Vágólapra másolva!
Szokatlanul üdítő élményben volt része azoknak, akik szombaton úgy döntöttek, megnézik a pályára lépő két magyar válogatott mérkőzéseit. Előbb az U19-esek győzték le a kiváló utánpótlásukról (is) híres portugálokat, amivel tizenegy év után kiharcolták a részvételt a csehországi Eb-döntő nyolcas mezőnyében, majd este a nagyválogatott pazar második félidei játékkal kerekedett felül az Európa-bajnok görög csapaton, sikeressé téve Erwin Koeman szövetségi kapitány bemutatkozását.

Forrás: [origo] A nap sportvideója: így vertük az Európa-bajnokot

A holland szakvezető úgy véli: minden játékosa százszázalékos teljesítményt nyújtott az Eb-re készülő Görögország ellen 3-2-re megnyert hazai barátságos mérkőzésen. "Már az első félidőben is jól játszottunk, a fiúk megértették, mit kérek tőlük és remekül futballoztak, sajnos Huszti fejesénél nem volt szerencsénk, a játékrész végén pedig olyan hiba előzte meg a görögök gólját, amit nem szabad elkövetni" - mondta a nemzeti együttes kispadján debütáló tréner.

"A szünetben azt kértem a játékosoktól, hogy ne csüggedjenek, hiszen nem játszottak rosszul. Remekül kezdtük a második félidőt, rögtön az elején egyenlítettünk, utána remekül játszottunk. Minden megvalósult az elképzeléseimből, jól helyezkedtünk, motiváltak voltunk és sikerült újabb két gólt szereznünk. Talán egy tizenegyes is járt volna nekünk, a meccs után megkérdeztem erről a holland játékvezetőt, de ő azt mondta, nem tudta egyértelműen eldönteni, történt-e szabálytalanság a tizenhatoson belül, ezért továbbengedte a játékot, de 0-0-nál lehet, hogy másképp döntött volna." Koeman hozzátette: tulajdonképpen örült, hogy így döntött a bíró, mert a negyedik rúgott gól esetleg elbizakodottá tehette volna a válogatottat.

A kapitány legváratlanabb húzása az volt a görögök ellen, hogy Huszti Szabolcsot számára új poszton, csatárként szerepeltette. "Biztos sokan meglepődtek ezen a döntésemen, számomra az együtt töltött rövid idő után természetesnek tűnt ez a megoldás. Minden játékos kiválóan teljesített, Husztit azért emelném ki mégis, mert ő egy számára is teljesen új feladatot oldott meg remekül."

Feltűnő volt, hogy Koeman alig cserélt a mérkőzésen, noha a barátságos találkozókon a szakvezetők általában több futballistának is lehetőséget adnak. "Szeretném minél hamarabb jobban megismerni a játékosaimat, erre pedig akkor nyílik igazán lehetőség, ha nem egy félidőn keresztül, hanem 90 percig figyelhetem a teljesítményüket, ezért nem is terveztem, hogy kihasználom a rendelkezésemre álló hat cserelehetőséget" - mondta erre a kapitány.

Hajnal Tamás, válogatott irányítója úgy véli, nem szabad elszállni a görögök legyőzésétől: "ez egy kis lépés volt, lehet rá építkezni, de nem kell a fellegekben járni" - mondta a következő idényét már Dortmundban kezdő játékos. A csapatkapitány Gera Zoltán szerint motiváltabbak voltunk az Európa-bajnoknál, Vadócz Krisztián pedig nem csak az eredménnyel elégedett, hanem a mutatott játékkal is, sőt ez utóbbi szerinte fontosabb volt a győzélemnél is.


A csapat tagjai két nap pihenőt kapnak a szövetségi kapitánytól, majd elkezdik a felkészülést a horvátok elleni szombati mérkőzésre, amely 20.30-kor kezdődik a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban. "Az egy másik mérkőzés lesz. A görögök legyőzése apró és fontos siker a magyar futball számára, de a jövő héten már nem ezzel foglalkozunk" - zárta értékelését Erwin Koeman. A kisebb sérüléssel bajlódó Priskin Tamás a jövő héten már várhatóan teljes értékű munkát végezhet, Tóth Balázs azonban biztosan nem jön rendbe a hétvégére, ezért ő már nem is készül együtt a többiekkel. Kedden ugyanakkor csatlakozik két U19-es válogatott, Gulácsi Péter és Németh Krisztián, valamint Filkor Attila és Vaskó Tamás is. A tervek szerint kedden, szerdán és pénteken egy-egy, csütörtökön pedig két edzést vezényel majd a szövetségi kapitány.