Vágólapra másolva!
A Bayern München 2-2-es döntetlent ért el az Aberdeen otthonában a labdarúgó UEFA-kupában, a 16 közé jutásért zajló párharc első felvonásán. A négyszeres skót bajnokcsapat kétszer is vezetett a kupasorozat első számú esélyese ellen. A Hamburg, a Fiorentina és a Tottenham közel került a következő körhöz, hiszen idegenben szerzett előnyt a Zürich, a Rosenborg, illetőleg a Slavia Praha ellenében. Hazai győzelmet aratott viszont a Bolton, amely 1-0-ra verte az Atlético Madridot, míg a Benfica a Nürnberg ellen nyert szintén egy góllal vendéglátóként.

Az Aberdeen legvérmesebb szurkolói - akikből ugye nem kevés van - sem igen hitték, hogy összejöhet az, ami 1983-ban sikerült. Negyed évszázaddal ezelőtt a skót gárda 3-2-re legyőzte a Bayern Münchent a Kupagyőztesek Európa Kupájában, s bizony akkor története legnagyobb sikerét érte el az Aberdeen, hiszen végül megnyerte az azóta már megszűnt sorozatot.

Most azonban öt alapember is hiányzott sérülés miatt a hazai csapatból, így sokak szerint nem volt kérdéses: a bajorok lemossák idegenben a mára - európai viszonylatban - lelkes kiscsapattá lett egykori sikeregyüttest, amelyben a 70-es években megfordult az exfradista olimpiai bajnok Varga Zoltán is, s amelyet a világ legjobb trénerei között számon tartott Alex Ferguson is dirigált. (Nem is rosszul, három bajnoki cím, négy skót kupa-győzelem és a már említett KEK-siker - megspékelve egy európai Szuperkupa-diadallal - mind-mind "Sir ManUnited" nevéhez fűződnek.)

A Pittodrie-stadiumba kilátogatott 20 047 néző azonban nem hitt a szemének a 24. percben, egy visszagurított labdát 21 méterről Josh Walker remekbe szabott technikával csavart el a Bayern-védelem és a Kahn-pótló Rensing mellett (1-0). (A bajorok hálóját a második számú kapus, Michael Rensing védte, miután Oliver Kahn - útban Skócia felé -megbetegedett a repülőgépen, és a leszállás után azonnal visszaküldték Németországba.)

Hat percig tartott az örömmámor, ekkor a kezdőkörből Ferreira Lucio ívelt előre, a 16-osnál helyezkedő, hórihorgas Luca Toni a kapu felé csúsztatott, a lesipuskás Miroslav Klose pedig 7 méterről, dropból a léc alá bombázott (1-1).

Forrás: MTI

Altintop majdnem antihős lett

A 41. percben ismét "felrobbant" az Aberdeen stadionja: hazai kirúgás után a skótok "lefejelték" a bajor középpályássort a félpályánál, majd egy továbbfejelés után a villámgyorsan megiramodó 18 éves Sone Aluko kapott pazar passzt, egy pimasz csellel becsapta védőjét, majd ballal, 15-ről "saját labdáját" kapásból lőtte el a németek kapusa alatt (2-1).

Az 54. percben a balszélen virgonckodó Zé Roberto a 16-oson belül védekező Alan Maybury kezére lőtte a labdát, a spanyol Edward Gonzalez játékvezető büntetőt ítélt a vendégeknek, s bár Hamit Altintop 11-esét Jamie Langfield elsőre hárította, a kipattanót begyötörte a török középpályás (2-2).

A soccernet.com szerint már csak azért sem volt messze a győzelemtől az Aberdeen, mert a bíró sípja két büntetőgyanús Bayern-védekezés alkalmával is néma maradt.

Három gól is igen látványos volt az Aberdeen-Bayern (2-2) meccsen:

http://www.dailymotion.com/swf/x4dlxn&v3=1&related=1


Bár a 2-2 müncheni szemszögből nem rossz eredmény, egy másik német csapat, a Hamburg lényegében már csütörtökön kivívta a 16 közé jutást, minthogy 3-1-re diadalmaskodott a svájci Zürich arénájában.

Szinten vendégként vitézkedett az olasz Fiorentina, amelynek egyetlen s egyben győztes gólját a Serie A-ban is gólzsákot játszó Adrian Mutu szerezte a Rosenborg ellen.

Mindkét csütörtökön pályára lépett angol csapat előnnyel várhatja a visszavágót. A Tottenham már a 4. percben vezetéshez jutott Prágában a Slavia ellen, s végül 2-1-re nyert, míg a Bolton hazai pályán 1-0-ra verte az Atlético Madridot.

A Wanderersnek tehát sovány fórral kell majd a visszavágóra elutaznia, ám a malmára hajtja a vizet, hogy a madridiak egyik legjobb játékosa, az argentin Sergio Agüero a spanyolországi meccsen bizonyosan nem lép pályára, hiszen a boltoni találkozó 74. percében piros lapot kapott.

A Benfica szintén 1-0-ra diadalmaskodott, a portugálok a német Nürnberg otthonába látogathatnak majd gólelőnnyel.

UEFA-kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
FC Aberdeen (skót) - Bayern München (német) 2-2 (2-1)
gól: Walker (24.), Aluko (41.), illetve Klose (30.), Altintop (54.)

FC Zürich (svájci) - Hamburger SV (német) 1-3 (0-0)
gól: Hassli (88.), illetve Jarolim (49.), Olic (67.), Trochowski (77.)

Rosenborg (norvég) - Fiorentina (olasz) 0-1 (0-1)
gól: Mutu (16.)

Slavia Praha (cseh) - Tottenham Hotspur (angol) 1-2 (0-2)
gól:
Strihavka (69.), illetve Berbatov (4.), Keane (30.)

Bolton Wanderers (angol) - Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
gól:
Diouf (74.)
kiállítva: Agüero (74., Atlético Madrid)

Benfica (portugál) - 1. FC Nürnberg (német) 1-0 (1-0)
gól:
Makukula (43.)

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.