Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágói közül a két keddi mérkőzésen várható a nagyobb izgalom. Az Arsenal FC és a Liverpool FC egy héten belül harmadszor találkozik egymással, és ha megint ugyanaz az eredmény születik, mint az előző két összecsapáson, akkor büntetőpárbaj dönthet. A Fenerbahce SK előnnyel utazik Londonba a Chelsea FC-hez, ám ezzel együtt nagy meglepetés lenne, ha a törökök mennének tovább.

Egyrészt ugyanis a Kékek közel két éve veretlenek hazai pályán a nemzetközi porondon (utoljára az FC Barcelona tudott a Stamford Bridge-en nyerni 2005 februárjában), másrészt pedig a Fener idegenben korántsem olyan acélos, mint a Sükrü Saracoglu-stadionban, Isztambulban.

Míg a törökök eddig az összes hazai mérkőzésüket megnyerték ebben az idényben a BL-ben, addig vendégként utoljára 2004 novemberében tudtak győzni a Sparta Praha ellen az európai kupákban. Ráadásul, amikor utoljára Angliában jártak, akkor futball-leckét vehettek, 2004 szeptemberében a Manchester Unitedtől ugyanis egy hatost kaptak. Más kérdés, hogy most nincs szükségük arra, hogy nyerjenek, egy békés döntetlennel is maximálisan elégedettek lennének, elvégre az a továbbjutást jelentené a számukra.

A hét végi bajnokin mind a két csapat begyűjtötte a három pontot. A Fener nagy nehézségek árán győzte le a Kayserisport, igaz, Zico több kulcsjátékosának is pihenőt adott, így például a kapus Volkan Demirel és a középhátvéd Edú Dracena sem játszott - Londonban viszont valószínűleg mindketten ott lesznek a gárdában. Alighanem a védelem két oldalán is más fog játszani, mint az első találkozón, hiszen a jobbhátvéd Gökhan Gönül eltiltása lejárt, és a veterán balhátvéd, Roberto Carlos is felépült sérüléséből, legalábbis a hét végi bajnokin ott volt a csapatban.

A Chelsea FC a Manchester Cityt verte a bajnokságban, és Avram Grant mester Didier Drogbát, Ricardo Carvalhót, Michael Ballackot és Joe Cole-t pihentette (utóbbi azért csereként pályára lépett). Ők várhatóan a kezdő tizenegyben szerepelnek majd a visszavágón, vagyis Nicolas Anelka alighanem megint csak kispados lesz.

A Chelsea kapuját az olasz Carlo Cudicini védi majd, miután Petr Cech edzés közben balesetet szenvedett, és így a tervekkel ellentétben még nem térhet vissza a pályára. A 25 éves, cseh válogatott futballista bokasérülése miatt kilenc találkozót kihagyott és úgy volt, hogy a törökök ellen már ő áll majd a londoniak kapujában.

A klub közleménye szerint azonban vasárnap meg kellett műteni, mert "egy, az edzőpályán történt baleset következtében zúzódások keletkeztek az ajkán és az arcán". Az egyesület hozzátette: reményei szerint a játékos minél előbb visszatérhet.

Grantnak a jobbhátvéd pozíciójában van dilemmája, a jelek szerint ugyanis nem tudja eldönteni, hogy Juliano Bellettit, Paulo Ferreirát, esetleg az alaphelyzetben középpályás Michael Essient szerepeltesse ezen a poszton. Isztambulban Essien, a hét végén pedig Belletti kezdett - lehet, hogy most a portugál játszik majd. Gólszerzés esetén egyébként a londoniak duplán is örülhetnek, hiszen a nemzetközi porondon eddig 199, a BL-ben pedig 98 találatnál tartanak.

Mint a bevezetőben is említettük, a Liverpool FC és az Arsenal FC egy héten belül harmadszor találkozik egymással, de a három meccs közül ez lesz a legfontosabb, hiszen itt dől el, melyikük jut be a legjobb négy közé a BL-be.

Az előző két találkozó 1-1-es döntetlent hozott, de a két mérkőzés a kezdő tizenegyeket illetően köszönő viszonyban sem volt egymással: Arsene Wenger a BL-összecsapáshoz képest öt, míg Rafa Benítez nyolc (!) helyen változtatott a kezdő tizenegyen. Kedden várhatóan visszaáll a "rend", és mindkét gárda a lehető legerősebb csapatával lép majd pályára.

Ez az Arsenalnál csak egy pozícióban különbözhet az első találkozón látott együttestől, mivel a holland támadó, Robin van Persie sérülés miatt aligha léphet pályára - így aztán a csatársorban Theo Walcott lehet Emmanuel Adebayor partnere, és az ezt jelenti, hogy az Ágyúsoknál az egyenes kieséses szakaszban először lenne angol focista a kezdők között.

Forrás: Getty Images

Arsene Wenger és az Arsenal nem akar padlóra kerülni az Anfield Roadon

"Ez a szezon eddigi legfontosabb mérkőzése lesz. Megpróbáljuk majd a saját stílusunkat ráerőltetni a Liverpoolra, mert csak így van esélyünk megnyerni a rangadót" - mondta Arsene Wenger, a fővárosiak mestere.

A francia szakember arról is beszélt, hogy szerinte együttese messze túlteljesíti a várakozásokat, hiszen a szezon elején a a 10-12. helyre várták az Arsenalt, ehhez képest a harmadik helyen áll a bajnokságban, illetve a BL-ben - többek között a címvédő AC Milant búcsúztatva - került a legjobb nyolc közé.

A liverpooliaknál elsősorban megint az a fő kérdés, hogy ki fog játszani a középpálya két oldalán: az első meccsen Ryan Babel és Dirk Kuyt töltötte be ezt a szerepkört, ám könnyen lehet, hogy az előbbi helyett most az izraeli Yossi Benajun futballozik majd.

"Mindenki ismeri az Arsenal stílusát. Hosszú passzokkal, mélységi átadásokkal számtalan helyzetet dolgoznak ki. Tudtuk, hogy nagyon keményen meg kell dolgoznunk azért, hogy kézben tartsuk a mérkőzést és kontratámadásainkkal veszélyt is tudjuk okozni" - mondta Rafael Benítez, a Liverpool vezetőedzője. A spanyol tréner szerint nagyon kevés csapat lehet képes az Arsenal rohamait feltartóztatni, de szerinte a Liverpool precíz és lelkes védekezésével ezek közé tartozik.

A két csapat a változatosság kedvéért az októberi, Anfielden lejátszott bajnokiján szintén 1-1-es döntetlent ért el, így aztán nem lenne meglepetés, ha megint ez lenne a végeredmény - ami egyben hosszabbítást jelentene.

Az viszont mindenképpen aggasztó lehet az Arsenal számára, hogy az elmúlt három évben, amikor a BL egyenes kieséses szakaszában angol párviadalra került sor, akkor mindig az a csapat ment tovább, amely a bajnokságban rosszabbul állt. Márpedig ez jelen esetben a Liverpool...