Vágólapra másolva!
Az AC Milan drukkerei a következő szezonban öt év után megint nem láthatják majd kedvenceiket a Bajnokok Ligájában, hiszen a rossonerók csak az ötödik helyen fejezték be a Serie A küzdelmeit. A szurkolók szerint ez kiváló alkalom arra, hogy a játékoskeret kicserélődjön, és tény, hogy egyik sztárklub sem volt olyan aktív a játékospiacon, mint a milánói gárda.

Az egyesület már a 2006-2007-as idényben sem remekelt a bajnokságban, hiszen csupán a negyedik helyen végzett, ám ez részben a calciopoli-botrány miatt a csapatot sújtó pontlevonással is magyarázható volt - és a szezont a Bajnokok Ligája megnyerésével sikerült megmenteni.

A nemrég véget ért bajnokságban a gárda célja elméletileg az volt, hogy harcban legyen az aranyérmért, amelyet a Milan utoljára 2004-ben tudott megszerezni - azonban hamar kiderült, hogy a rossonerók számára a bajnoki elsőség elérhetetlen. Az ősszel a csapat csak bukdácsolt a pontvadászatban, ráadásul az év végén több mérkőzése is elmaradt a klubvilágbajnokság miatt (amelyet a milánóiak meg is nyertek), és így történhetett, hogy a Milan az év elején csupán a 12. helyen állt a tabellán.

Januárban aztán a gárda megindult felfelé: ugyan a brazil csatár, Ronaldo megint hamar megsérült, de honfitársa, a fiatal Alexandre Pato remekül bevált, és a csapat az erőltetett menet során (az év elején a milánóiaknak a sok elmaradt meccs miatt majd két hónapon keresztül kellett szerda-szombat ritmusban játszaniuk) szépen gyűjtötte a pontokat, és legalább az első négy közé kerülés elérhetőnek tűnt.

Ez főleg akkor vált létfontosságúvá, amikor az Arsenal FC kiverte a Bajnokok Ligájából a csapatot, hiszen ezzel biztossá vált: amennyiben a Milan nem fut be legalább a negyedik helyen a Serie A-ban, akkor a következő idényben lemarad a legrangosabb európai kupáról.

A bajnoki hajrá ennek megfelelően rendkívül izgalmasan alakult. Nem lehet mondani, hogy a Milan rossz teljesítményt nyújtott volna, elvégre utolsó kilenc bajnokijából hatot megnyert, ami nagy részben annak volt köszönhető, hogy a veterán támadó, Filippo Inzaghi felépült sérüléséből.

Pippo az utolsó hét összecsapáson tíz találatot ért el, de ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a BL-be lője a csapatot, hiszen a Fiorentina végül, ha csak két ponttal is, de megelőzte a rossoneróket, akik így csak az ötödik helyen fejezték be a bajnokságot. A Milan utoljára a 2000-2001-es idényben végzett ilyen rossz helyen a Serie A-ban: akkor hatodik lett, és ugyancsak egy évig távol maradt a Bajnokok Ligájától.

Az akkori kudarc után az egyesület vezetősége alaposan a zsebébe nyúlt, és olyan klasszisokat igazolt, mint Filippo Inzaghi vagy Manuel Ruí Costa (és akkor érkezett Cosmin Contra és Javi Moreno is, akikre azonban nem sok siker várt a Giuseppe Meazza stadionban), nem csoda, hogy a drukkerek most is valami hasonló játékosmozgást vártak. A szurkolóknak részben igazuk is lett, hiszen az egyesület máris szerződtetett két focistát, és két olyan kölcsönjátékos is visszatért, akik minden bizonnyal maradnak a Milanban a következő idényre, azonban a fanatikusoknak egyelőre még hiányérzetük van, hiszen a várt sztárigazolás egyelőre elmaradt.

Annyi mindenesetre már bizonyos, hogy a rossonerók játékosának számít az olasz válogatott védő, Gianluca Zambrotta, akit az FC Barcelonától csábított haza az egyesület - mégpedig egyes információk szerint 8,5 millió euróért. Ingyen sikerült megszereznie a Milannak az Arsenal FC francia középpályását, Mathieu Flaminit, akiért ugyan nem kellett fizetni az Ágyúsoknak, azonban a fizetése alighanem nagyon komoly összeget tesz majd ki. Ami pedig a két volt kölcsönjátékost illeti, a kapus Christian Abbiati az előző szezont az Atlético Madridban, a csatár Marco Borriello pedig a Genoában töltötte, és mindketten remek teljesítményt nyújtottak.

A fenti névsorból is látszik, hogy a klub máris mindegyik csapatrészbe szerződtetett új játékost, ám mivel távozók is akadtak (Alberto Gilardinót eladták a Fiorentinának, Yoann Gourcuffot kölcsönadták a Girondins Bordeaux-nak, de elköszönt a két brazil, Cafú és Serginho is), szinte bizonyos, hogy az érkezők névsora még nem véges. A kérdés ráadásul elsősorban nem is az, hogy az egyesület melyik posztra vesz még játékost, hiszen valószínű, hogy a milánóiak még egy kifejezetten sztárnak számító focistát akarnak szerződtetni - márpedig ők általában a támadó részlegben szoktak szerepelni.

Egy hónappal ezelőtt még szinte biztosnak tűnt, hogy az FC Barcelona brazil szupersztárja, Ronaldinho a Milanban köt ki, hiszen a klub a focistával mindenben megegyezett, de a katalánok által kért vételárat a rossonerók nem akarták megfizetni. Hasonló volt a helyzet a Barca másik klasszisával, Samuel Eto'óval is, ám arra azért nem érdemes fogadni, hogy végül egyikük sem köt ki Milánóban. Egyvalami azonban bizonyos: a következő szezonban a Milan nem engedheti meg magának, hogy ne legyen versenyben a bajnoki címért.

www.infosport-focivilag.hu