Vágólapra másolva!
Könnyebb visszavágók elé nézhet a Manchester United és a Barcelona labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben, miután a két sztárcsapat egyaránt győzelemmel zárta vendégszereplését. A MU Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney találataival az AS Roma csapatának adott leckét, míg a katalánok Bojan Krkic góljával nyertek a Schalke otthonában.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
AS Roma (olasz)-Manchester United (angol) 0-2 (0-1)
Róma, Olimpiai-stadion
v.: De Bleeckere (belga)
AS Roma: Doni - Cassetti, Mexes, Panucci, Tonetto (Cicinho, 69.) - Aquilani (Esposito, 77.), De Rossi - Mancini, D. Pizarro, Taddei (Giuly, 59.) - Vucinic
MU: Van der Sar - W. Brown, R. Ferdinand, Vidic (O'Shea, 33.), Evra - Carrick, Scholes, Anderson (Hargreaves, 55.) - C. Ronaldo, Park - Rooney (Tévez, 84.)
gól: C. Ronaldo (39.), Rooney (66.)

Az utóbbi egy évben két oda-visszavágós mérkőzésen is összecsapott egymással az AS Roma és a Manchester United, így nem lehetett azt mondani, hogy ne ismerné egymást a két fél.

A tavalyi negyeddöntőben az olaszok húzták a rövidebbet, s a hazai 2-1-es siker után az Old Traffordon 7-1-re kaptak ki. Az idei sorozatban a csoportküzdelmek során a két fél ismét megmérkőzött egymással, a Farkasok ezúttal megúszták egy 1-0-s vereséggel a manchesteri meccset, Rómában pedig 1-1-es döntetlenre végeztek a csapatok.

A hazai együttesben Francesco Totti nem vállalta a játékot, így a cseresorból előlépő klasszis montenegrói támadó, Mirko Vucinic jutott lehetőséghez. Simone Perrotta eltiltás miatt nem léphetett pályára, míg a brazil középhátvéd, Juan sérüléssel bajlódott, a kispadra sem ülhetett le.

A vendégeknél Sir Alex Fergusonnak kellemes gondjai voltak, olyannyira, hogy Hargreaves, Tévez és Giggs is csak kispadra került, meglepetésre viszont Parkot a kezdőbe jelölte a szakember.

Az olasz fővárosban négyezer angol szurkoló utazott el, de az AS Roma szakvezetője, Luciano Spalletti úgy vélte, ezúttal nem lesz okuk az örömre. "Legutóbbi találkozásunkkor egy üveg kiváló bort adtam Fergusonnak. Most azonban már élesre fordult a helyzet, nincs bor, nincs ajándék, se a pályán, se azon kívül."

Néhány lendületes, de pontatlan hazai akcióval indult az összecsapás, a MU kapujánál Vucinic elől kellett mentenie Van der Sarnak, a másik oldalon Park elől szabadítottak fel a védők.

A 18. percben Anderson unta meg a toli-tolit, ám 25 méterről a lelátóra bikázta a labdát, három perccel később Cristiano Ronaldo 40 méterről próbálkozott, felejthetően.

A 28. percben végre a Roma is lövéssel jelentkezett, Vucinic 17méterről estében kanalazott kapura, a labda csak centikkel ment a léc fölé. Két perccel később Vidic egy felugrás után rosszul fogott talajt, a szerb védőt ápolták, kis kocsival levitték a pályáról, s bár próbálkozott lábra állni, végül cserélni kellett, helyére O'Shea állt.

A 39. percben megszerezte a vezetést a Manchester. Rooney fordult le remekül védőjéről, jobbra dobta a labdát, Scholes szinte az alapvonaltól okosan a második hullámban érkező Cristiano Ronaldo fejére ívelte a labdát, a portugál pedig 11 méterről védhetetlenül fejelt a jobb sarokba (0-1).

A 41. percben akár egyenlíthetett is volna a Roma, Tonetto indítását Vucinic vette át a 16-oson belül, Aquilani ügyesen zárt a montenegrói csatárnak, aki balról, éles szögből keresztbe rúgta a labdát a kapu előtt.

Forrás: Getty Images

A második játékrészt nagy helyzettel kezdte az AS Roma. Vucinic a 16-os bal oldali vonalánál passzolt a lendületből érkező Tonetto elé, aki futtából centikkel lőtt a jobb sarok mellé. Az 51. percben ismét Tonetto "villant", igaz, ezúttal a beadása csúszott le úgy, hogy Van de Sarnak kellett kitolnia a labdát a léc alól.

Nem tudott felszabadulni a MU kapuja, a szögletet követően Panucci került ziccerbe, űm hat méterről az égbe lőtt.

A 60. percben Giuly jobb oldali beadását Van de Sar az utolsó pillanatban szedte fel a berobbanó Aquilani elől. Elképesztő iramra kapcsolt a Roma, a 62. percben Vucinic közeli fejesét Van der Sar fantasztikus reflexszel hárította.

A 66. percben váratlanul növelte előnyét a Manchester. Gyakorlatilag először lépte át a felezvonalat a vendégcsapat, az indítást az alapvonaltól Park fejelte középre, Doni kirepült kapujából, ám Panucci hátára ejtette a labdát, Rooney pont ott állt, s két lépésről a hálóba passzolt (0-2).

Forrás: Getty Images

A 68. percben Cristiano Ronaldo 19 méterről lőtt, Doni a jobb kapufára tolta a labdát. Feltámadt a United, a 72. percben Carrick került lövőhelyzetbe, de 16 méterről centikkel tévesztette el a bal alsó sarkot.

A 83. percben Cristiano Ronaldo és Rooney bolondíthatta volna meg római védelmet, ám az angol csatár 17 méterről gyatrán mellé lőtt.

A hajrá már manchesteri örömjátékot hozott, a 90. percben még Ronaldo kapáslövése zúgott el a léc fölött. Az eredmény azonban maradt a 0-2, a MU kéznyújtásnyira van attól, hogy egy év után ismét kiüsse a negyeddöntőből az olasz riválist.