Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának milánói derbijén az éllovas Internazionale 2-1-re győzött az AC Milan ellen, így az őszi szezon utolsó két fordulójától függetlenül már biztosan a tabella éléről várja majd a tavaszi folytatást. A másik vasárnapi csúcsmeccsen, a Primera División rangadóján a Real Madrid Julio Baptista álomgóljával a Nou Campban győzte le a Barcelonát, s előnye ezzel már hét pont a spanyol táblázaton. Angliában a Manchester United hazai pályán 2-1-re verte az Evertont, míg a Chelsea a Blackburn otthonában 1-0-ra diadalmaskodott.

A szuperrangadók vasárnapjának első felvonását Milánóban játszották, ahol a friss klubvilágbajnok, ám a bajnokságban sokat botladozó AC Milan 267-edszer ütközött meg az olasz címvédő, s a tabellát idén is toronymagasan vezető Internazionaléval.

Ha egy milánói derbin lehet egyáltalán esélyekről beszélni, akkor azok egyértelműen az Inter mellett szóltak. A nerazzurik ugyanis idén egyelőre nem találtak legyőzőre a Serie A-ban, az utolsó hat mérkőzésükön gólt sem kaptak, a Milan ugyanakkor ebben a szezonban egyetlen egyszer sem tudott nyerni a San Siróban, 402 perce még gólt sem szerzett, ráadásul hét közben a kupában is kikapott a Cataniától hazai pályán (igaz, azt a zakót B csapat szedte össze).

Roberto Mancini tanítványai azzal a tudattal léphettek pályára, hogy győzelem esetén már biztos őszi elsők, míg a rossonerik akkor is csak ötödikek lennének, ha mind a három elmaradt összecsapásukat megnyernék.

Az Inter kezdett élénkebben, s az első helyzetet is különösebb erőlködés nélkül alakította ki, Maicón keresztbeívelését az üresen hagyott Ibrahimovic félfordulatból csapta a léc fölé. A védelmi kihagyás magához térítette a Milant, a másik kapu előtt Inzaghi csak egy gondolattal maradt le Seedorf labdájáról.

A 18. percben ismét a klubvébé döntőjében duplázó csatár ficánkolt, Cordóba mellett feldobta magát, minek eredményeképp a Milan 17 méterről, éppen a kapuval szemben készülhetett a szabadrúgásra. Kecsegtető helyzet, főleg egy olyan csapat számára, amely Andrea Pirlót is a soraiban tudja. A középpályás nem is kegyelmezett, védhetelenül csavart a jobb felső sarokba, 0-1.

Szinte a középkezdés után válaszolhatott volna az Inter: Cruz lágy belsőzésébe belepaskolt Dida, a másik oldalon érkező Jimenez pedig éles szögből csak a kapufát tudta eltalálni.

A vezetés birtokában jó olasz szokás szerint visszaállt a Milan, a pályaválasztó egyre többet birtokolta a labdát, mindez azonban nem hatotta meg a játékvezetőt annyira, hogy Cruz esését büntetővel díjazza, mint ahogy a másik oldalon a hosszú cselezgetés után gyanús körülmények között földre kerülő Kaká miatt sem szólalt meg a sípja.

Forrás: EPA

Jogos Kaká bosszúsága: ezúttal az aranylabdás sem segített a Milanon

Tíz perccel a félidő vége előtt, Ibrahimovic ügyes visszapassza és Cambiasso bejátszása után Cruz négy védő között harcolt ki lövőhelyzetet, a rövid sarokra érkező labdába Dida csak beleérni tudott, védeni nem, 1-1.

A játékrész zárásaként Zanetti kemény lövése zúgott el a jobb kapufa mellett.

A szünet után a Milan lehetőségekkel folytatódott a meccs, az 50. percben a csereként beállt Gilardino csúsztatott kapu mellé, majd a tökéletes gólhelyzetben érkező Pirlo lépte át a labdát, noha egyik csapattársa sem tartózkodott a közelben. Az Inter részéről nagyobb volt a lövőkedv, Chivu és Cambiasso is távolról - utóbbi kapásból - kísérletezett.

