Vágólapra másolva!
A nem is olyan régen még Európa vezető klubjai közé tartozó Ajax Amsterdam az elmúlt években hazájában sem tudott túl sok sikert elérni, nem is beszélve a nemzetközi porondról. Az egyesület vezetősége nemrégiben egy külön testületet kért fel arra, hogy készítsen jelentést az elmúlt tíz évről, és a beszámoló bizony alaposan lehúzta a keresztvizet az Ajax elnökségéről. Ennek nyomán a nyáron nagy változások várhatóak, és annyi máris bizonyos, hogy két egykori legenda, Johan Cruyff és Marco van Basten visszatér Amszterdamba.

Az Ajax Amsterdam az 1990-es évek közepén egyértelműen a kontinens legjobb klubjai közé tartozott, hiszen az amszterdamiak 1995-ben megnyerték a Bajnokok Ligáját, egy évvel később a fináléban szenvedtek vereséget, és még 1997-ben is eljutottak az elődöntőig, azóta viszont a holland csapat mindössze kétszer tudott továbbjutni a csoportkörből a Bajnokok Ligájában, a legutóbbi két idényben pedig még odáig sem jutott el. Ráadásul a hazai porondon sem tarolt a klub, az elmúlt tíz esztendőben mindössze két bajnoki elsőséget ünnepelhetett négy kupagyőzelem mellett. Az Ajax a jelenlegi idényben is "csak" második helyen áll a tabellán a PSV Eindhoven mögött, méghozzá tetemes, kilencpontos hátránnyal.

Mindezek alapján érthető, hogy az egyesület vezetősége egy szakértői csoportot bízott meg azzal, hogy készítsen jelentést az elmúlt tíz évről, és mérje fel, hogy milyen előrelépési lehetőségei vannak a klubnak. Nos, a beszámoló elkészült, és olvasása aligha töltötte el nagy örömmel az Ajax elnökségét, még ha sejteni is lehetett, hogy túl sok pozitívum nem szerepel majd benne. Röviden leginkább úgy lehetne összefoglalni a dolgozatot, hogy az Ajax nem tudott megfelelően reagálni az európai labdarúgásban az elmúlt évtizedben történt jelentős változásokra sem üzleti, sem pedig sportszakmai szempontból.

Az Ajax vezetősége a tőzsdére lépéssel és egy hipermodern stadion felépítésével ugyan megpróbált lépést tartani a változásokkal, de az így megnőtt adminisztrációs feladatokat gyakran nem tudta megfelelően ellátni, miközben a klubvezetés túlságosan is gyakran hozott rossz döntéseket. Ezek közé tartozott például a nemzetközi fiókcsapatok hálózatának létrehozása. Az Ajax America vagy az Ajax Cape Town nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, tulajdonképpen egyetlen focista akadt, aki innen kikerülve komolyabb karriert futott be: a dél-afrikai középpályás, Steven Pienaar - aki aztán ingyen távozott a Borussia Dortmundba.

Ez persze összefügg a játékospolitikával, ami szintén nem bizonyult túl ütőképesnek. A legnagyobb sztárok eladása korábban is jellemző volt a gárdára, ennek tehát elméletileg nem kellett volna olyan nagy gondot jelentenie (csak emlékeztetőül, a beszámoló által taglalt időszakban olyan focistákat adott el a klub általában jó pénzért, mint Jesper Grönkjaer, Andy van der Meyde, Cristian Chivu, Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Ryan Babel vagy Wesley Sneijder), ám az erősítések meglehetősen kis pluszt jelentettek. A beszámoló egészen odáig ment, hogy kijelentette: az elmúlt öt évben egyetlen labdarúgó sem érkezett, aki javított volna a csapat játékán. Még ha ez kissé túlzásnak is tűnik (gondoljunk csak a 2006 elején megvett Klaas Jan Huntelaarra), de van benne némi igazság, főleg, ha figyelembe vesszük a tanulmány azon részét, amelyben megállapítják: az igazolások sokszor részletes megfigyelői jelentés nélkül, csak a név alapján érkeztek (említhetnénk Wesley Sonckot, Angelosz Hariszteaszt, Markus Rosenberget vagy Albert Luquét, akik képtelenek voltak beilleszkedni az Ajax játékrendszerébe). A drága igazolások mellett pedig saját nevelésű fiatalok számára csökkentek a lehetőségek.

http://www.youtube.com/v/yr1VWSntqRg
Játékosként Cruyff ilyeneket tudott...


Mindehhez pedig gyakran túlzott elvárások kapcsolódtak az elnökség részéről, aminek köszönhetően a szakmai vezetés túl gyakran változott. Az 1998-1999-es idénytől kezdve, vagyis a legutóbbi tíz pontvadászatban az Ajaxnak összesen kilenc mestere volt (ebből hárman ideiglenesen kinevezve), és aligha lehet véletlen, hogy a két bajnoki aranyérmet akkor érte el a csapat, amikor valamelyik tréner hosszabb időt kapott. A tárgyalt periódusban Ronald Koeman ült a leghosszabb ideig a kispadon, 2001 és 2005 között, a gárda pedig 2002-ben és 2004-ben bajnok lett, 2003-ban pedig negyeddöntős volt a BL-ben, és ott is csak az utolsó percekben kapott góllal esett ki a későbbi győztes AC Milannal szemben. Koeman végül részben az akkori sportigazgató, Louis van Gaal miatt ment el (a szakvezetők és a sportigazgatók közötti állandó konfliktusok is megérnének egy misét), azóta pedig minden egyes szezonban történt edzőcsere a csapatnál.

http://www.youtube.com/v/KysjEyRsZ_k
Van Basten meg ilyenket


A jelenlegi mester, Adrie Koster is az idény közben került a csapathoz a Chelsea FC-hez elcsábított Henk ten Cate helyére, és Koster is csak a szezon végéig marad, mert az Ajax máris bejelentette, hogy a következő pontvadászattól kezdve Marco van Basten irányítja majd a csapatot. Az Oranje jelenlegi szövetségi kapitánya ugyan korábban még sohasem dolgozott klubedzőként (az elmúlt tíz esztendőben ugyanez igaz volt Jan Woutersre és Danny Blindre is - egyikük sem maradt túl sokáig), igaz, a 2003-2004-es pontvadászatban az Ajax tartalékjait irányította. Van Basten két asszisztensével, John van't Schippel és Rob Witschgével együtt érkezik, és négyéves kontraktust írt alá. Kinevezésében alighanem Johan Cruyffnak is nagy szerepe van, hiszen a másik élő legenda ezúttal nem csak sokszor kéretlen tanácsaival szeretné segíteni egykori egyesületét: most hajlandó konkrét feladatot is vállalni, és a hírek szerint az új vezetőségi struktúrában ő lesz az egyik "fejes". Hogy ez egészen pontosan mit is jelent, azt egyelőre nem tudni, de alighanem szinte minden szakmai döntésért ő lesz a felelős.