Vágólapra másolva!
A múlt héten az angol válogatott első mérkőzését játszotta Fabio Capello irányításával, és a háromoroszlánosok 2-1-re legyőzték Svájcot. A csapatban ott volt a Manchester United középpályása, Owen Hargreaves is, aki úgy véli: a talján mesterrel a gárdának nem jelenthet problémát a 2010-es világbajnokságra való kijutás.

- A múlt héten több napot töltött az új szövetségi kapitány, Fabio Capello társaságában. Mi a véleménye róla?
- Az első benyomásaim nagyon jók. Nem véletlen, hogy ilyen nagy tisztelet övezi, és hogy a világ egyik legjobb edzőjének tartják, azt hiszem, a segítségével a válogatott nagyon sokat fejlődhet. Csapatunkban rengeteg a jó futballista, de ahhoz, hogy valóban letegyünk a névjegyünket a nemzetközi porondon, előbbre kell lépnünk. Ahhoz képest, hogy milyen futballisták állnak az együttes rendelkezésre, jobb eredményeket kellett volna elérnünk.

- Gondolja, hogy Capellóval az angol futball előbbre jut?
- Úgy vélem, hogy megvan a receptje a sikerhez, és ennek a fegyelem és a kemény munka az alapja - mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken. Bizonyos szabályokat be kell tartani, és ez jó dolog. Az országban mindenki, így a szurkolók, a média és a játékosok is azt akarják, hogy a válogatott jobban szerepeljen, és fantasztikus lenne, ha Capello hozzásegíthetne ehhez minket. Többé-kevésbé ugyanazokat a focistákat hívta meg a keretbe, mint akik a kinevezése előtti utolsó válogatott mérkőzésen szerepeltek. Az alapanyag nem rossz, de az a tény, hogy nem jutottunk ki az Eb-re, világosan mutatja: változásokra volt szükség.

- Milyen volt a hangulat a Svájc elleni győzelem után az öltözőben?
- Minden győzelem után jó a hangulat. Azt hiszem, van hová fejlődnünk. Az új szövetségi kapitány sok mindenen változtatott, amikkel a jövőben még sokat kell dolgoznunk. Most csak három napig készültünk együtt, de ez is elég volt ahhoz, hogy megmutassa: miként képzeli el a közös munkát, és bízom benne, hogy közösen sikeresek lehetünk.

Forrás: EPA

- A mérkőzés után Capello azt nyilatkozta, hogy pár játékos izgult, mert a Wembleyben kellett pályára lépnie. Önnel is ez volt a helyzet?
- Minden mérkőzés egyben felelősséget jelent, ez hozzátartozik az ember karrierjéhez. Főleg a fiatalabb focisták izgultak, de azt hiszem, a keretben szereplők többsége már hozzászokott a dologhoz. Számomra nem annyira a helyszín, mint az alkalom a fontos. Ha valaki szeretne egy BL-döntőn vagy egy világbajnokságon játszani, akkor képesnek kell lennie arra, hogy elviselje egy otthoni barátságos mérkőzéssel járó nyomást.

- Elég nagy a harc a csapatba kerülésért, még a Manchester United játékosai között is...
- Minden csapatban akad konkurenciaharc. Nem hiszem, hogy meglepő lenne az a tény, hogy a válogatottban éppen a klubtársaimat kell kiszorítanom a kezdők közül. Végül is a Manchester United az egyik legjobb egyesület Európában. De a konkurencia a csapat szempontjából jó dolog, mert a legfontosabb mind a válogatott, mind a klub szempontjából a sikeresség, függetlenül attól, hogy én játszok vagy valaki más. Szerencsére ezeket a döntéseket nem nekem kell meghoznom, az én feladatom csupán az, hogy a pályán a maximumot nyújtsam.

- Mit gondol, Capello kivezetheti az angol válogatottat a 2010-es vébére?
- Igen. Eddig minden csapatánál sikeresen dolgozott, és szerintem az angol válogatott sem lesz kivétel. Persze a világbajnoki selejtezők még nagyon messze vannak, addig még rengeteg mérkőzést fogunk játszani. De ha kijavítjuk a hibáinkat, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Tudom, hogy nagyok az elvárások, de magabiztos vagyok.

Forrás: www.fifa.com

www.infosport-focivilag.hu