A 63. ismét a kopasz középpályás tüzelt kapura, ezúttal eredményesen. A gólt ugyanakkor elsősorban a Milan védelme hozta össze, Maldini "felaszabadító" fejese ugyanis pont lábra jött Cambiassónak, akinek furcsán kanyarodó, ám pont középre érkező lövését Dida könnyedén kivédhette volna, ha nem indult volna el a bal sarok felé, 2-1.

Forrás: EPA

Cambiasso így örült a góljának

A listavezető a gól után is nyomás alatt tartotta a piros-feketéket, akik képtelenek voltak kibontakozni, Kaká ennek ellenére villant egyet a 82. percben, Julio César azonban kitenyerelte a kapáslövést.

Az utolsó percekben már mindent egy lapra feltéve rohamozott a Milan, és bizonyára ki is egyenlített volna, ha Ambrosini a kaputól öt méterre eltalálta volna a labdát.


Az eredmény azonban nem változott, az Inter a milánói derbit is megnyerte, és megállíthatatlannak tűnően száguld a bajnoki címvédés felé.

Serie A, 17. forduló:
Internazionale - AC Milan 2-1 (1-1)
Inter:
Julio César - Maxwell, Chivu, Cordoba, Samuel (Materazzi, 37.) - Maicon, Zanetti - Cambiasso, Jimenez (Gomes Pacos, 80.) - Cruz (Suazo, 86.), Ibrahimovic.
Milan: Dida - Kaladze, Maldini, Nesta, Oddo - Ambrosini, Gattuso (Emerson, 46.) - Kaká, Pirlo, Seedorf (Serginho, 58.) - Inzaghi (Gilardino, 46.).
gól: Cruz (36.), Cambiasso (63.), illetve Pirlo (18.)

Fiorentina - Cagliari 5-1 (3-1)
gól:
Montolivo (3.), Mutu (41., 45. - utóbbit tizenegyesből), Santana (47., 79.), illetve Fini (5.)

Juventus - Siena 2-0 (1-0)
gól:
Salihamidzic (32.), Trezeguet (59.)

Livorno - Atalanta 1-1 (1-1)
gól:
Galante (26.), illetve Tissone (33.)

SSC Napoli-Torino 1-1 (0-1)
gól:
Hamsik (81.), illetve Rosina (35., tizenegyesből)
piros lap: Grella (42., Torino)

Palermo - SS Lazio 2-2 (1-0)
gól:
Simplicio (34.), Amauri (46.), illetve Firmani (59.), Tare (80.)
piros lap: Siviglia (75.), Silvestri (89. - mindkettő Lazio)

Reggina - Catania 3-1 (1-0)
gól:
Modesto (35.), Vigiani (78., 90.), illetve Vargas (90.)
piros lap: Sardo (87., Catania)

Udinese - Empoli 2-2 (1-0)
gól:
Dossena (22.), Di Natale (85.), illetve Raggi (50.), Marzoratti (90.)
piros lap: Pratali (57., Empoli)

Az állás (meccs, gólkülönbség, pont):
1. Internazionale 17 37-9 43
2. AS Roma 17 33-18 36
3. Juventus 17 35-15 35
4. Udinese 17 22-21 29
5. Fiorentina 17 26-16 28
6. Palermo 17 25-27 25
7. Napoli 17 25-22 23
8. Atalanta 16 23-21 22
9. Sampdoria 17 22-24 21
10. Catania 17 17-19 21
11. Genoa 17 16-23 19
12. AC Milan 14 21-12 18
13. Parma 17 19-24 18
14. Lazio 17 19-25 18
15. Torino 17 15-20 17
16. Livorno 16 19-27 15
17. Empoli 17 14-24 15
18. Siena 17 17-25 14
19. Reggina 16 12-25 13
20. Cagliari 17 13-33 10

Az esti Barcelona-Real Madrid örökrangadó előtt a fővárosi és a katalán "kiscsapatok" egymás elleni összecsapását a vendég Espanyol nyerte az Atleticóval szemben a spanyol labdarúgó-bajnokság 17. fordulójában.

