Vágólapra másolva!
Már a szerda esti újabb két negyeddöntős visszavágó előtt eldőlt, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája májusi fináléjában lesz angol csapat, miután a keddi "előprogramban" mind a Liverpool, mind a Chelsea biztosította helyét a legjobb négy között, ahol egymás ellen folytatják.

A nagyobb falat a Liverpoolnak jutott, hiszen riválisként egy harmadik angol együttes, az Arsenal várt rá, amellyel egy hét leforgása alatt harmadízben akadt össze. Elébb a BL keretében csaptak össze a londoni Ágyúsok otthonában, ahol 1-1-re végeztek a felek, majd szombaton bajnoki ütközetben "ismételtek", azaz végeztek megint 1-1-re. A kedd esti BL-visszavágón a Vörös Ördögök kerekedtek felül: az 1-1-es első játékrészt követően a második félidőben 2-1, majd 2-2 után 4-2-re hozva az Anfield Roadon rendezett, roppant hajtós, ugyanakkor színvonalas és végig izgalmas mérkőzést.

"Megvan a kellő tapasztalatunk az ilyen meccsekhez, ami bizakodásra adhatott okot, s ezt sikerült is megint megmutatnunk" - összegzett Rafa Benítez, a Pool spanyol mestere. "Amikor a vége felé 2-2-re álltunk, játékosaim bizonyították, hogy rettenthetetlen jellemek, aminek köszönhetően ki tudtuk csikarni a győzelmet."

"Amikor kiegyenlítettünk a hajrában, nagy esélyünk volt rá, hogy mi jussunk tovább, ehhez tudnunk kellett volna ölni az időt, hiszen alig volt már hátra a meccsből. Ám a tapasztalatlanságunkra, az elkövetett nagy hibáinkra ráfizettünk" - kesergett ugyanakkor Arsene Wenger, az Arsenal francia vezetőedzője, aki egyszersmind vitatta a büntető jogosságát, amelynek értékesítésével Steven Gerrard "belőtte" a BL-elődöntőbe csapatát, mert a negyedik gólnak, amelyet az utolsó pillanatokban a csereként beállt Babel szerzett, érdemben már nem volt jelentősége.

A Liverpool-Arsenal házi háborúhoz képest unalmas kis csatározásban vívta ki az elődöntős szereplés jogát a Stamford Bridge-en a Chelsea, amely az isztambuli szégyen, a Fenerbahce otthonában elszenvedett 2-1-es vereség után javított. Először a meccs elején szerzett góllal alakított ki továbbjutást érő állást a londoni együttes, amely a találkozó végén még egyszer eredményes volt, s a játékot illetően meglehetősen szürke kilencven perc végén biztos sikernek örülhetett. A szigetországi sportsajtónak a Kékek előző trénerét, a portugál Jose Mourinhót nem kedvelő része persze azonnal összehasonlításba kezdett, arról cikkezvén, hogy az utód, a helyére a kispadra szeptemberben leült izraeli Avram Grant máris megkapta az esélyt, amivel a Mourinho-féle Chelsea sosem tudott élni: legyőzheti a Liverpoolt a futball európai csúcssorozatának elődöntőjében. A fővárosiak 2004-ben, 2005-ben és 2007-ben is eljutottak a négy közé, de először az AS Monaco, majd kétszer a Liverpool ütötte el őket a BL-döntőtől.

"Én mindig tudni akarom, mit hoz a jövő. Ott akarunk lenni a fináléban" - nyilatkozta mosolyogva a Fener felett aratott diadalt követően Grant. Csakhogy a törökökhöz képest a Benítez-legénységgel találkozni nem ugyanolyan nagyságrendű feladat, ráadásul amíg a Chelsea sosem nyert még európai kupát, a Liverpoolnak ez eddig öt alkalommal is sikerült, legutóbb 2005-ben, s most újabb lökést adhat a gárdának az Ágyúsok "kilövése".

A Kékeknek amúgy az sem okozott gondot, hogy első számú kapusuk, a magát egy hétvégi edzésen összetörő cseh Petr Cech után kedd este, meccs közben elveszítették a combizomhúzódást szenvedő olasz Carlo Cudicinit is, és a hármas számú hálóőrt, a portugál Hilariót voltak kénytelenek bevetni.

"Sokkal inkább doktornak éreztem magam, mint menedzsernek" - jegyezte meg széles jókedvét a kapuskidőlések dacára is megtartó Grant.