Vágólapra másolva!
Visszatér a régi idők focija - ez lehetne a mottója a szombati angol FA-kupa-döntőnek, ahol nem a Chelsea vagy a Manchester (no igen, ők a BL-finálét "választották"), de nem is a Liverpool vagy az Arsenal csap össze. A londoni Wembley-stadionban ezúttal két meglepetéscsapat méri össze erejét, a walesi Cardiff City és a Premier League-et "képviselő" Portsmouth.

Juha Pál helyszíni tudósítása Londonból

A tavalyi dögunalmas Chelsea-Manchester United döntő után (Didier Drogba hosszabbításos góljával a fővárosiak nyertek) idén a sztárcsapatok nem bírtak a lelkes "kicsikkel", Ferenczi István Barnsleyja például kiejtette a Liverpoolt és a Chelsea-t, Gera Zoltán és a West Bromwich Albion szintén az elődöntőig menetelt.

Magyarként csak sajnálhatjuk, hogy végül mindkét együttes elvérzett a Wembley kapujában, ám azért egy Cardiff-Portsmouth finálé is érdekes lehet egy ínyenc futballrajongó számára.

Íme egy bizonyíték a sorrendben 127. angol kupadöntő népszerűségét illetően: a találkozót - mint azt a The Daily Telegraph szombati sportmelléklete világgá kürtöli - 169 országban közvetítik és várhatóan 500 millióan tekintik meg. A győztes egymillió fontot kap, a vesztes semmit.

A finálé a maga módján történelmi: 1927 óta nem fordult elő, hogy ne angol csapaté legyen a nagy presztízsű trófea, 81 éve a Cardiff diadalmaskodott, amely most is csak egy lépésre van az áhitott győzelemtől. (A walesi csapat - amely az angol második vonalban szerepel - egyébként megnyugodhatott, hiszen esetleges sikerével indulhat az UEFA-kupában, pár hete még ez is kétséges volt.)

A finálé előtti napon a hírhedt angol bulvárlap, a The Sun még javában foglalkozott a manchesteri UEFA-kupa-döntős botránnyal, s olvasóit azzal "rémisztgette", hogy az erőszakos éjszaka miatt az angolok mindhiába pályáznak a 2018-as vb-rendezésre, a balhé miatt elszálltak az esélyek - no és az a 15 millió font, amibe a pályázat kerül. (Ez picit azért leegyszerűsíti az esetet, angliai vélemények szerint 150 ezer skót drukkert nem sok félmilliós város tudott volna "kordában tartani".)

A The Sun nem hazudtolta meg magát, az FA-kupa-döntőt "exkluzív" pletykával harangozta be: a Portsmouth 23 éves afrikai légiósa, Sulley Muntari megcsalta szépségkirálynő barátnőjét, a szintén ghánai Menaye Donkort, mégpedig egy táncosnővel, a szőke Amanda Jonesszal - a bulvárhírt természetesen lesifotós fényképpel tálalta a lap.

Ennél érdekesebb írásokkal jelent meg a The Independent, amely kétoldalas riportot közölt a Pompey becenevű finalista csapat afrikai sztárjáról, Nwankwo Kanuról.

A 30 éves nigériai csatár létrehozott egy alapítványt, amely az afrikai labdarúgókat hivatott segíteni. Kanu szerint az európai klubok sok esetben emberkereskedők módjára bánnak a fekete kontinens tehetségeivel. "A belga RAEC Mons leigazolta Georges Mojadót, s bár a minimálbér 1075 euró volt az országban, a kameruni játékos mindössze havi 150 eurót (37 ezer forint) kapott" - említett egy példát Gera Zoltán egykori WBA-s csapattársa és jóbarátja.

A korábban kétszer is Afrika legjobbjának választott támadó karrierje szívbetegsége miatt pár éve majdnem véget ért, ám végrehajtottak rajta egy 3 órás szívműtétet, és végül csodával határos módon visszatérhetett a futballpályára. Ekkor érezte át igazán a beteg gyermekek sorsát, ezért célként tűzte ki a megsegítésüket - Afrikában három modern kórház felépítését tervezi.

A fentiekből is kitűnhet: nem csak a futballról szól az FA-kupa-döntő, ám a lényeg mégiscsak az lesz, hogy miként veszi fel egymással a versenyt mondjuk Jimmy Floyd Hasselbaink és Sol Campbell, vagy éppen miképp próbálja megtréfálni az új 17 éves walesi szupertehetség Aaron Ramsey a nála 20 évvel (!) idősebb Portsmouth-kapust, David Jamest.

A finálé magyar idő szerint 16 órakor kezdődik, a 778 millió fontért felhúzott és tavaly átadott Wembleyben 90 ezer néző várja majd a kezdőrúgást.