kispadon pihentek - szerdán tőlük várhatjuk a nagy csoda véghezvitelét. Az egyetlen sajnálatos dolog, hogy a vasárnapi legjobb magyar Simon András nem játszhat a következő összecsapáson.

A szerdai elődöntőben Olaszország lesz Németh Krisztiánék ellenfele, a németek a vendéglátó Csehországgal játszanak a fináléba kerülésért.

Eredmény, U19-es Eb, nyolcas döntő, A csoport, 3. mérkőzés
Magyarország - Németország 1-2 (0-1)
Príbram, Marila-stadion, 1500 néző
v.: Dejan Filipovic (szerb)
Magyarország: Pokorni - Szekeres, Lengyel, Debreceni, Présinger - Gál, Iszlai (Busai, 71.), Bajner (Nagy O., 63.; Gosztonyi (78.), Nikházi - Szabó L., Simon A.
Németország: Zieler - Kopplin, Reinartz (Latza, 46.), Jungwirth, Diekmeier - Sven Bender, Lars Bender (Toprak, 46.), Risse, Dennis Naki - Gebhart, Nsereko (Oczipka, 89.)
gól: Simon A. (74.), illetve Reinartz (35.), Risse (76.)

Spanyolország - Bulgária 4-0

A csoport végeredménye:
1. Németország 9 pont,
2. Magyarország 6
3. Spanyolország, 3
4. Bulgária 0

B csoport:
Olaszország - Csehország 4-3
Anglia-Görögország 3-0

A csoport végeredménye:
1. Olaszország 5 pont
2. Csehország 4
3. Anglia 4
4. Görögország 2

Az elődöntőben:
Magyarország - Olaszország
Németország - Csehország