Vágólapra másolva!
Az átigazolási időszakból még nagyon sok idő van hátra, de az FC Barcelona máris rendkívül aktívnak bizonyult a játékospiacon. A katalán együttes már most több pénzt költött, mint 2000 nyara óta bármelyik holtszezonban, és szinte biztos, hogy az erősítések még nem fejeződtek be. A jelek szerint az új szakvezető, Josep Guardiola teljesen új csapatot szeretne építeni.

Az FC Barcelona háza táján hatalmas csalódást jelentett, hogy a klub egymás után a második idényt fejezte be bármiféle trófea nélkül, ráadásul a legutóbbi pontvadászatban az egyesület csak a harmadik helyen végzett a Primera Divisiónban - vagyis selejtezőt kell majd játszania a Bajnokok Ligájában. A viszonylagos eredménytelenség hatására már idény közben sejteni lehetett, hogy Frank Rijkaard távozik posztjáról (főleg BL-ből való kiesést követően lett egyre biztosabb), és így is történt: még nem ért véget a bajnokság, amikor bejelentették, hogy a holland szakvezető a szezon végén elhagyja a klubot. Rijkaard szerződéséből ugyan még egy év volt hátra, de valószínűleg mindenki érezte, hogy mind neki, mind az egyesületnek váltásra van szüksége.

Az viszont már meglepetésszerűen hatott, hogy az új szakvezető nem egy nagynevű mester lett (sokáig José Mourinhót tartották biztos befutónak), hanem az a Josep Guardiola, aki ugyan élő legendának számít a klubnál, hiszen több, mint 250 bajnokin szerepelt a gárdában, és a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, de edzői tapasztalata kimerült a Barcelona B csapatának irányításában. Ez ugyan nem ment rosszul neki, hiszen vezérletével a katalánok tartalékjai megnyerték a negyedosztály megfelelő csoportját - de hogy ez mire lesz elég a Primera Divisiónban, az egyelőre kérdéses.

Guardiola helyzetét nem könnyíti meg, hogy alaposan át kell alakítania a csapatot. Más kluboknál ilyen esetben az új edző általában kap legalább egy szezont arra, hogy rendesen összerakja a gárdát, és csak utána kérik számon az eredményeket: a Barca azonban nem akármilyen egyesület, itt mindig versenyben kell lenni a különböző trófeákért. Guardiola mindenesetre rögtön a bemutatásakor kijelentette: nem tart igényt a legnagyobb sztárok közül Deco, Ronaldinho és Samuel Eto'o szolgálataira sem! Előbbi két név elhangzása ebben az összefüggésben nem érte olyan váratlanul a szurkolókat, elvégre a portugál és a brazil sem játszott valami jól a legutóbbi bajnokságban, a kameruni viszont meglehetősen jó ütemben szállította a gólokat - már amikor éppen egészséges volt.

Decót már sikerült is "elpasszolni" a Chelsea FC-nek, Ronaldinho és Eto"o azonban egyelőre még hivatalosan a Barca futballistájának számít - bár valószínű, hogy ők is távoznak. Deco mellett már búcsút vett a Camp Noutól Gianluca Zambrotta, Edmílson és Giovani dos Santos is, míg Santiago Ezquerro, illetve Lilian Thuram lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Mint látható, eddig főleg a védelemből távoztak labdarúgók, nem csoda, hogy az új szerzemények többsége is ebbe a csapatrészbe érkezett - amire már csak azért is szükség volt, mert a középhátvéd Gabriel Milito májusban súlyosan megsérült, és lehet, hogy idén már nem is léphet pályára.

Guardiola futballfilozófiájáról sokat elárul, hogy az igazolások inkább a fiatalabb generációból kerültek ki. A Barca visszacsábította a Manchester Unitedtől a katalán nevelésű bekket, Gerard Piquét - a 21 esztendős focista a 2006-2007-es idényt kölcsönben a Real Zaragozánál töltötte, vagyis már megmutatta, hogy megállja a helyét a spanyol bajnokságban. Némiképp hasonló a helyzet az uruguayi Martín Cáceresszel, aki szintén csak 21 éves: ő a legutóbbi pontvadászatot a Recreativo Huelvában focizta végig, mégpedig remekül. Érte 16,5 millió eurót fizettek, mégpedig a Villarreal CF-nek, hiszen a dél-amerikai a Recrében csak kölcsönben szerepelt. A brazil Palmeiras hátvédje, Henrique a változatosság kedvéért szintén 21 esztendős. Egyedül a Sevilla CF-től megvett Daniel Alvesről mondható el, hogy nemzetközi klasszisnak számít: a jobbhátvéd 32 millió euróba került, és papíron ugyan jobb oldali védő, de megszerzésével a támadójáték legalább annyira (ha nem még jobban) erősödött, mint a védelem.

Ami a középpályát illeti, oda is érkezett már új játékos, mégpedig Daniel Alveshez hasonlóan Sevillából. A katalánok 14 millió euróért megszerezték a mali Seydou Keitát, aki elsősorban védekező középpályásnak számít (bár átlövésekből azért rendre veszélyes szokott lenni az ellenfél kapujára), és ez is azt mutatja, hogy Guardiola alighanem változtat a Rijkaard-érában szinte a Barcelona védjegyének számító 4-3-3-as taktikán. A keret jelenlegi összetételét tekintve valószínűbbnek tűnik egy klasszikusabb 4-4-2-es felállás, a csatársorban a Thierry Henry, Lionel Messi duóval, a középpályán pedig két labdaszerzővel (Keita és Yaya Touré), és az Eb-n is látott két kreatív, ám ugyanakkor szintén nagy munkabírású focistával, Xavival és Andrés Iniestával. Egy újabb csatár, vagy támadó középpályás érkeztével (a pletykák szerint Emmanuel Adebayor, Andrej Arsavin vagy a brazil Hernanes is a Camp Nouban köthet ki) pedig tovább nőhetnek Guardiola taktikai lehetőségei.

www.infosport-focivilag.hu