Vágólapra másolva!
Nehéz szuperlatívuszok nélkül beszélni a Bajnokok Ligája idei döntőjéről: a két résztvevő, a Manchester United és a Chelsea FC az angol bajnokságban is öldöklő küzdelmet vívott egymással, és remélhetőleg a BL-finálé méltó lezárása lesz a 2007-2008-as idénynek. A találkozón különböző rekordok egész sora dőlhet meg, és csak annyi bizonyos: angol csapat nyer majd.

Mindez egyben azt jelenti, hogy az angol labdarúgás a legrangosabb európai kupasorozatban aratott diadalok számát tekintve utoléri az olaszokat és a spanyolokat.

Utóbbi két nemzet képviselői eddig egyaránt 11-11 alkalommal nyerték meg a BEK-et, illetve a BL-t, míg Angliának eddig tíz győzelme volt. A mérkőzés tehát az angol klubfutball diadalát hozza, hiszen korábban sohasem fordult elő, hogy mind a két résztvevő Angliából kerüljön ki.

Tiszta spanyol és tiszta olasz döntőre már volt példa, és a Chelsea FC számára biztató előjel lehet, hogy mind a két alkalommal az a gárda nyerte meg a BL-t, amely az adott szezonban a hazai pontvadászatban hátrébb végzett: 2000-ben a Real Madrid a Valenciát, három évvel később pedig az AC Milan a Juventus FC-t verte a fináléban.

A mérkőzés helyszíne a moszkvai Luzsnyiki stadion, ami szintén sok különlegességet jelent. Az aréna talaja eredetileg műfüves (emlékezhetünk, az angol válogatott is erre panaszkodott az oroszok elleni Eb-selejtezőn), amit az UEFA kérésére rendes gyepre cseréltek - azonban a művelettel megbízott angol szakember, Matthew Frost szerint túl kevés időt kapott a feladatra, és így a talaj nem lesz jó minőségű.

Ehhez jön még az a tény, hogy a televíziós közvetítések miatt a találkozó közép-európai idő szerint (ahogy az a BL-ben lenni szokott) 20.45-kor kezdődik, ami azonban helyi idő szerint éjjel háromnegyed 11-et jelent. A meccs biztosan május 22-én fejeződik be, vagyis ez lesz az első BL-döntő, amelyet két nap alatt rendeznek. Arról nem is beszélve, hogy az angol futballisták nincsenek hozzászokva az ilyen késői mérkőzésekhez - nagy kérdés, hogy melyik csapat tud majd jobban akklimatizálódni.

Ha már a két együttesnél tartunk: a Chelsea FC és a Manchester United mindezidáig 151 alkalommal találkozott egymással tétmérkőzésen, és a jelenlegi szezonban mind a két csapat megnyerte a hazai meccsét a másik ellen. A MU szeptemberben Avram Grant bemutatkozó találkozóján 2-0-ra diadalmaskodott, míg a Chelsea áprilisban vágott vissza egy 2-1-es győzelemmel a Stamford Bridge-en.

Getty Images

... de a MU-nál sem volt temetői a hangulat: Bocs, főnök, csak hülyültem - mondhatta Rooney Fergusonnak

Döntőt utoljára az előző szezonban játszott egymással a két gárda, és az FA-kupa fináléjában a londoniak hosszabbítást követően nyertek 1-0-ra Didier Drogba találatával. Az európai kupaporondon még sohasem futottak össze, ugyanakkor mind a Chelsea, mind a Manchester United eddig mindegyik európai kupadöntőjét megnyerte - valamelyik sorozat tehát biztosan megszakad.

Rátérve a várható kezdő tizenegyekre, egyik klubnak sincsen eltiltottja, és erre a találkozóra alighanem a sérültek is felépülnek (a Chelsea-nél előzetesen John Terry és Didier Drogba bajlódott kisebb sérüléssel), vagyis mind a két mester a teljes keretből válogathat - és mivel a döntőre csak 18 labdarúgót lehet nevezni, így biztos, hogy akad majd olyan klasszis, aki még a kispadra sem ülhet le.

A Manchester Unitednél a nagy kérdés az, hogy Sir Alex Ferguson mind a három támadó ászát, vagyis Cristiano Ronaldót, Carlos Tévezt és Wayne Rooneyt egyaránt a kezdőbe jelöli. Amennyiben igen, úgy a középpálya bal oldalán szinte bizonyosan Park Ji Sung szerepel majd (aki a BL-döntők történetének első ázsiai labdarúgója lehet), középen pedig a Michael Carrick-Paul Scholes tandem játszhat.

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=2jsWxTQ92ajC5QMU


Németh Krisztián és Franco Baresi az [origo] kamerája előtt latolgatta a döntő esélyeit

Ha a három támadó közül valaki kimarad (erre alighanem Téveznek van a legnagyobb esélye), akkor Owen Hargreaves is bekerülhet - de azt sem lehet kizárni, hogy a volt müncheni futballista az offenzív trió szereplése esetén is kezdő lesz, mégpedig jobbhátvédként. A Sir Bobby Charlton rekordjának megdöntésére törő Ryan Giggs alighanem csak csereként beállva állíthat fel új csúcsot.

Ami a Chelsea-t illeti, a jobbhátvéd pozíciójában a londoniaknál is egy olyan focista szerepelhet, akinek nem ez a fő posztja. Avram Grant mester várhatóan itt veti majd be Michael Essient, hiszen így a középpályán marad hely Claude Makelelének is Frank Lampard és Michael Ballack mellett. A bal szélen Salomon Kalou és Florent Malouda közül kell választania az edzőnek, akinek a kispadon olyan támadók állnak majd a rendelkezésére, mint Andrij Sevcsenko vagy Nicolas Anelka.

www.infosport-focivilag.hu