Vágólapra másolva!
Az MTK Budapest a labdarúgó Soproni Liga bajnoka, miután a 29. fordulóban 3-0-ra nyert a REAC vendégeként, és ezzel behozhatatlan előnyre tett szert az őt üldöző Debrecennel szemben. A fővárosiak 23. alkalommal lettek aranyérmesek az élvonalban. Garami József csapatának egy fordulóval a bajnokság vége előtt két pont az előnye. Mivel azonban a záró körben az MTK ellenfele a kizárt Sopron, a fővárosiak játék nélkül kapnak három pontot 3-0-s gólkülönbséggel, így a debreceniek akkor sem érhetik utol őket, ha szombaton nyernek az Újpest ellen.

Soproni Liga, 29. forduló:
REAC - MTK Budapest 0-3 (0-0)
Sopron, 1000 néző
v: Bede
REAC: Szántai - Horváth G., Cseri, Kapcsos, Sallai - Kőhalmi (Zana, 55.), Erős, Dancs (Rása, 68.), Somorjai - Varga Z., Torma (Selei, 72.)
MTK Budapest: Végh - Horváth L., Lambulic, Pintér, Pollák - Szabó Á. (Pál, 46.), Zsidai, Pátkai, Kanta - Hrepka (Kecskés, 69.), Urbán (Bajusz, 90.)
gól: Lambulic (48., 90.), Urbán (65.)
sárga lap: Sallai (24.), Dancs (37.), Kapcsos (40.), Zana (76.), illetve Kanta (57.)

Az első tizenöt percben a REAC játszott fölényben, több veszélyes helyzetet is kidolgozott, ezután azonban az MTK átvette az irányítást, és a második félidőben már egyértelműen jobb volt ellenfelénél.

"Nálunk nem játszanak itthoni viszonylatban akkora sztárok, mint a riválisoknál. A bajnoki aranyérmet annak köszönhetjük, hogy fiatal csapatunk beérett, a szezon nagy részében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk" - mondta Garami József, az MTK Budapest szakmai igazgatója.

"A közvetlen riválisok ellen jó eredményeket értünk el, hiszen kétszer megvertük a Debrecent, az Újpest ellen pedig egy győzelem és egy döntetlen volt a mérlegünk. Van azonban még tanulnivalónk is, ami pontosan látszott a mai meccsen is, hiszen az első félidőben kapkodva, nagyon idegesen játszottunk. Szerencsére a szünetben sikerült rendet tenni a fejekben és a folytatásban már úgy teljesítettünk, ahogy az elejétől kellett volna."

Az MTK a 23. bajnoki címét gyűjtötte be, legutóbb 2002-2003-as idényben szerzett aranyérmet. Azóta sok minden megváltozott a Hungária körúton: még abban az évben távozott a tulajdonos Várszegi Gábor, s vele a magyar viszonylatban irigylésre méltó anyagi bőség. Az MTK nem volt többé a legdrágább hazai játékosokat felsorakoztató szupercsapat, a kék-fehérek koncepciót váltottak, s innentől kezdve fokozatosan az üzletember által létrehozott, világszínvonalú utánpótlásképzést működtető Sándor Károly Futballakadémiáról kikerülő fiatalokra kezdték építeni az első csapatukat.

Ezt követően a klubnál minden bajnoki rajt előtt hangsúlyozták, immár nem a lehető legjobb helyezés elérése a legfontosabb, az elsődleges cél az, hogy az utánpótlásból felkerült játékosok élvonalbeli mérkőzéseken edződve mihamarabb érett, a profi életre felkészült futballistává váljanak - amiből aztán mind a játékos, mind a klub sokat profitálhat egy esetleges külföldi szerződéssel. Ehhez képest az MTK öt év után ismét felért a csúcsra, és hogy nem csak egy "kicsúszott" eredményről van szó, azt jól mutatja az elmúlt évek tendenciája.

Forrás: MTI

Az MTK játéka sok esetben a látványos elemeket sem nélkülözte

Kanta Józsefék három évvel ezelőtt, a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú csapataként már bronzérmet szereztek, majd a következő év negyedik helyezése után tavaly ezüstérmet akasztottak a nyakukba. Az együttes fejlődése annak ellenére törtelen maradt, hogy kulcsjátékosai sorra külföldre igazoltak: a védelemből kiesett a válogatott Balogh Béla, a támadósorból a legnagyobb tehetségnek tartott Németh Krisztián - Simon András és Gulácsi Péter társaságában - Liverpoolba szerződött, majd a másik utánpótlás-válogatott csatár, Hrepka Ádám is elment Hollandiába - igaz, ő a télen visszatért a Hungária körútra, akkor viszont a középpálya erősségét, a Leicesterbe igazoló Bori Gábort kellett pótolnia a Garami Józsefnek.

Ez olyannyira sikerült, hogy az MTK - szemben a tavalyi szezonnal, amikor szintén őszi bajnok volt az együttes - idén a tavaszi szezonban is tartani tudta formáját, idegenben szinte verhetetlen volt, és többnyire biztosan hozta a legnagyobb riválisok elleni rangadókat is: a Debrecent oda-vissza verte, míg az Újpest ellen négy pontot szerzett.

A utánpótlásra alapozó szakmai munka tehát beérett, a jelenlegi sztenderd kezdőcsapatot Végh Zoltán, Mladen Lambulic és Kulcsár Tamás kivételével mind saját nevelésű játékosok alkotják. És hogy a kék-fehéreknek a jövőben is lesz miből építkezniük, azt többek között az is előrevetíti, hogy a csehországi Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe szombaton bejutott U19-es válogatottat - a liverpooli különítményen kívül - nyolc MTK-játékos segítette a siker elérésében.