Vágólapra másolva!
Hogy a frankfurti drukkerek milyen régen ünnepelhettek valamilyen trófeát, arra elég érzékletes példa, hogy az egyesület utolsó nagy sikerének még Détári Lajos is tevékeny részese volt: az 1988-as kupadöntőben ő szerezte a győztes találatot. Az Eintracht ugyan az 1990-es évek közepéig élcsapat maradt a Bundesligában, de az utóbbi tíz esztendőben többször is megfordult a második vonalban, és amikor pedig az élvonalban szerepelt, mindig a kiesés ellen küzdött.

A 2005-ös német kupafinálé ugyan UEFA-kupa indulást ért a csapatnak (mivel a döntő másik résztvevője a bajnok Bayern München volt), de ez sem hozta meg a várt kedvező fordulatot, a frankfurtiak kétszer egymás után is csak a 14. pozícióban fejezték be a bajnokságot.

Nem meglepő tehát, hogy a mostani idény rajtja előtt a klub célja a biztos bennmaradás kiharcolása, számokra lefordítva a 45 pont elérése volt. Mindez teljesen reálisnak tűnt, figyelembe véve, hogy a játékoskeret csak minimálisan változott: Jermaine Jones ugyan távozott az FC Schalke 04-be, de ő gyakori sérülései miatt csak levés mérkőzésen szerepelt, ugyanakkor érkezett a posztjára a japán Inamoto Junicsi, és a frankfurtiak megszerezték Mehdi Mahdavikiát is a Hamburger SV-től.

Az őszi idény is a várakozásoknak megfelelően alakult, a Frankfurt a középcsapatok életét élte: otthon többnyire nyert, idegenben már a pontszerzés is bravúrnak számított (a bajnokság első felében az Eintracht csak egyszer gyűjtötte be a három pontot vendégként), és fél szezon alatt a csapat a tervezett pontszám felénél kicsit többet, 23 egységnyit szerzett - amivel a kilencedik helyen állt.

Mindez alapján kisebbfajta meglepetést jelentett, hogy a frankfurtiak kifejezetten aktívnak bizonyultak a téli átigazolási időszakban. A klub három új focistát is vásárolt, akik közül ketten ott vannak az egyesület történetének legdrágább labdarúgói között! A fiatal cseh csatár, Martin Fenin 3,5 millió euróba került (őt az FK Teplicétől vették meg), a brazil középpályásért, Caióért pedig négymillió fizettek a Palmeirasnak - ennél több pénzt az Eintracht még sohasem adott ki egyetlen játékosért.

Hogy mégsem beszélhetünk felelőtlen költekezésről, azt az mutatja, hogy a transzferek egy részét eladásból fedezték: a japán támadót, Takahara Naohirót másfélmillió euróért adták el az Urava Red Diamondsnak, míg Albert Streitért a Schalke fizetett 2,5 millió eurót.

Ezzel együtt továbbra is nagy kérdés volt, hogy a Frankfurt mire megy majd tavasszal, de az első idei bajnoki már megmutatta, hogy a klub bizony jókora meglepetést okozhat. A nyitófordulóban ugyanis az Eintracht idegenben verte 3-0-ra a Hertha BSC-t, ráadásul az új szerzemények közül Fenin rögtön egy mesterhármassal nyitott.

A cseh csatár a következő bajnokin is betalált, és ezzel a Bundesliga történetének legjobb debütánsa lett (a közel 4800 focista közül, aki eddig pályára lépett a német élvonalban, senki sem ért el az első két meccsén négy gólt). Azóta ugyan egyszer sem talált be, de a gárda továbbra is remekel: az idei kilenc összecsapásból hatot megnyertek a frankfurtiak, annak ellenére, hogy Friedhelm Funkel mesternek néha az orvosi jelentések alapján kellett összeállítania a csapatot.

A sérülésekkel ugyanis nincs szerencséje a klubnak, a HSV elleni bajnokin például alapemberek egész sora hiányzott, és a kispadra is csak négyen tudtak leülni az engedélyezett létszám helyett. A helyzet azóta ugyan javult valamelyest, de sérültekből továbbra sincsen hiány: Christoph Preuss ebben a szezonban már nem léphet pályára, Alexander Meier csak április végén állhat edzésbe, a brazil Chris visszatérésnek időpontját pedig még a doktorok sem tudják.

A rendkívül jó csapatszellemnek köszönhetően azonban lehet akárhány sérült és hiányzó, az Eintracht képes felülemelkedni a nehézségeken, amihez sokak szerint nagyban hozzájárul, hogy a keretben egyre több a környékről származó labdarúgó. Patrick Ochs, Marco Russ vagy Faton Toski mind Hessenben látta meg a napvilágot, és ez tovább növeli kötődésüket az egyesülethez, és a szurkolók számára is megkönnyíti a csapattal való azonosulást.

Az Eintrachtnak 26 forduló után tehát már 42 pontja van, vagyis csak három hiányzik az egész szezonra tervezett 45-ből - és ha a sorsolást nézzük, ez akár a következő játéknapon meglehet, amikor a frankfurtiak a nyolc forduló óta nyeretlen 1. FC Nürnberget fogadják. Jelenleg az európai kupaszereplés kiharcolása sem lehetetlen, elvégre a harmadik FC Schalke is csak hárompontos távolságban van a csapattól, de a vezetőség egyelőre ragaszkodik az eredeti tervhez, és csak akkor néz előre, ha azt már teljesítették.

Lehet, hogy ezt már egy hét múlva megtehetik, de annyira már nem nagyon tudják elrontani a szezont, hogy ne érjék el a legjobb eredményüket ebben az évtizedben: a klubbal utoljára 1995-ben fordult elő, hogy az első tízben végzett a Bundesligában.

www.infosport-focivilag.hu