Vágólapra másolva!
Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság 43. fordulójából két mérkőzést kedden rendeztek. A West Bromwich Albion Gera Zoltán góljával 1-0-ra nyert a Wolverhampton otthonában, s átvette a vezetést a tabellán, de győzött a nagy rivális Hull City is, amely a második helyen áll a Barnsley pályáján aratott 3-1-es diadalnak köszönhetően. A hazaiak találatát a csereként beállt Ferenczi István fejelte.

Hogy a West Bromwich Albion kiemelkedik az angol másodosztályú bajnokság, a Championship mezőnyéből (az angliai szakemberek ezt szajkózták az idény során), ahhoz kétség sem férhet, elég, ha megnézzük Geráék gólkülönbségét, a "+30" önmagáért beszél. Ennek ellenére nagyon meg kell küzdenie a feljutásért a WBA-nak, amelynek talán "jól is jött", hogy nem jutott be az FA-kupa döntőjébe, hiszen így csak a másodosztályra tud koncentrálni. A szép játék eleddig nem hozott egyértelmű sikert, mert bár az egész szezon során a dobogó közelében volt a WBA, a harmadik hely nem biztos, hogy elég a feljutáshoz - tavaly például a Wembleyben rendezett playoff-döntőben a Derby ébresztette fel a birminghami álmodozókat. Az első két helyezettnek azonban nem kell meccselnie a feljutásért, azonnal "beosztják" a Manchester United, a Liverpool vagy épp a Chelsea mellé a 2008/2009-es menetrend készítői.

Gera Zoltán többször is úgy nyilatkozott, hogy számára a feljutás ezerszer többet ér még egy oly' csillogó és nagy presztízsű kupánál is, s hogy hazánk egyik, ha nem a legjobb futballistája nem a levegőbe beszélt, arra kedd este is fény derült.

A Wolverhampton-WBA meccs olyan, mint Magyarországon a Fradi-Újpest - hangsúlyozta a rangadó előtt a pár nap múlva, április 22-én a 29. születésnapját ünneplő középpályás, eloszlatva ezzel azokat a tévedéseket, hogy a Birmingham City vagy az Aston Villa nagyobb riválisa lenne a Wolvesnál a West Bromnak Anglia második legnagyobb városában (tudniillik Mick McCarthy menedzser csapata pár kőhajításnyira "székel" mindössze a Hawthornstől).

A Villa és a City most amúgy sem lehetne ellenfél, hiszen mindkét gárda egy osztállyal feljebb szerepel, bár nem kizárt, hogy a PL-kiesőzónától két pontra lévő Birminghammel nem meccselnek ősztől sem Geráék - ez azt jelentené, hogy utóbbi csapat kiesett, a WBA pedig feljutott.

(Ennek örülne még a Bolton első csapata felé kacsingató magyar kapus, Bogdán Ádám is, mert ez minden bizonnyal azt jelentené, hogy a Birminghamet megelőzte a Wanderers, és ezzel bennmaradt a Premiershipben.)

Térjünk azonban vissza a West Bromra, amelynek nagyon fontos volt a keddi meccs a feljutás szempontjából, igaz, három körrel a vége előtt már mindegyik meccs rangadó - a Wolves elleni pláne.

Mint az az alábbi összefoglalóból is kitűnik, Tony Mowbray csapata ezúttal is látványosan játszott, s a szép foci ezúttal három ponttal is párosult.

Meccsösszefoglaló Gera-góllal:


A meccs elején Gera egy jobb oldali beadást parádésan fejelt 7 méterről a kapufára, majd a 16-os bal sarkáról, szabadrúgásból adott le egy beadásszerű (vagy annak szánt) lövést, amely pár centivel kerülte csak el a jobb kapufát.

A folytatásban, Clement 19 méteres szabadrúgásánál Hennessey kapusnak kellett nyújtózkodnia.

A második félidőben is szinte csak a vendégek dolgoztak ki helyzeteket, a legszebb Kevin Phillips nevéhez fűződött, aki egy sokpasszos, látványos WBA-kontra végén lapos lövésével a kapufát döngette meg 14-ről.

Az exválogatott veterán csatár aztán - az 59. percben - megmutatta, hogy előkészítő szerepkörben is szeret tetszelegni, egy 40 méteres (!) indítást tökéletesen vett át a 16-os vonalánál, majd egy csel után megindult a kapu felé, balról középre adott, az érkező Gera pedig 7 méterről magabiztosan lőtt a hálóba.

A hazaiak egy 20 méteres Gibson-bombával próbálkoztak egyenlíteni, Kiely azonban a helyén volt és védett, a bíró a hármas sípszó utáni pillanatban még egy ölelést is kapott az egyik WBA-játékostól.

