Vágólapra másolva!
Zsinórban a negyedik Bajnokok Ligája-kiírásban csapott össze a Liverpool és a Chelsea labdarúgócsapata, s az idei elődöntő első találkozóján 1-1-es eredmény született. A vezetést a  házigazda Liverpool szerezte meg Kuyt találatával, Riise csukafejessel elért öngóljával azonban a Chelsea a 94. percben egyenlíteni tudott.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:
FC Liverpool (angol) - Chelsea FC (angol) 1-1 (1-0)
Liverpool, Anfield Road
v.: Konrad Plautz (osztrák)
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Skrtel, Fábio Aurélio (Riise, 62.) - Mascherano, Alonso - Kuyt, Gerrard, Babel (Benajun, 76.) - F. Torres,
Chelsea: Cech - Ferreira, Carvalho, Terry, A. Cole - Ballack (Anelka, 86.), Makeléle, Lampard, - Malouda, J. Cole (Kalou, 63.) - Drogba
gól: Kuyt (43.), illetve Riise (öngól, 94.)

Forrás: [origo] A meccs képekben - galéria
Forrás: [origo] A meccs összefoglalója

Nemzetközi szinten zsinórban a negyedik szezonban találkozik egymással a Chelsea és a Liverpool labdarúgócsapata. A Bajnokok Ligája első elődöntőjében a két fél az Anfield Roadon csap össze, s ha a statisztikára támaszkodni lehet, nem várható gólzápor.

A felek a 2004-05-ös, illetve a tavalyi kiírásban is a legjobb négy között futottak össze, első alkalommal a 'Pool Luis García találatával, 1-0-s összesítéssel jutott tovább, tavaly 1-1 után büntetőkkel bizonyultak jobbnak a Mersey-partiak. A 2005-2006-os évadban a csoportmeccsek két 0-0-s döntetlen hoztak.

Összességében a két egyesület eddig pontosan 150 alkalommal találkozott egymással, és az örökmérleg is a Liverpool felé billent, a Vörösök 67 győzelem mellett csak 52 alkalommal kaptak ki a Chelsea-től. De az is igaz, hogy 2004-től számítva, amióta Rafa Benitez a Liverpool trénere, a csapat mindössze öt meccset nyert a Kékek ellen, öt iksz mellett nyolcszor kikapott.

A hazaiaknál ott természetesen a kezdőcsapatban kapott helyet a hétvégi Fulham elleni bajnokit nyaksérülése miatt kihagyó Gerrard, csakúgy, mint a vendégeknél az édesanyja betegsége miatt két mérkőzés óta nem játszó Lampard.

A két csapat a hazaiak himnuszára, a harsogó "You'll never walk alone"-ra vonultak ki. A 3. percben a Chelsea került először helyzetbe, ám Drogba jó pozícióból, 20 méterről a sorfalba lőtte a szabadrúgást.

A másik odalon Gerrard tesztelte a sisak mellett immár speciális állvédővel is játszó Cech kapust, ám nem tudott kifogni rajta.

A 13. percben már nagyobb lehetőséget hagyott ki a 'Pool: Kuyt hosszan vett át egy kiugratást, Cech bátran kifutott elé, az összecsapás végén lecsorgó labdát végül a védők vágták ki az ötösről.

Forrás: Getty Images

Még több kép - kattintson a galériáért!

A 17. percben Babel nem tudott átvenni egy passzt, a talpa alatt elcsúszó labdára Torres rajtolt, aki Terry szorításábal a jobb kapufa mellé pörgetett. A másik oldalon Drogba éles beadását a kivetődő Reina kaparintotta meg Joe Cole elől.

Négy perccel később Lampard 40 méteres passzával Joe Cole a hálóig gyalogolhatott volna, ám hiába előzte meg Skrtelt, se átveni, se ballal ellőni nem tudta a labdát, amelyet így Reina megkaparintott.

A 29. percben a vendégszurkolók büntetőt reklamáltak Carragher és Drogba összecsúszása nyomán, a másik oldalon Torres kapott kiváló labdát Gerrardtól a leshatáron, de a kimozduló Cechbe bombázott - hatalmas gólszerzési lehetőség volt.

Bár az összecsapást a Chelsea kezdte élénkebben, a félidő felére egyértelműen a Liverpool vette át a játék irányítását. Kuyt és Babel állandó veszélyt jelentett a két szélen, kulcskérdésnek tűnt az ő semlegesítésük.

Forrás: Getty Images

Még több kép - kattintson a galériáért!

Nem sikerült, a 43. percben megszerezte a vezetést a Liverpool. Xabi Alonso indította remekül Kuytöt a jobb szélen, a holland beadását Terry ugyan kifejelte, de a társak botladozása révén Mascerano elé került a labda. Az argentin félfordulatból lőni akart, de olyan ügyetlenül találta el a játékszert, hogy az átívelődve a védők felett a ziccerben érkező Kuyt elé került - Makelele érthetetlen módon légibalettet mutatott be -, a szélső pedig köszönve a lehetőséget elpasszolta a labdát Cech lábai között (1-0).

Félidőben egyik szakvezető sem cserélt. A 49. percben újabb Liverpool helyzet maradt ki, ezúttal Alonso balról centerezett, Terry megelőzte Babelt, az érkező Torres elől pedig Carvalho szabadított fel a 16-os vonalán.

Két perccel később Babel húzta meg a balszélen, középre adására Alonso érkezett, 17 méteres lövése a védőkról vágódott szögletre. Az 59. percben Babel 20 méteres lövése a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 60. percben Fábio Aurélio megsérült, helyére Riise állt be, a másik félnél Joe Cole-t Kalou váltotta. Átvette a kezdeményezést a Chelsea, a 66. percben Ballack veszélyeztetett, egy perccel később Malouda kapott bal oldalon labdát, a 16-oson belül hidegvérű csellel elküldte védőjét, ám lövésébe a messziről érkező Carragher belevetődött, s szögletre mentett.

A 76. percben a sokat futó Babel helyére Benajun állt be.

A 83. percben Terry akadályozta szabálytalanul Reina kapust, így hiába húzta kapura a labdát, az osztrák játékvezető lefújta az akciót. Egy percel később Ballack 30 méterről próbálkozott, Reina könnyedén fogta a középre tartó lövést.

A 85. percben Gerrard játszotta magát tisztára a 16-os jobb csücskénél, jobblábas lövését Cech bravúrral piszkálta ki a bal felső sarokból. Az utolsó pillanatokban még Torres is betalálhatott volna, ám hiába kapott kiváló labdát, a nagy sprintelésben elhagyta, s mire térült-fordult, már beérték a Chelsea-védők.

A 94. percben még Torres mehetett volna a mennybe, helyette Cech dicsőült meg, miután kivédte a spanyol közeli lövését. És még ellencsapásra is volt idő: Kalou balról középre adott, Riise pedig megelőzve Anelkát bombaöngólt fejelt (1-1).