Vágólapra másolva!
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (MNV) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, amelyet az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt hatodik pályázatra nyújtott be.

Az NVT január 23-án döntött az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítési eljárásának újabb, immár hatodik kiírásáról. A zártkörű pályázatra azok a cégek kaptak meghívást, amelyek az előző öt esetben már pályáztak vagy kaptak meghívót.

Január végéig mind a 13 meghívott pályázó átvette az írásos anyagot, közülük hárman - a Sheffield Unitedet is birtokló brit üzletember, Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. mellett a Neuchatel Financial Ltd. és a ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. - nyújtották be a dokumentációt február 9-ig.

Az FTC honlapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a "Fradi-pálya" (Budapest IX. ker. Üllői út 129.) megnevezésű ingatlanok értékesítési eljárásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja:

Február 9-én, délelőtt 10 órakor került sor az MNV Zrt. székhelyén (1133 Budapest, Pozsonyi út 56.) a Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatos ajánlatok bontására az ajánlattevők képviselői, az FTC képviselői és közjegyző jelenlétében.

Az értékelő bizottság február 9-én, 13 órakor kezdte meg munkáját és megállapította, hogy a pályázatok között van olyan, ami formai szempontból megfelel a pályázati kiírás feltételeinek. Ezt követően került sor az ajánlatok tartalmi értékelésére, amelynek része volt a sportszakmai koncepciók értékelése is. A sportszakmai koncepciókat az FTC véleményezte, de az értékelő bizottság független sportszakértőtől is kért véleményezést. Az FTC képviselői szakértőként a teljes folyamatban részt vettek.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Fradi-pálya elnevezésű ingatlanok értékesítési eljárásával kapcsolatban kiírt zártkörű pályázatra határidőben beérkezett három ajánlatot a mai napon értékelte.

A három ajánlat közül kettő - a Neuchatel Financial Limited és az ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. ajánlatai - a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg. Az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlata a pályázati kiírás formai és tartalmi feltételeinek is eleget tesz.

Bánki József, az FTC kommunikációs igazgatója

Az Esplanade Kft. ajánlatában vállalta:
- a meglévő stadiont 2 éven belül legalább 1.200.000.000 Ft. + áfa értékben felújítja, úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak,

- az FTC Zrt. részvénycsomagját 800.000.000 Ft. értékben megvásárolja, engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira,

- az FTC létesítményhasználati jogát 1.500.000.000 Ft. + áfa értékben megváltja, engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira,

- vállalja, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegy-árbevételének 25%-a.

Az Esplanade Kft. vételár-ajánlata a megadott területre bruttó 3.035.304.000 Ft., ami 283.984.000 Ft-tal, azaz 10,3%-kal magasabb, mint a korábban tett ajánlata.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az Esplanade Kft. ajánlatát érvényesnek és eredményesnek nyilvánította.

A Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adás-vételét illetően. Az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi az Esplanade Kft-vel az ingatlan adás-vételi szerződésének előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Rieb György megnyugodhat

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és kifejezték teljes egyetértésüket a Tanács döntésével.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rendezni a klub sorsát, mázsás kövek gördültek le a szívemről" - mondta Rieb György, az FTC elnöke. "Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez. Rengeteget segített nekünk szimpatizánsaink kiállása, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége komoly érdemeket szerzett abban, hogy ez a nap elérkezett. A szerződést csak márciusban írjuk alá, de az érdemi munka már ezen a héten elkezdődik, a futballcsapatot négy új játékossal erősítjük meg és elkezdődik az új stadion építésének az előkészítése is."