Vágólapra másolva!
A német válogatott csatársora az utóbbi időben egy kisebbfajta világválogatottal ért fel: nem feltétlenül a focisták teljesítménye, hanem a származásuk miatt. Játszott itt szlovén (Fredi Bobic), lengyel (Miroslav Klose, Lukas Podolski), svájci (Oliver Neuville), ghánai (Gerald Asamoah) és nigériai (David Odonkor) is, a legkacifántosabb "előélete" azonban kétségtelenül Kevin Kuranyinak volt. A magyaros nevű, ám brazil és panamai útlevéllel is rendelkező csatár éppen a 2006-os világbajnokságot hagyta ki, de jelenlegi formája alapján az idei kontinensviadalon alighanem ott lesz.

Aligha lehet jobb példát találni a korunk multikulturális jellegére a Kuranyi famíliánál: mint a név is mutatja, a család magyar származású, az FC Schalke 04 csatárának apai nagypapája még Budapesten született, de édesapja már Németországban látta meg a napvilágot, és a Stuttgarthoz közeli Ludwigsburgban nőtt fel.

Innen vándorolt ki Brazíliába, hogy szerencsét próbáljon, és a dél-amerikai országban ismerkedett meg feleségével - aki viszont panamai volt. Így aztán a kis Kevin panamai édesanya és német édesapa gyermekeként Brazíliában, mégpedig Rio de Janeiróban született 1982. március 2-án, és ennek megfelelően három állampolgársággal is rendelkezik.

A család egyébként nem Rióban, hanem az attól mintegy 65 kilométerre található Petrópolisban élt, amely Brazíliában kedvelt üdülőhelynek számít, és első számú látványossága a császári palota: II. Pedro, Brazília uralkodója a XIX. század közepén ugyanis itt építette fel nyári rezidenciáját - a város maga is a császárról kapta a nevét.

A település egy ideig még Rió állam fővárosának is számított, és bár ezt a titulust Rio de Janeiro a XX. század elején visszakapta, Petrópolis ma is népszerű a turisták és a helyiek számára is. Természetesen, mint minden brazil településnek, Petrópolisnak is van focicsapata, de a Serrano FC nem számít különösebben sikeresnek, és az állami pontvadászat élvonalába is csak ritkán jutott el.

Ennek ellenére Kevin itt kezdett el futballozni hatévesen, és amikor csak szabadideje volt, kortársaival együtt a labdát kergette az utcákon, miközben rendszeresen kijárt kedvenc csapata, a riói Flamengo meccseire.

Ki tudja, hogyan alakult volna a pályafutása, ha a család nem dönt úgy, hogy mégsem maradnak Brazíliában, a família azonban 1996-ban előbb Panamába költözött (Kevin természetesen itt is futballozott, mégpedig a Sporting San Miguelito nevű klubban), majd 1997-ben visszatért az apa szülőhazájába, Németországba. Az akkor 15 esztendős Kevin alig beszélt németül, így aztán csak nehezen illeszkedett be az iskolában, futballtudása azonban már ekkor is kisegítette.

Hamarosan itt is talált magának egyesületet, mégpedig a VfB Stuttgartot, ahol örömmel fogadták be a tehetséges ifjoncot. Kuranyi jó társaságba került, hiszen a svábok junior B csapata (ami a magyar serdülőnek felel meg) a brazil származású támadóval a soraiban 1999-ben bajnokságot nyert, két évvel később pedig a junior A-val, vagyis az ifivel a Német Kupában diadalmaskodott.