A nagy meccs nagy kérdése pedig az volt, hogy a 155. El clásicón a Chelsea-vel összeboronált, mostanság - kissé talán túl szigorúan - "gyenge formában lévő" sztárnak nevezett Ronaldinho bekerül-e a Barcelona kezdőcsapatába. Nos, Frank Rijkaard természetesen nem ültette a brazil zsenit kispadra a csúcsrangadón, s rajta kívül Deco is ott volt a gyepen vasárnap este 19 órakor a Nou Campban, ahol majd' százezer szurkoló foglalt helyet.

A 16. forduló előtt a Real előnye négy pont volt a tabellán, így a katalánok számára nem csak a presztízs, de a célba vett bajnoki aranyérem miatt is rendkívül fontos volt a három pont begyűjtése.

A kezdő sípszó után rögtön egymásnak estek a csapatok, s az apró szabálytalanságok sorozata után a 8. percben a Real Madrid hagyta ki az első helyzetet, ám nem az került be a meccs statisztikájába, hogy Ruud van Nistelrooy egyedül kiugrott, és kevéssel a hosszú sarok mellé lőtt, hanem az, hogy leshelyzet miatt lefújta a bíró az akciót.

A Real a 12. percben már "legálisan" veszélyeztetett, Sneijder szabadrúgását követően Pepé bólintott 10 méterről, ám Valdes megfogta az erőteljes fejest.

A félidő derekán Robinho csinált bohócot Puyolból, a Real-támadót biciklicsele után a Barca-bekk csak szabálytalanul tudta megállítani. Puyol sárgát kapott, a pontrúgásból viszont semmi nem lett.

A 30. percben magukra talált a hazaiak, Eto'o Casillassal vívott büntetőgyanús párbajt, majd Ronaldinho varázsolt az alapvonal környéként, középre gurított álompasszát azonban nem tudta kapura lőni - ismét csak - Eto'o. Xavi igen, ám 18-ról leadott lövése csemege volt a vendégkapus számára.

A 34. percben ritkán látható bravúrsorozatot mutatott be Casillas: Iniesta a jobbszélen lefutotta és becsapta Cannavarót, beadásával Ronaldinhót találta meg, aki 10 méterről egyből tüzelt, ám a spanyol hálóőr kiütötte a löketet. Deco ismételt, a madridi kapuvédő pedig ismét hárítani tudott (igaz, Ronaldinho közben "megállította" az akciót azzal, hogy szabálytalankodott Ramosszal szemben).

A 37. percben a Barca-rohamok ellenére a Real szerzett vezetést egy ritkán látható, igen látványos góllal: Julio Baptista úgy kényszerítőzött Van Nistelrooyjal, hogy a labda le sem esett a földre; a csatárhoz visszaérkező játékszer kettőt pattant, s a brazil a második pattanás utáni századmásodpercben - 13 méterről - egyből tüzelt, Valdes pedig tehetetlen volt, a labda a bal felsőben landolt. Elegáns, látványos és gólszépségversenybe illő találat volt, a fontosságát pedig nem is érdemes ragozni.


A félidő zárásaképp Robinho két csel után 16-ról lőtt kapura, lapos kísérlete azonban Valdes ölében landolt.

Az 53. percben Iniesta 18-ról rászúrta, Casillas védett. Nem sokkal később a másik oldalon Robinho virgonckodott a 16-oson belül, amit nem is tűrt Marquez, a földre huppanó brazil látványa azonban nem győzte meg a játékvezetőt, aki nem fújt büntetőt.

