Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa ezen a héten "utolérte" a Bajnokok Ligáját, legalábbis abból a szempontból, hogy a második számú európai kupasorozatban ugyanúgy a negyeddöntők első mérkőzésére kerül sor, mint a BL-ben. A legjobb nyolc között már csak két olyan klub van, amely korábban semmilyen nemzetközi trófeát nem nyert, és mind a Getafe CF, mint a Zenit Szankt-Petyerszburg német ellenféllel mérkőzik.

A negyeddöntő rangadójának a Fiorentina-PSV Eindhoven találkozó számít, hiszen mind a két együttes a trófea megnyerését tűzte ki célul a tavasszal (az eindhoveniek a BL-ből érkeztek az UEFA-kupába), ám a legjobb négy közé csak egyikük juthat be. Az olasz együttes ebben a szezonban még veretlen hazai pályán a nemzetközi porondon - öt meccséből négyet megnyert, egyetlen döntetlenjét pedig éppen egy másik holland gárda, az FC Groningen ellen ért el.

A violáknál a védelembe visszatér a sérüléséből felépült Alessandro Gamberini, a védelem bal oldalán pedig alighanem Manuel Pasqual futballozik majd, a csatársorban pedig Adrian Mutu és Giampaolo Pazzini rohamoz majd - Christian Vieri alighanem csak a kispadra kerül.

Forrás: MTI

A PSV-ben a balszélen természetesen Dzsudzsák Balázs kezd, de a hollandok várhatóan megint elsősorban a védekezéssel foglalkoznak majd, elvégre számukra egy idegenbeli döntetlen ideális lenne. Az eindhoveniek egyébként történetük 250. európai kupamérkőzését játsszák az Artemio Franchi-stadionban.

A két, még versenyben lévő német gárda egyaránt otthon lép pályára, és a Bayer Leverkusen nem a legjobb formában fogadja az orosz Zenit Szankt-Petyerszburgot. A gyógyszergyáriak a legutóbbi két bajnokijukat elveszítették, és a tréner, Michael Skibbe a támadások kereszttüzébe került, elsősorban Bernd Schneider mellőzése miatt.

Az oroszok mesterének, Dick Advocaatnak egyébként van miért visszavágnia kollégájának: a két edző még az 1999-2000-es idényben, az UEFA-kupában találkozott egymással, és akkor a Skibbe által irányított Borussia Dortmund büntetőkkel kiverte Advocaat akkori csapatát, a skót Rangers FC-t. Más kérdés, hogy a holland edző most csak a lelátóról irányíthatja együttesét, hiszen eltiltás miatt nem ülhet le a kispadra.

Az UEFA-kupa legnagyobb esélyesének tartott Bayern München a torna egyik meglepetéscsapatát, a Getafét fogadja, amely most szerepel először a nemzetközi kupaporondon - és egészen a negyeddöntőig jutott.

A hispánoknak nincsen veszítenivalójuk, vérmesebb drukkereik viszont arról álmodoznak, hogy kedvenceik megismételhetik egy másik spanyol kiscsapat, a Deportivo Alavés remeklését: a vitóriaiak a 2000-2001-es idényben sztárcsapatok sorát búcsúztatva (többek között az FC Internazionale és az 1. FC Kaiserslautern is az áldozataik között volt) egészen a döntőig meneteltek, ahol egy sokáig emlékezetes fináléban (lásd alábbi videónkat) 5-4-re kaptak ki a Liverpooltól.


A Getafénál az argentin Lucas Licht eltiltás miatt nem játszhat, viszont Pablo Hernández, illetve Braulio ismét a tréner, Michael Laudrup rendelkezésére áll. Ami a Bayernt illeti, a holland középpályás, Mark van Bommel sérülés miatt fog hiányozni, hasonló okokból nem játszhat Hamit Altintop sem, és erősen kérdéses Lukas Podolski játéka is - pedig neki az UEFA-kupában nem megy rosszul, már ötször volt eredményes a sorozatban.

A negyeddöntőt a Rangers FC és a Sporting CP mérkőzése teszi teljessé. A két együttes nem először találkozik egymással a nemzetközi porondon, és az 1971-es KEK-párviadaluk különösen emlékezetesre sikeredett: a skótok az első meccsen 3-2-ra nyertek, majd miután a visszavágón a portugálok győztek ugyanilyen arányban, hosszabbítás következett.

Ennek során mindkét csapat egy-egy gólt ért el, és miután az UEFA abban az idényben vezette be az idegenben rúgott gólokra vonatkozó szabályt, elméletileg a Rangers ment volna tovább. Igen ám, de a játékvezető elfelejtkezett az új szabályról, és levezényelte a büntetőpárbajt, amelyben a Sporting bizonyult jobbnak! A glasgow-iak szerencséjére az egyik skót újságíró észnél volt, és miközben a brit focisták az öltözőben szomorkodtak, a zsurnaliszta a Rangers edzőjével felkereste a bírót, és rövid tárgyalás után kiderült: a skótok örülhetnek, mégis csak ők mentek tovább. Pedig a büntetőpárbajban veszítettek...

A csütörtöki program, UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
Bayer Leverkusen (német) - Zenit (orosz) 18.30
Glasgow Rangers (skót) - Sporting Lisboa (portugál) 20.45
Fiorentina (olasz) - PSV Eindhoven (holland) 20.45
Bayern München (német) - Getafe (spanyol) 20.45

www.infosport-focivilag.hu