Vágólapra másolva!
Az AC Milan szerdán újabb elmaradt mérkőzését pótolta be, és a Reggina elleni győzelemnek köszönhetően a rossonerók a hatodik helyre jöttek fel a tabellán. Az együttes számára a Serie A-ban a negyedik hely a minimális cél, hiszen csak ez jelenthet Bajnokok Ligája-szereplést, de a milánóiaknak nincsen könnyű dolguk, és a jelenlegi szezonban az olasz bajnokságban alighanem ez a versenyfutás jelenti majd a legnagyobb izgalmat.

A talján pontvadászatból az 1998-1999-es szezon óta indulhat négy csapat a Bajnokok Ligájában, és azóta mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy az AC Milan nem volt ott az első négy helyezett között.

A 2000-2001-es idényben a rossonerók hatodikak lettek a bajnokságban, így csupán az UEFA-kupában indulhattak. Carlo Ancelotti csak a következő évadban, 2001 novemberében vette át a gárda irányítását, és vele a kispadon a klub ugyan "csak" egyetlen bajnoki címet szerzett, de mindig kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára, ahol háromszor is eljutott a fináléig, két alkalommal pedig meg is nyerte azt.

Mindez alapján elmondható, hogy az Ancelotti-féle Milan a nemzetközi porondon sikeresebb, mint otthon, ám ahhoz, hogy a csapat jól szerepeljen a BL-ben, el is kell jutnia oda - jelenleg pedig éppen az a veszély fenyegeti, hogy a bajnoki szereplés alapján ez nem sikerül.

A gyengébb őszi eredmények miatt ugyanis a rossonerók az év végén csak a középmezőny alsó felében tanyáztak, ami még úgy is szerény teljesítmény volt, hogy a gárdának három mérkőzése is elmaradt.

A drukkerek mindenesetre bíztak benne, hogy a felépült Ronaldóval, és a januártól bevethető Alexandre Patóval a csapat megindul felfelé a tabellán, és odér legalább a negyedik helyre, hiszen a BL-indulás már csak anyagi szempontból is nagyon fontos.

Igaz, a következő szezonbéli BL-indulást nem csak a Serie A-ban lehet kiharcolni, hanem a Bajnokok Ligája megnyerésével, de az még mindig nehezebb feladatnak tűnik, főleg, hogy már a legjobb nyolc közé jutásért is az Arsenal FC lesz a rossonerók ellenfele.

A milánóiak idén egyelőre valóban jobban szerepelnek, mint ősszel, és ahogy pótolják az elmaradt meccseket, úgy kerülnek egyre feljebb a tabellán - jelenleg a csapat hatodik, de lemaradása még mindig hétegységnyi a negyedik Fiorentinával szemben. Ez négyre csökkenhet, ha a gárda az utolsó, későbbre halasztott találkozóját is megnyeri (ezen a Livorno lesz az ellenfél), de nagy kérdés, hogy az erőltetett menetet miként bírja a gárda.

A Milan ugyanis a januári évkezdés óta egyfolytában szerda-szombat ritmusban játszik, és ez március elejéig a BL miatt biztosan így marad, sőt, a klubnál bíznak benne, hogy még tovább tart, és a csapat továbbjut a nemzetközi porondon.

Forrás: EPA

Pato ide, Kaká oda, ha nem vigyáz a Milan, lemarad a BL-ről

Ebből a szempontból egyébként az egyik rivális, a Fiorentina is részben hasonló helyzetben van, mert a violák még versenyben vannak az UEFA-kupában, és természetesen ők is szeretnének minél messzebbre jutni az európai színtéren. Azonban ha mérlegelni kell, akkor a firenzeiek számára a Serie A negyedik helye alighanem fontosabb - a klub utoljára az 1999-2000-es idényben szerepelt a Bajnokok Ligájában, és azóta megjárta a negyedosztályt is, hatalmas elégtétel lenne tehát az egyesület számára, ha visszatérhetne az európai elitbe.

Az ősszel, az UEFA-kupa csoportmérkőzései során mindenesetre Cesare Prandelli mester többször is pihentette legnagyobb ászait, és a Fiorentina bő játékoskerete lehetővé tette, hogy például Adrian Mutu párszor pihenőt kapjon - a Milan esetében ez inkább a bajnokságra volt jellemző.

A rossonerók másik riválisa a negyedik pozíció megszerzésében az Udinese, amelytől már az is hatalmas bravúr, hogy egyáltalán versenyben van ezért a helyért, hiszen az udineiek a legutóbbi két pontvadászatban csak tizedikek lettek. Igaz, a klub 2005-ben szintén negyedik lett a Serie A-ban, és akkor be is jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, vagyis nem lenne ismeretlen a terep a számára.

A negyedik hely szempontjából mindenesetre a hét végi, Fiorentina-AC Milan találkozó nagyon sokat számíthat, és ha megnézzük a három együttes további sorsolását, akkor mindenképpen a Fiorentina van a legrosszabb helyzetben. A violák ugyanis tavasszal a Milan kivételével mindegyik élcsapat ellen idegenben lépnek pályára: utaznak még az AS Romához, az FC Internazionaléhoz, a Juventus FC-hez és az Udineséhez is.

Az Udinese ezzel szemben már letudta az Inter elleni rangadót, és otthon fogadhatja a Fiorentinát és a Juventust is. A Milan ellen viszont idegenben játszanak majd, ráadásul ez a meccs csak a legutolsó fordulóban lesz.

www.infosport-focivilag.hu