Vágólapra másolva!

Rangadót nyert a Chelsea, elszállt a Barca, Hajnal gólpasszt adott

A Premier League 36. fordulójának nyitómérkőzésén, egyben a bajnoki címért folytatott versenyfutást is nagyban befolyásoló szuperrangadóján a Chelsea hazai pályán óriási csatában 2-1-re legyőzte a listavezető Manchester Unitedet, így két fordulóval a bajnokság befejezése előtt pontszámban beérte nagy riválisát. A Bundesligában Hajnal Tamás gólpasszal segítette a Karlsruhét, amely 3-3-at játszott a Werder Bremennel, a brémai pontszerzés azt jelenti, hogy a Bayern München vasárnap még nem lehet bajnok. Az angol másodosztályban Gera Zoltánék játék nélkül is majdnem feljutottak, Ferenczi István és a Barnsley azonban el is érte célját, az FA-kupa-elődöntős csapat bennmaradt a Charlton elleni győzelemmel. A spanyol bajnokságban a BL-visszavágóra készülő Barcelona 2-0-ra kikapott a tavasszal szárnyaló Deportivótól, így a Real Madrid bajnok lehet, ha vasárnap a Villarreal is elbukik.

Bár természetesen nincs szó arról, hogy a világ jelenleg talán legszínvonalasabb, egyben legnépszerűbb labdarúgó-bajnokságát, az angol Premier League-et egyes csapatsportágakban megszokott módon playoff-rendszerben rendeznék, mégis mindenki úgy asszociált a szombati Chelsea-Manchester United csúcsrangadóra, mint afféle bajnoki döntőre.

Erről szó sem volt, sokkal inkább arról, hogy az Avram Grant vezetésével "surranópályán" a bajnoki cím közelébe jutó londoni csapat két fordulóval a vége előtt egy esetleges győzelemmel pontszámban beérhette volna a nagy riválist. Ennek természetesen az ellentéte is igaz volt: Stamford Bridge-i sikerükkel a Vörös Ördögök gyakorlatilag bebiztosíthatták volna bajnoki címüket.

A két csapat forduló előtti gólkülönbségének (plusz 54 a MU-é, plusz 36 a Chelsea-é) ismeretében az is egyértelmű volt, hogy ha nyernek is Kékek, bajnoki címükhöz saját további hibátlan teljesítményük mellett még egy manchesteri botlás szükségeltetik.

A Premier League azonban attól (is) a talán legélvezetesebb bajnokság, hogy az ilyen számolgatásokat követően aztán a matematikát félretéve, kőkeményen esnek egymásnak a felek.

Így történt ez most is: elképesztő lendülettel kezdett a hazai pálya előnyét élvező Chelsea, másfél perc elteltével már két Essien-kapuralövés is riogatta Van der Sart. Őrült iramot diktált a Grant-banda, a barcelonai BL-elődöntőn bevált bunkerfocira építő MU pedig tíz emberrel védekezve próbálta átvészelni a kezdeti rohamokat.

Alig tíz perc telt el, amikor az éppen ezen a meccsen visszatért Vidic szerencsétlenül ütközött Drogbával. Az orvosi stáb perceken keresztül próbálta játékra alkalmas állapotba hozni a véráztatta arcú, minden bizonnyal orrtörést szenvedett szerb középhátvédet, ez azonban végül nem sikerült, így a szerencsétlenül járt bekk végül hordágyon hagyta el a pályát.

Getty Images

Vidic orra bánta a Drogbával történt ütközést

A kényszerű cserét - az alaphelyzetben védekező középpályás Hargreaves állt be, és húzódott vissza a jobbhátvéd pozíciójába, ahonnan Wes Brown foglalta el Vidic helyét - is folytatódott a Chelsea-offenzíva, azonban a vendégvédelem egyre stabilabban állt a lábán, és sorra hárította a hazai próbálkozásokat.

Manchesteri helyzetet gyakorlatilag nem jegyezhettünk fel (Cristiano Ronaldo és Tévez távollétében Rooney reménytelenül küszködött a hazai védők szorításában), a félidő hajrájára pedig mintha a Chelsea is elfáradt volna a maga diktálta iramtól, így némiképp váratlanul - de nem érdemtelenül - jött a hazaiak vezető gólja: Drogba zseniálisan emelt a manchesteri védők mögé, ahol remek ütemben érkezett Ballack, és futtából, szép mozdulattal védhetetlen gólt fejelt a hosszú sarokba.

A gól meghozta a hazaiak támadókedvét, így a második félidő újfent Chelsea-rohamokkal indult, hogy aztán az első játékrészhez hasonlatosan ismét váratlanul szülessen egy gól: Carvalho borzalmasan passzolt vissza egy labdát Cech felé, a húzódása miatt akkor már a lábát húzó Rooney lecsapott rá, sérülten is lefutotta Terryt, majd kilőtte a jobb alsó sarkot.

A döntetlennel érezhetően elégedett vendégcsapat újfent az eredmény tartására rendezkedett be, a Chelsea pedig nekiveselkedett, hogy ismét megszerezze a vezetést.

És amikor már úgy tűnt, hogy ez az idén nem jön össze, akkor Carrick kezezett a tizenhatoson belül, Ballack pedig - némi tiltakozás és huzavona után - kíméletlenül bevágta a büntetőt.

Getty Images

Sir Alex: eltaktikázta?

