Vágólapra másolva!
Az év elején kis túlzással csak a Liverpool FC szurkolói hittek abban, hogy a Vörösök számára Rafa Benítez a legmegfelelőbb tréner. A liverpooli gárda január végén csak a hetedik volt a bajnoki tabellán (bár volt egy elmaradt mérkőzése), a Bajnokok Ligájában pedig egy nehéznek ígérkező, FC Internazionale elleni nyolcadddöntő várt a csapatra. Az együttes azóta azonban alaposan összekapta magát, és a szakvezetőt kritizáló hangok ismét elhallgattak.

Arsenal - Liverpool 3/2.

A spanyol szakember első három liverpooli idényében három különböző kupadöntőbe vezette a csapatot, amelyből kettőt meg is nyert: a Vörösök 2005-ben Bajnokok Ligáját, 2006-ban pedig FA-kupát hódították el, tavaly pedig ismét a BL-ben játszhattak finálét - igaz, akkor 2-1-es vereséget szenvedtek az AC Milantól.

A klub híveinek igazi nagy álma, a bajnoki cím megszerzése azonban egyszer sem adatott meg, a Liverpool FC csak a bronzéremig jutott a Premier League-ben, márpedig az egyesületnél az aranyérem számít a legfontosabb célnak, elvégre az angol labdarúgás történetének legtöbb bajnoki címmel rendelkező gárdája (az LFC 18-szor végzett az élen) utoljára 1990-ben tudott bajnokságot nyerni.

A jelenlegi pontvadászat előtt Liverpoolban megint optimisták voltak, és erre meg is volt minden okuk, elvégre a klub a korábbi évekhez képest nagyobb összeget költött az erősítésekre. A spanyol csatár, Fernando Torres megvétele klubrekordot jelentett (az Atlético Madrid játékosáért 38 millió eurót fizettek), és a Vörösök abban bíztak, hogy felvehetik a versenyt a Manchester Uniteddel és a Chelsea FC-vel - az Arsenallal akkor még csak nagyon kevesen számoltak.

A szezonrajt nem is volt rossz, októberben még veretlen volt az együttes a bajnokságban, ám ezt követően jelentősen visszaesett a teljesítménye, amit sokan a klub tulajdonlása körüli vitával, illetve az amerikai tulajdonosok viselkedésével magyaráztak.

A Liverpool FC-t tavaly tavasszal megvásárolt Tom Hicks és George Gillett ugyanis nem akartak további összeget biztosítani a januári átigazolásokra, amelyeket pedig Benítez fontosnak tartott. A tulajdonosok már edzőcserében gondolkoztak (a jelölt Jürgen Klinsmann volt), aminek híre nagy felháborodást váltott ki a csapat szurkolói körében. Időközben a gárda a BL-ben bejutott a legjobb 16 közé, a bajnokságban azonban gyengélkedett, és egyre hátrébb csúszott a tabellán - decemberre nyilvánvalóvá vált, hogy az aranyérem megint csak álom marad.

Sőt, az év elején már-már a BL-szereplés kiharcolása is veszélybe került, márpedig a legrangosabb európai kupasorozatba való bejutás szinte létkérdés az egyesület számára. Januárban ugyan megérkezett a Benítez által kért új középhátvéd a szlovák Martin Skrtel személyében (ő tízmillió euróba került), ám a Liverpool öt bajnokin keresztül nyeretlen maradt, és ugyan ezeken a meccseken csak egy vereséget szenvedett, és így egészen a hetedik pozícióig esett vissza.

Getty Images

A jelen nagy, és a közeljövő talán még nagyobb Liverpooljának kulcsemberei: Steven Gerrard és az élete eddigi legeredményesebb szezonját produkáló Fernando Torres

A Vörösöknek ugyan volt egy elmaradt meccsük, de még így is érezni lehetett, hogy az együttesnek nehéz dolga lesz - főleg, hogy a BL-ben az FC Internazionaléval kellett megküzdeni a legjobb négy közé jutásért.

A milánóiakat azonban meglepően könnyen sikerült kiverniük a Vörösöknek, még ha az első, hazai találkozón volt is némi szerencséje a gárdának (elvégre pár perccel a lefújás előtt még gól nélküli döntetlenre állt a találkozó), és ez új lendületet adott a liverpooliaknak. Rafa Benítez együttese a legutóbbi kilenc bajnokijából hetet megnyert, és csak a két rangadón veszített pontot: a Chelsea FC ellen 0-0-s döntetlen született, a Manchester Unitedtől pedig 3-0-ra kikapott a csapat - de itt Javier Mascherano kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban játszott.

Az Everton FC elleni városi derbi megnyerésével a negyedik helyezés is szinte biztossá vált (az ötödik Toffees hátránya immár öt pont), és az Arsenal FC elleni BL-negyeddöntőn elért idegenbeli 1-1-es döntetlen is bizakodásra ad okot a folytatást illetően.

Benítezt korábban nagyon sokat kritizálták a rotációs szisztémája miatt, vagyis hogy szereti meccsről meccsre változtatni a kezdő tizenegyet, most viszont az angol szakértők többsége az írja: a spanyol tréner megtalálta az ideális csapatot. Pedig a Liverpoolra most sem jellemző, hogy hétről hétre ugyanazzal a kezdő tizeneggyel állna ki, ám valóban mintha valamivel kevesebb lenne a csere a csapatban - ami részben a sérüléseknek is köszönhető. Ennél sokkal fontosabbnak tűnik, hogy a jelek szerint a tréner rálelt arra a taktikára, ami a leginkább kihasználja a játékoskeretben rejlő lehetőségeket.

Ez a felállás az utóbbi időben oly népszerű 4-2-3-1, amely megoldja a túl sok középső középpályás okozta problémákat. Ebben ugyanis Xabi Alonso, Javier Mascherano és Steven Gerrard is együtt játszhat, ráadásul utóbbi kifejezetten támadó és szabadabb szerepkörben. Mindez az Arsenal FC ellen is látható volt: a csapatkapitány remekül készítette elő az egyenlítő találatot, a Premier League-ben pedig már tíz gólpassznál jár. Ezek többségét pedig Fernando Torresnek adta, aki tökéletesen bevált: a spanyol csatár már 21 gólnál jár a bajnokságban - a spanyol pontvadászatban 19 volt az egyéni csúcsa!

A szezon hátralévő részében a negyedik hely megtartása mellett (ami nem tűnik nehéz feladatnak) a BL megnyerése is lehetségesnek tűnik a Liverpool számára, és ez tovább erősítené Benítez a pozíciójában. A következő szezonban pedig a Vörösök megint megpróbálhatják megvalósítani a nagy álmot, azaz a bajnoki cím elhódítását.

www.infosport-focivilag.hu