Vágólapra másolva!
Bár Csehország kedden este 2-0-ra legyőzte Litvániát, a fővárosi bajnokcsapat Slavia Praha új, szupermodern stadionját felavató barátságos labdarúgó-mérkőzés nem emiatt marad sokáig emlékezetes.

A botrányos félreértések sorozata már a mérkőzés előtt megkezdődött, amikor a rendezők gyorsan visszavonták a kiadott, szép és színes programfüzeteket. Ennek magyarázata az volt, hogy a Csehország-Litvánia mérkőzést reklámozó füzetecske címlapján a lett zászló díszelgett.

A Cseh Köztársaság legkorszerűbb stadionjának tetőszerkezetén ugyan litván zászlók lógtak, de mint kiderült: fejjel lefelé. Megfordításukra már nem volt sem idő, sem ember.

A csúcs a nemzeti himnuszok eljátszásakor érkezett el, amikor a nézők ezrei látták, hogy a litvánok valahogy furcsán mozognak, mosolyognak. Csak a hozzáértők jöttek azonnal rá, hogy a litván helyett a lett himnuszt játszották el a stadionban. A nyilvános bocsánatkérést már csak a nézők hahotája követte.

A szerdai prágai lapok szerint a Cseh Labdarúgó Szövetség már régen nem produkált ilyen botrányt, s nem tette magát ennyire nevetségessé, mint kedden este. Bár Litvánia a szovjet impérium széthullása, 1990 óta önálló és független állam, a sportág cseh vezetői ezt valahogy nem vették észre, s képtelenek megkülönböztetni Litvániát Lettországtól. Merthogy nem ez az első eset...

Már 1994-ben, amikor a csehek és a litvánok első ízben mérték össze erejüket, a labdarúgó-szövetség vezetése nyilvánosan azt hangoztatta: Lettország az ellenfél!

Botrányos volt a tavalyi cseh-német Európa-bajnoksági selejtező is, amikor a telt házas prágai Sparta-stadionban Helena Vondrácková csak a német himnusz egy részét énekelte el. A kritikákra Vlastimil Kostál, szövetségi elnök csak annyit jegyzett meg: ezt a stadionban senki sem vette észre.