Vágólapra másolva!
Ha a Tottenham Hotspur szurkolói a szezon közben kételkedtek is abban, hogy a vezetőség jól döntött, amikor menesztette Martin Jol edzőt, és Juande Ramost nevezte ki a helyére, mára alighanem minden kétségük elszállt az új mestert illetően. A spanyol szakemberrel ugyanis a Spurs nem csak a bajnoki szereplésén javított jelentősen, hanem a Ligakupát is megnyerte, és így kilenc év után először tudott valamilyen trófeát szerezni.

A legutóbbi két idényben egyaránt az ötödik helyen végeztek a londoniak, és a 2007-2008-as idény előtt a szakértők nagy része úgy vélte, hogy a Tottenham akár a "négy nagy" hegemóniáját is megtörheti a Premier League-ben, hiszen a klub kerete nem gyengült a nyáron, ezúttal sikerült megtartani a sztárjátékosokat.

A jelek szerint azonban a csapatot kissé elbizonytalanította az edzőváltás körüli hercehurca (a vezetőség ugyanis már a nyáron felvette a kapcsolatot Juande Ramosszal, de nem sikerült vele megegyezni, így Martin Jol maradt a kispadon), és a Spurs pocsékul kezdte a bajnokságot: tíz forduló alatt mindössze egyetlen találkozót tudott megnyerni.

A holland szakvezető menesztése így is elég érdekes körülmények között történt, hiszen Jol tulajdonképpen a sajtóból, illetve a szurkolók reakciójából tudta meg a Getafe elleni UEFA-kupa-mérkőzés közben, hogy az az utolsó mérkőzése a Spursnél.

A következő fordulóban még az utánpótlásnál dolgozó Clive Allen irányította a csapatot, de akkor már tudni lehetett, hogy a Sevillánál szerződés bontott Juande Ramos érkezik, és a spanyol tréner végül 2011-ig szóló kontraktust írt alá a White Hart Lane-en.

Vezérletével a Tottenham eredményei javultak is, pedig a hispán mester taktikai vagy személyi szempontból nem hajtott végre cseréket a csapatban - bár az gyorsan kiderült, hogy sokkal bátrabban tud módosítani akár egy mérkőzés közben is. Az igazi változás inkább a focisták mentalitásában történt.

Juande Ramos ugyanis sokkal nagyobb figyelmet fordít a pszichológiai felkészítésre, miközben nagyon ügyel játékosai életmódjára is. Erre a legjobb példa a futballisták étrendje, hiszen a spanyol mester úgy ítélte meg, hogy a Tottenham játékosai tagjai nem táplálkoznak eléggé egészségesen.

Ennek javítása érdekében felkérte a híres spanyol dietetikust, dr. Antonio Escribanót, aki nem csak a Sevilla FC, hanem a Real Zaragoza, a Getafe, a Real Murcia és a spanyol kosárlabda-válogatott mellett is segédkezik. Escribanótól a futballisták szigorú étrendet kaptak, és ennek betartásával több játékos is leadott pár kilót, miközben fizikai állapota jelentősen feljavult.

A sikerhez persze nem csak erre volt szükség. A Tottenham egyik legnagyobb problémája a védelem gyengélkedése volt, ami részben annak volt köszönhető, hogy az együttes hátvédjei közül többen is hosszú időre kidőltek a sorból. Ennek megfelelően a januári átigazolási időszakban Juande Ramos mindenképpen védőt akart igazolni, és ezen tervét maximálisan végre is hajtotta, hiszen a télen négy bekk is érkezett a csapathoz.

A legnagyobb fogásnak a skót Rangers FC jobbhátvédje, Alan Hutton számított, akiért 12,1 millió eurót fizettek a londoniak, de közel ugyanennyit, egészen pontosan 10,5 millió eurót adtak ki a Middlesbrough FC középső védőjéért, Jonathan Woodgate-ért is. Mellettük érkezett még a Hertha BSC brazil balhátvédje, Gilberto, akinek leigazolása kissé körülményes volt, hiszen a bekk az első orvosi vizsgálaton nem felelt meg - de végül a berliniek csökkentették a vételárat, és csak 2,5 millió eurót kértek, ami már megfelelt a Spursnek.

Forrás: EPA

A fiatal walesi hátvéd, Chris Gunter leigazolása a Cardiff Citytől pedig inkább a jövőnek szólt. A költekezés mellett azért bevételre is szert tett a klub, mégpedig Jermaine Defoe eladásából, de Ramos nem tartott igényt Anthony Gardnerre és Paul Stalterire sem, akik kölcsönbe kerültek.

Az új szerzemények persze túl sok bajnokin még nem szerepeltek, de a Ligakupa döntőjében egyikük, Woodgate nagyon fontos szerepet játszott, hiszen egyrészt fantasztikusan fogta össze a hátsó alakzatot a sérüléséből felépült Ledley Kinggel közösen, másrészt pedig a győztes találatot is ő szerezte. A védelem remeklése mellett azonban az angol szakértők elsősorban annak tudták be a Tottenham győzelmét az esélyesebbnek tartott Chelsea ellen, hogy a Spurs sokkal "pozitívabban" állt hozzá a meccshez, és az erősebbnek tartott ellenféllel szemben is bátran futballozott.

Ez a felfogás egyébként általában is jellemző Ramos együttesére, elég, ha csak a Manchester United elleni, 1-1-es döntetlenre végződött bajnokit vesszük alapul. A spanyol szakvezetővel a kispadon a Tottenham eredményessége hatalmasat javult, és a gárda immár a 11. helyen áll a tabellán. Ennél sokkal előbbre ugyan valószínűleg nem léphet, de Ramos a szezon hátralévő részében leteheti az alapjait egy olyan együttesnek, amely a következő pontvadászatban megint ott lehet az élmezőnyben. Arról nem is beszélve, hogy a ligakupa megnyerésével máris beírta magát a klub történetébe.

www.infosport-focivilag.hu