Ferguson azonnal frontális támadásra mozgósította övéit, akik két óriási ziccert is kialakítottak az ötperces ráadásban, de előbb Ashley Cole vágta ki a gólvonalról a csereként beállt Ronaldo lövését, majd a győztes gól megszerzése érdekében pályára vezényelt Sevcsenko bikázta ki ugyancsak a gólvonalról Ferdinand perdítését.

Ezt követően elszabadultak az indulatok, Ferdinand mindenképpen meg akarta verni az őt heccelő Mikelt, a kicsit zavarban lévő Wiley játékvezető pedig végül a küzdő felek szétválasztásával próbálkozó Terryt büntette sárga lappal.

Értékelhető esemény már nem történt, a Chelsea végül sokkal támadóbb szellemű, megalkuvást nem ismerő játékával megérdemelten nyert a meglehetősen felforgatott, nyilvánvalóan a döntetlenre játszó Manchester Uniteddel szemben. Döntés elhalasztva...

A rangadó résztvevőihez hasonlóan a BL-ben még érdekelt Liverpool a Birmingham City vendége volt, és Rafa Benítez, a Vörösök mestere kilenc helyen változtatta meg a kezdőt a hétközi mérkőzéshez képest.

A kiesés elől menekülő City a második félidő elején már 2-0-ra vezetett, északi mesterlövészek repítették a hazaiak szekerét, előbb a finn Forssell volt eredményes, majd a svéd Sebastian Larsson talált be Reina kapujába egy szenzációs szabadrúgásgóllal.

A Vörösök azonban megrázták magukat, és előbb Pennant beadásából Crouch passzolt a hálóba, majd Lucas centerezése után Benajun megpattanó fejese csapta be Maik Taylort. A Liverpool ezzel szinte bebiztosította a BL-t jelentő negyedik helyet, mivel kilenc pont az előnye az eggyel kevesebb meccset játszó városi rivális Everton előtt.

A Birminghamhez hasonlóan gyengélkedő Fulham kisebb csodát tett a Manchester City ellen, a hazaiak ugyanis Ireland brilliáns csavarásával és Mwaruwari közelijével kettővel mentek, de a Falusiak becenévre hallgató látogatók hatalmas hajrát vágtak ki.

Diomansy Kamara fújt riadót a 70. percben, aztán Danny Murphy vágta be a kipattanót a Hart által hárított büntetője után, és a legvégén ismét Kamara következett, a Fulham még mindig kiesőhelyen áll, de ez a diadal nagy lendületet adhat a gárdának az utolsó két fordulóra.

Szintén fordulatos, ötgólos meccset játszott egymással a Sunderland és a Middlesbrough, annyi különbséggel, hogy itt a házigazda ünnepelhetett a végén. A 90. percben 2-2-re állt a meccs, amikor a mindössze hét perce pályán lévő Daryl Murphy fejelt a Boro kapujába, ami azt jelenti, hogy a Fekete Macskák bennmaradtak, Gareth Southgate viszont még izgulhat, hogy a következő idénytől is élvonalbeli csapatot irányít-e.

A szintén az alsóházban "vitézkedő" Wigan és Reading megosztozott a pontokon, hozzájuk hasonlóan a Tottenham, a Bolton, a West Ham és a Newcastle is egy-egy ponttal lett gazdagabb.

Premier League, 36. forduló:
Chelsea - Manchester United 2-1 (1-0)
gól:
Ballack (45., 86. - a másodikat tizenegyesből), ill. Rooney (56.)

Birmingham City - Liverpool 2-2 (1-0)
gól:
Forssell (34.), S. Larsson (55.), illetve Crouch (63.), Benajun (76.)

Manchester City - Fulham 2-3 (2-0)
gól: Ireland (10.), Mwaruwari (21.), illetve D. Kamara (70., 90.), Danny Murphy (79.)

Sunderland - Middlesbrough 3-2 (2-1)
gól: Higginbotham (6.), Chopra (45.), Daryl Murphy (90.), illetve Tuncay (4.), Afonso Alves (73.)

Tottenham Hotspur - Bolton Wanderers 1-1 (0-0)
gól:
Malbranque (52.), illetve Jannakopulosz (46.)

West Ham United - Newcastle United 2-2 (2-2)
gól: Noble (10.), Ashton (23.), illetve Martins (42.), Geremi (45.)

Wigan Athletic - Reading 0-0

vasárnap:
Portsmouth - Blackburn Rovers 14.30
Everton - Aston Villa 17

hétfő:
Derby County - Arsenal 21 ó

Az állás:
1. Manchester United 36 74-21 81 pont
2. Chelsea 36 62-25 81
3. Arsenal 35 66-29 74
4. Liverpool 36 64-28 70
5. Everton 35 50-29 61
6. Aston Villa 35 67-45 58
7. Portsmouth 35 48-36 57
8. Manchester City 36 44-44 55
9. Blackburn Rovers 35 45-43 52
10. West Ham United 36 39-44 48
11. Tottenham Hotspur 36 65-59 43
12. Newcastle United 36 44-60 43
13. Sunderland 36 36-56 39
14. Wigan Athletic 36 32-49 37
15. Middlesbrough 36 33-52 36
16. Bolton Wanderers 36 33-53 33
17. Reading 36 37-65 33
18. Birmingham City 36 42-59 32
19. Fulham 36 35-60 30
20. Derby County 35 17-76 11 - már kiesett

A Chelsea-MU rangadó dönthet az angol aranyrólhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080425-topligak-chelseamu-rangado-bajnok-lehet-az-inter-a-real-madrid.html?pIdx=2