Vágólapra másolva!
Szerdán rendezik a labdarúgó spanyol Király-kupa döntőjét, amely az FC Barcelona 90-es évekbeli legendás csapatának két játékosa közötti párharcként is felfogható, ugyanis a tavaly is finalista Getafét a dán Michael Laudrup, míg a Valenciát a holland Ronald Koeman irányítja.

A két vezetőedző 1990-ben még együtt emelhette magasba a trófeát, amikor is a Real Madridot győzték le a Barcával 2-0-ra a döntőben, ugyanakkor most, a madridi Vicente Calderón-stadionban csak egyikük foghatja ismét kezébe a kupát.

A két csapat szezonja egészen másként értékelhető. A Laudrup vezette Getafe története első trófeájára vágyik, s rendkívül sikeres idényt tudhat maga mögött, hiszen a tavalyi döntős szereplés megismétlése mellett az UEFA-kupában is a negyeddöntőig menetelt - úgy, hogy a Bayern München csak az utolsó pillanatban ejtette ki. Ugyanakkor a Valencia az esetleges kupasikerrel mentheti meg trénere állását, mivel a bajnokságban csak a 16. helyen szerénykedik a gárda.

Mióta Koeman novemberben átvette az együttest, 21 bajnoki találkozóból mindössze négy győzelmet számlál. Ennek megfelelően a játékosok is úgy nyilatkoztak, hogy el kell felejteni, ami eddig a Primera Divisiónban történt, mert ezzel az egy meccsel meg lehet menteni a szezont.

A két gárda motivációjával nem lesz gond: a Getafe szeretné elkerülni a tavalyi fináléhoz hasonló véget, amikor is a Sevillától 1-0-ra kikapott, a Valencia pedig a sorozat történetében hatodik sikerére és a nemzetközi kupaindulás jogának kivívásáért hajt. Mindkét együttes csak úgy juthat ki az európai porondra, ha nyer, mivel a spanyol bajnokságban erre már egyiknek sincs esélye.

Forrás: EPA

Michael Laudrup remek csapatot csinált a Getaféból

A Getafe menetelése során a Burgost, a Levantét, a Real Mallorcát és a Racing Santandert búcsúztatta támadó, attraktív futballal, míg riválisa a Real Uniónon, a Real Betisen, az Atlético Madridon és a Barcelonán jutott túl inkább kontratámadásokra alapozó játékával.

A döntő 22 órakor kezdődik.