Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A rovatban eddig szerepelt dalok mindegyike egy ismertnek és sikeresnek mondható előadó vagy zenekar szerzeménye volt, amely valamennyire komoly szándékkal íródott - ez a nóta azonban maximum egy rossz viccként fogható fel.

A történet 1982. október 13-án kezdődött, amikor az NSZK válogatottja Anglia ellen játszott barátságos mérkőzést a Wembley stadionban, és a németek 2-1-es győzelmet arattak - köszönhetően az akkoriban Európa legjobbjai közé sorolt Karl-Heinz Rummenigge duplájának.

A találkozót közvetítő angol riporter a második gólnál az alábbi felkiáltásban tört ki: "Rummenigge, what a man!", vagyis "Rummenigge, micsoda férfi!".


Ez a mondat ihlette meg a birminghami házaspárt, Alan és Denise Whittle-t, akik egy rendkívül egyszerű, mondhatni primitív dalocskát komponáltak a germán labdarúgóról, és valamiképpen még egy kiadót is sikerült találniuk.

Alighanem maguk is meglepődtek azon, hogy a nóta Németországban kifejezetten sikeres lett: egészen a 43. helyig kúszott előre a slágerlistán, sőt, gyorsan megszületett a német változata is két színész, Cleo Kretschmer és Wolfgang Fierek interpretálásában. Alan és Denise persze megpróbálták kihasználni a gyorsan jött sikert, de a második daluk (amelynek címe Beckenbauer, Beckenbauer volt...) már nem tudott hasonló hatást elérni - a házaspár így is tovább szerepelt a reflektorfényben, mint amennyit megérdemelt volna.

A világ azóta (szerencsére) nagyon keveset tud Whittle-ékről, de ne higgyük azt, hogy Alan, vagy ahogyan manapság nevezik, Big Al felhagyott a zenéléssel.

Honlapjáról kiderül, hogy pár évvel ezelőtt saját kiadásban elkészített egy lemezt, amelyen folkzenei stílusban énekel az élete eseményeiről. Az oldalon nem csak az e-mail címe, hanem még a telefonszáma is megtalálható - tehát ha valaki többet szeretne megtudni róla, akkor nyugodtan megcsörgetheti...

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu