Vágólapra másolva!
A keddi rajt után szerda este újabb négy mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. Az angol listavezető Arsenal hazai pályán nem tudott előnyt szerezni a címvédő AC Milan ellen, 0-0 lett a játéknap rangadója. A Manchester United a hajrában egyenlített a Lyon otthonában, a Barcelona idegenben a Celticet, a Fenerbahce pályaválasztóként a Sevillát verte 3-2-re.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Arsenal (angol) - AC Milan (olasz) 0-0
London, Emirates Stadion, 60 000 néző
v.: Bo Larsen (dán)
Arsenal: Lehmann - Sagna, Gallas, K. Touré (Senderos, 7.), Clichy - Eboué (Walcotill, 90.), Fabregas, Flamini, Hleb - Adebayor, Eduardo (Bendtner, 74.)
Milan: Kalac - Oddo, Nesta (Jankulovski, 51.), Kaladze, Maldini - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Seedorf, Kaká - Pato (Gilardino, 77.)

A játéknap legnagyobb érdeklőssel övezett mérkőzésére Londonban került sor, ahol az angol bajnokságban listavezető Arsenal a címvédő AC Milant fogadta. Az olaszok számára a BL idén még a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír, a bajnokságban ugyanis meglehetősen gyatrán szerepel a csapat, és még az a szégyen is megeshet vele, hogy lemarad a következő a sorozatról.

A rossonerók gondjait tetézte, hogy mind elöl, mind hátul sérülések sújtják az együttest, Dida hiányában az utolsó pillanatban összedrótozott Kalac vállalta a játékot, a csatárok közül pedig a még szintén nem százszázalékos Inzaghira és - a talán végleg kidőlt - Ronaldóra sem számíthatott Carlo Ancelotti vezetőedző, aki azért így is tudott váratlant húzni, és Gilardino helyett Patót tűzte a karácsonyfa csúcsára.

A brit sajtó meglepően optimistán várta a mérkőzést, szinte biztosra véve, hogy a fiatal és lendületes Ágyúsok megoldhatatlan feladatot jelentenek majd a 33 éves átlagéletkorú milánóiak számára. Más kérdés, hogy az ifjú londoniak - alkalmasint éppen a rutin hiánya miatt - azért képesek belefutni egy-egy nagyobb vereségbe is, legutóbb például a Manchester United látta le a bajukat az FA-kupában.

A BL-re aztán, ahogy arra számítani lehetett, összekapták magukat Arsene Wenger tanítványai, kezdettől fogva kezdeményezőbben léptek fel, s a tőlük megszokott stlíusos játékkal passzolgatták körül a piros-feketéket, helyzetet azonban nem sikerült kidolgozniuk az első húsz percben.

A vendégek ezzel szemben megszerezhették volna a vezetést a hatodik percben, ám Maldini és Lehmann veterántalálkozóját a német kapus nyerte, egy szöglet után kitenyerelve az előre húzódó balhátvéd fejesét. Kalacnak a 36. percben kellett először védenie, habár nagyon nem erőltette meg magát, Flamini ugyanis gyengécske lövéssel toldotta meg Eboué szép cselsorozatát.

A félidő végét még megnyomta az Arsenal, Adebayor és Hleb okozott veszélyt a vendégek tizenhatosán belül, de az utolsó labdaérintés nem volt elég pontos ahhoz, hogy kapura lövéssel végződjön az akció.

Az első félidőben a Milan tehát eredményesen rontotta el a hazaiak játékát, a szünet után azonban még egy fokozattal feljebb kapcsolt az Arsenal, s az 50. percben Hleb kitűnő betörése és átadása után már csak Ebouén múlott, hogy nem találta el a kaput.

Egyre nagyobb nyomás nehezedett a Milan védelmére - amelyből sérülés miatt ráadásul Nestának ki kellett állnia -, Adebayor lesgólt lőtt, majd Kalac állította meg, aztán Eboué tüzelt kevéssel a keresztléc fölé.

Ezt a periódust is átvészelte a Milan, majd amikor már sikerült kijönnie a szorításból a 75. percben egyszer csak megnyílt a folyosó Fabregas előtt, Kalac azonban kiütötte a nem túl jól helyezett lövést.

Az utolsó negyedórában másodszor is szögletet rúghatott a Milan, így Lehmann-nak másodszor is védenie kellett - ezúttal Gilardino fejesét.

A négyperces hosszabbítás utolsó pillanataiban Adebayor fejében volt a győztes gól, a labda azonban a keresztlécen csattant, így a Milan elérte célját, és gól nélküli döntetlennel távozott az Emirates Stadionból.