Vágólapra másolva!
Szerda este a nívósabb bajnokságok után a nemzetközi futballszezon is elkezdődött Euróbában, az UEFA-kupa nyolcaddöntőjébe jutásért rendezték meg a párharcok első mérkőzéseit. Három magyar érdekeltségű csapat is pályára lépett, Dzsudzsák Balázs a PSV Eindhovenben, Juhász Roland az RSC Anderlechtben lehetett győztes együttes tagja, Tőzsér Dániel azonban nem kapott lehetőséget az AEK Athénban.

Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland egyaránt végigjátszotta csapata mérkőzését, az eindhoveniek a Helsingborgs IF ellen szereztek kétgólos előnyt, az Anderlecht cserejátékosai jóvoltából a 95. percben fordított a Girondins Bordeuax-val vívott csatában. Dzsudzsákot a meccs legjobbjának választotta az UEFA hivatalos honlapja, a magyar szélső főleg az első percekben, illetve a második félidőben volt aktív, összesen négyszer célozta meg az ellenfél kapuját, és több jó beadása is volt. Mindkét magyar játékos begyűjtött egy-egy sárga lapot, a Bordeuax tizenegyesgólját Juhász szabálytalansága előzte meg.

Az AEK Athén a 86. percben került hátrányba, a lefújás előtt azonban még egyenlíteni tudott hazai pályán a Getafe ellen. Tőzsér Dániel az utóbbi időben kevesebbet játszott a görög csapatban, amely a gyengébb bajnoki szereplés miatt egy nappal a mérkőzés előtt megvált edzőjétől, Lorenzo Serra Ferrertől. Az irányítást ideiglenesen Nikosz Kosztenoglu vette át, a magyar középpályás ezzel azonban nem került beljebb, a szerdai meccset a kispadról nézte végig.

Az idén már a Bajnokok Ligája felé kacsintgató Villareal Szentpétervárra látogatott, s kapott ki 1-0-ra az orosz bajnok Zenittől. Ezért elsősorban kapusát, Diego Lopezt okolhatja, aki a 63. percben rosszul mozdult ki egy beadásra, így Pogrebnyaknak már csak az üres kapuba kellett találnia.

Marseille-ben alaposan bekezdett a vendég Szpartak Moszkva, később aztán fölénybe került a hazai csapat, amely a szünet előtt a 30. percben járt a legközelebb a gólhoz, Pletikosa azonban kipiszkálta a léc alól Cissé fejesét. Az 59. percben ismét az egykori Liverpool-csatár került ziccerbe, de ezt a párharcot is megnyerte a kapus, három perc múlva azonban már ő sem tudott mit tenni, Nasri beívelése után Benoit Cheyrou hajszálpontosan fejelt a kapu bal oldalába.

Az 68. percben szinte lemásolta előző találatát a Marseille, csupán a szereposztás változott, ezúttal Cheyrou volt az előkészítő, és a mindvégig rendkívül aktív balbekk, Taiwo csúsztatott a hálóba. A 80. percben aztán teljessé vált a francia diadal, Cissé és Niang senkitől sem zavartatva száguldhatott az orosz kapu felé, előbbi önzetlenségéből utóbbi szerezte a harmadik OM-gólt.

Ugyancsak háromgólos előnyre tett szert otthonában a Werder Bremen a Braga ellen, az összecsapás azonban másképp is alakulhatott volna, ha a portugálok nem hagynak ki két tizenegyest is az első félidőben - mindkét alkalommal Tim Wiese hárított. A brémaiak ugyanakkor a 94. percben belőtték a maguk büntetőjét, így fél lábbal már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat.

Hasonlóan közel került a továbbjutáshoz az Everton, amely ugyan csak kétgólos előnyt szerzett, de azt idegenben, a norvég a Brann Bergen otthonában tette - Osman 59. percben lőtt gólját Anichebe toldotta meg a hajrában.

Isztambulban csak a hó esett a Galatasaray-Bayer Leverkusen mérkőzésen, gól nem, miként a Panathinaikosz glasgow-i vendégjátékán sem vették be a kaput.

UEFA Kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
PSV Eindhoven (holland) - Helsingborgs IF (svéd) 2-0 (2-0)
gól:
Simons (7., 11-esből), Lazovic (33.)

RSC Anderlecht (belga) - Girondins Bordeaux (francia) 2-1 (0-0)
gól:
Polák (79.), M. Mpenza (95.), illetve Jussie (69., 11-esből)

Olympique Marseille (francia) - Szpartak Moszkva (orosz) 3-0 (0-0)
gól:
Be. Cheyrou (62.), Taiwo (68.), Niang (79.)

Glasgow Rangers (skót) - Panathinaikosz (görög) 0-0

Werder Bremen (német) - SC Braga (portugál) 3-0 (2-0)
gól:
Naldo (4.), D. Jensen (27.), Almeida (94., 11-esből)

Brann Bergen (norvég) - Everton (angol) 0-2 (0-0)
gól:
Osman (59.), Anichebe (88.)

AEK Athén (görög) - Getafe (spanyol) 1-1 (0-0)
gól:
Blanco (94.), illetve De la Red (86.)

Galatasaray (török) - Bayer Leverkusen (német) 0-0

Zenit (orosz) - Villareal (spanyol) 1-0 (0-0)
gól:
Pogrebnyak (63.)

Sporting Lisboa (portugál) - FC Basel (svájci) 2-0 (1-0)
gól:
Vukcevic (8., 58.)

csütörtökön:
FC Aberdeen (skót) - Bayern München (német) 19
FC Zürich (svájci) - Hamburger SV (német) 20:30
Rosenborg (norvég) - Fiorentina (olasz) 20:45
Slavia Praha (cseh) - Tottenham Hotspur (angol) 21
Bolton Wanderers (angol) - Atlético Madrid (spanyol) 21
Benfica (portugál) - 1. FC Nürnberg (német) 21:45

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

A nyolcaddöntő párosítása:
RSC Anderlecht/Girondins Bordeaux - Aberdeen/Bayern München
Glasgow Rangers/Panathinaikosz - Werder Bremen/Braga
Bolton Wanderers/Atlético Madrid - Sporting Lisboa/FC Basel
Galatasaray/Bayer Leverkusen - Zürich/Hamburger SV
AEK Athén/Getafe - Benfica/1. FC Nürnberg
Rosenborg/Fiorentina - Brann Bergen/Everton
Slavia Praha/Tottenham Hotspur - PSV Eindhoven/Helsingborgs IF
Olympique Marseille/Szpartak Moszkva - Zenit/Villareal