A találkozó után a West Brom menedzsere, Tony Mowbray örült is, meg nem is: "Rengeteg olyan meccset játszottunk idén, amelyen mi voltunk a jobbak, mégsem nyertünk, így most boldognak kell lennem. Az előnyünk két pont a tabella élén, ami sokkal több is lehetne. Szombaton Norwichba utazunk, 18 napon belül ez lesz a hatodik meccsünk - a siker érdekében úgy kellene teljesítenünk, mint ma."

A tréner arról is beszélt, hogy nagyon szeretné, ha csapatának a két meghatározó játékosa, Kevin Phillips és Gera Zoltán maradna az együttesnél, noha tisztában van vele, a duó - nyáron lejáró szerződése miatt - szabadon eligazolhat, ha akar. "A Bosman-szabály korát éljük, s ha egy futballista ezt ki akarja használni, megteheti, és távozhat - csak rajta múlik. Ennek ellenére reménykedem benne, hogy mindketten tudják: a csapat olyan labdarúgást játszik, amelyben a tehetségük továbbra is kidomborodhat."

A WBA hivatalos oldalán szerda reggel egy óriási Gera-fénykép köszöntötte a látogatókat, a linkre kattintva honfitársunk elégedetten nyilatkozik a meccsről: a nagyszerű góljáról és a még nagyszerűbb eredményről, valamint arról, hogy nem csak a három pont begyűjtésének örül, hanem annak is, hogy kapott gól nélküli csúcsderbin sikerült az együttesének diadalmaskodnia.

Gera mondta a meccs után angolul:


Gera azért is örülhet, mert az őszi WBA-Wolves meccsen büntetőt hibázott, most remek játékával és góljával élre, egyben PL-közelbe lőtte csapatát.

A bajnokságból még három forduló van hátra: a Norwich elleni, idegenbeli fellépés után a Southampton látogat Geráékhoz, majd az utolsó játéknapon Buzsáky Ákos csapata, a Queens Park Rangers látja vendégül a West Bromot.

Eredmények, angol másodosztály, (Championships), 43. forduló:
Wolverhampton - West Bromwich Albion 0-1 (0-0)
Wolverhampton, 27 883 néző
v.: Mark Clattenburg
Wolverhampton: Hennessey - Foley (Kyle, 81.), Collins, Craddock, Elokobi - Jarvis, Olofinjana, Gibson, Gray (Eastwood, 74.) - Keogh, Ebanks-Blake
West Brom: Kiely - Hoefkens, Barnett, Clement, Robinson - Gera, Koren, Greening, Morrison (Moore, 90.) - Miller (Bednar, 45.), Phillips (Pele, 85.)
gól: Gera (59.)

Barnsley - Hull City 1-3 (0-1)
Barnsley, 13 061 néző
v.: Stuart Attwell
Barnsley: Steele - Van Homoet, Nyatanga (Coulson, 45 .), Foster, Kozluk - Campbell-Ryce (Ferenczi, 77 .), Hassell, Leon, Souza - Macken, Odejayi (Nardiello, 65.)
Hull: Myhill - Ricketts, Brown, Turner, Dawson - Hughes, Ashbee, Marney, Fagan (France, 77.) - Folan (Windass, 82.), Campbell (Walton, 88.)
gól: Ferenczi (91.), illetve Marney (23.), Ashbee (51.), Windass (83.)

A csereként beállt Ferenczi a 91. percben szépített:


A bajnokság állása (lejátszott meccs, gólkülönbség, pont):
1. West Bromwich Albion 43 +30 74
2. Hull City 43 +20 72
3. Stoke City 43 +12 72
4. Bristol City 43 0 71
5. Watford FC 43 +9 69
6. Crystal Palace 43 +10 65
7. Ipswich Town 43 +8 64
8. Wolverhampton Wanderers 42 +1 62
9. Charlton Athletic 43 +6 61
10. Plymouth Argyle 43 +8 60
11. Cardiff City 42 +5 60
12. Sheffield United 43 +3 60
13. Burnley FC 43 -3 58
14. Queens Park Rangers 43 -2 55
15. Preston North End 43 -3 54
16. Norwich City 43 -9 52
17. Barnsley FC 43 -12 52
18. Blackpool FC 43 -3 50
19. Southampton FC 43 -16 50
20. Sheffield Wednesday 43 -5 49
21. Coventry City 43 -13 49
22. Leicester City 43 -2 48
23. Scunthorpe United 43 -25 39
24. Colchester United 43 -19 37

Az első két helyezett feljut a Premiershipbe, a 3-6. helyen végzők rájátszás során döntenek még egy első osztályt érő pozícióról. Az utolsó három gárda búcsút int a Championshipnek.