Vágólapra másolva!
Sallai József, a Ferencváros Üllői úti ingatlanjára korábban pályázó Neuchatel Financial Ltd. magyarországi képviselője pénteken azzal kereste meg az MTI-t, hogy 2007 májusában megvették a klub részvényeit, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szerinte jogtalanul írta ki az ingatlanra és a klub megvételére vonatkozó ötödik és hatodik pályázatot.

"Mivel a Neuchatel Financial tavaly májusban megvette a Ferencváros részvénycsomagját, így arra az állam nem írhatott volna ki pályázatot. Az általam képviselt cég még Dámosy Zsolttal kötött szerződésnek megfelelően csak az ingatlanra tett ajánlatot, méghozzá 4 164 720 000 forint limitértékben" - mondta Sallai.

Hozzátette, a kontraktus értelmében a részvényeket 800 millióért vették meg, átvállalták a klub tartozásait, illetve vállalták egy új stadion felépítését.

A Neuchatel Financial képviselője elmondta, hogy a hatodik pályázaton is indul a multinacionális pénzügyi konszern leányvállalata, de továbbra is csak az ingatlanra tesz ajánlatot, mivel a Ferencváros részvényeit megvette. A 6+2 hektáros területért a korábban ajánlott összeget kínálja, de ha a másik 12 meghívott pályázó közül bármelyik ennél jobb ajánlattal áll elő, akkor a legmagasabb összegre mindig 100 ezer forinttal ráígér.

"Amennyiben az MNV győztest hirdet és nem a Neuchatel lesz az, akkor büntetőfeljelentést teszünk" - jelentette ki Sallai, aki szerint Rieb György, az FTC elnöke nem engedi, hogy gyakorolják tulajdonosi jogukat. Továbbá kifogásolta, hogy a hatodik pályázat alkalmával Riebnek vétójoga van, amellyel szerinte a törvényesség látszata sincs meg, mert nem érvényesül az esélyegyenlőség, ami alapvető követelmény lenne közbeszerzési pályázat során.

Hozzátette: "ha valakinek vétójoga lehetne, az a részvénycsomag tulajdonosa, azaz a Neuchatel Financial."

Rieb György, az FTC elnöke elismerte a szerződés megkötésének tényét, ám mint mondta, az nem lépett életbe. "Valóban létrejött a szóban forgó megállapodás, de annak hatálybalépési feltétele a pénz megérkezése volt, ami azonban nem jött meg" - nyilatkozta a külföldön tartózkodó sportvezető.

Az FTC válasza a Neuchatel Ltd által megjelentetett nyilatkozatra

Dámosy Zsolt elnöksége idején 2007. május 23-án foglalkozott az FTC elnöksége a Neuchatel Ltd szerződésével. Ekkor az FTC arra kérte a vevőként jelentkező céget, hogy megfelelő igazolásokat juttasson el az FTC-hez (pl. a képviseletében eljáró személy képviseleti jogosultságának igazolását, fedezetigazolást, cégiratokat, stb.) és ennek ismeretében dönt a szerződés hatályba léptetéséről. Mivel a benyújtott iratok hiányosak, illetve nem megfelelőek voltak, az elnökség nem léptette hatályba a szerződést, azaz valótlan az állítás, hogy a szerződésnek bármilyen hatása lenne az FTC tulajdonában lévő FTC Zrt részvényekre, illetve az ezekre is vonatkozó pályázati kiírásra.

FTC-kommunikáció