A Real védelme jól tette a dolgát, a Barca mindent feltett egy lapra, mindhiába - nagy helyzetet nem tudtak kialakítani a vendéglátók. Jellemző volt a meddő hazai fölényre Ronaldinho lövése, aki a 74. percben 19 méterről hiába tolt kettőt a labdán, a védők mellett nem tudta eltekerni azt, amely így mintegy 10 méterrel elkerülte a kaput. Tán még a Schuster-csapat kontrái is veszélyesebbek voltak a Rijkaard-gárda felemás próbálkozásainál.

Xavié már biztatóbb volt mint az aranylabdás brazil csavarása, ám Casillasnak a hulló falevél-szerű löket sem okozott problémát. A hazaiak holland trénere mindenkit bevetett, akitól gólt remélhetett: jött Giovanni,, Zambrotta és Krkic is. Bojan - immáron a véghajrában - rögtön tesztelte is Ikert (21-ről vette célba a jobb alsót), majd Touré szöglet utáni félfordulatos lövése kerülte el a kaput - csak nem tudott egyenlíteni a katalán együttes, pedig a 89. percben Eto'o 11-ről még lábon lőtte Casillast.

Forrás: EPA

A kép mindent elárul a végeredményről

Az utolsó percekben szinte már csak a Real térfelén folyt a játék (azért csak szinte, mert a 93. percben Van Nistelrooy emelésével kis híján növelte a Real-előnyt), az eredmény azonban nem változott - a fővárosiak győzelmükkel immáron hét ponttal vezetik a tabellát. Barcelonai diadalával óriási lépést tett a király gárda a címvédés felé, az előnye ugyanúgy hét pont, mint a Serie A-ban a derbin diadalmaskodó Interé.

Az FC Barcelona - bajnoki mérkőzésen - utoljára 2006 február 5-én kapott ki a Nou Campban.

Primera División, 17. forduló:
FC Barcelona - Real Madrid 0-1 (0-1)
Barcelona:
Valdes - Abidal, Marquez, Milito, Puyol (Zambrotta, 77.) - Deco (Giovanni, 58.), Iniesta, Touré, Xavi (Krkic, 82.) - Ronaldinho, Eto'o.
Real Madrid: Casillas - Cannavaro, Heinze, Pepe, Ramos (M. Torres, 88.) - Baptista, Diarra, Sneijder (Gago, 79.) - Robinho (Robben, 85.), Raúl, Van Nistelrooy.
gól: Baptista (35.)

Atlético Madrid - Espanyol 1-2 (1-0)
gól: Simao (37.), illetve Tamudo (53.), Luis Garcia (85.)
piros lap: Agüero (25.), Pernia (55.) - mindkettő Atlético Madrid

Levante - Deportivo La Coruna 0-1 (0-0)
gól: Sergio (85., 11-esből)

Osasuna - Real Mallorca 3-1 (1-0)
gól: Font (9.), Plasil (47.), Viana (94.), illetve Güiza (49.)

Valladolid - Real Betis 0-0

Villarreal - Recreativo Huelva 1-1 (1-1)
gól: Nihat (39.), illetve Camunas (38.)

Athletic Bilbao - Real Murcia 1-1 (1-0)
gól: K. Campo (45.), illetve Baiano (54., 11-esből)
piros lap: Ocio (86., Bilbao)

Az állás (meccs, gólkülönbség, pont):
1. Real Madrid 17 37-14 41
2. FC Barcelona 17 32-13 34
3. Espanyol 17 26-19 33
4. Villarreal 17 30-24 32
5. Atlético Madrid 17 31-19 31
6. Racing Santander 17 17-19 26
7. Valencia 17 22-28 26
8. FC Sevilla 17 32-23 23
9. Real Zaragoza 17 27-28 21
10. Real Mallorca 17 26-27 21
11. Getafe 17 19-21 21
12. Osasuna 17 20-21 20
13. Recreativo Huelva 17 13-20 20
14. Athletic Bilbao 17 16-18 19
15. Almeria 17 14-20 19
15. Murcia 17 14-20 19
17. Valladolid 17 21-27 18
18. Betis 17 17-23 18
19. Deportivo La Coruna 17 16-24 17
20. Levante 17 11-33 7