Vágólapra másolva!
Nem lett igazuk azoknak, akik a Bundesliga 2007-2008-as szezonjának rajtja előtt úgy vélték: a nyáron alaposan megerősödött Bayern Münchennek nem lesz komoly vetélytársa a német pontvadászatban. A Werder Bremen ugyanis féltávnál csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a bajorok mögé, és a Hamburg lemaradása sem olyan jelentős. Az őszi szezon meglepetései közé tartozik az újonc Karlsruhe remeklése, és a bajnok Stuttgart, illetve a kupagyőztes Nürnberg gyengélkedése.

Azok után, hogy a Bayern München a nyáron közel 80 millió eurót költött új futballistákra, és egyrészt nemzetközileg is sztárnak számító labdarúgókat igazolt, mint a francia Franck Ribéry és az olasz Luca Toni, másrészt pedig "lefölözte" a Bundesligát Miroslav Klose és Marcell Jansen szerződtetésével, még az ellenfelek többsége is úgy vélte: a bajnoki aranyérmet előre oda lehet adni a münchenieknek.

Pár hónapig úgy tűnt, hogy valóban ez a helyzet: rögtön a második játéknapon az együttes idegenben verte 4-0-ra a Werder Brement, és tíz forduló után hat pont volt az előnye a második helyezettel szemben. Az új szerzemények maximálisan beváltak, Klose és Toni ontotta a gólokat, Ribéry kiválóan futballozott, azaz a Bayern megállíthatatlannak tűnt.

Október végén azonban valami megtört a bajor együttesben, és utolsó hét bajnoki mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni. Vereséget ugyan csak egyszer szenvedett, mivel a védelem továbbra is kiválóan zárt (17 mérkőzés alatt mindössze nyolc találatot kapott a gárda), de a hét összecsapásból négyen is gól nélküli döntetlen született, és a korábbi tetemes előny az őszi szezon végére elfogyott.

Nehéz eldönteni, hogy a csapaton belüli rossz hangulat az okként, vagy okozatként fogható fel, de tény, hogy egyre többen kritizálták az együttes két legnagyobb sztárját, Ribéryt és Tonit, mondván, a két játékos privilégiumokkal rendelkezik. Ugyanakkor a támadásépítésben ők ketten meghatározónak számítanak: Toni kilenc gólja mellett négy gólpasszt is adott, míg Ribéry négyszer volt eredményes, három találatot pedig előkészített, ráadásul a Kicker osztályzatai alapján ő volt a Bayern legjobb futballistája az ősszel.

Forrás: EPA

Zé Roberto és Diego párharca

A Werder Bremen teljesen ellenkező utat járt be, mint a listavezető: a brémai gárda gyengén kezdte a bajnokságot, ám az év végére belelendült az együttes, és ha a 16. fordulóban a Hannover elleni, gólzáporos összecsapáson a játékvezető megadja a jogosnak tűnő büntetőt a Werdernek 2-2-es állásnál, akkor lehet, hogy a zöld-fehérek azt a meccset is megnyerik, és most hárompontos előnnyel várják a folytatást. Persze a klub drukkerei így sem panaszkodhatnak, hiszen kedvenceik alighanem Európa egyik leglátványosabban futballozó gárdáját alkotják.

Míg a Bayern elsősorban a remek védelmének köszönhetően áll az élen, addig a brémaiaknak a támadórészlegük a legerősebb: az együttes a brazil játékmester, Diego vezérletével fél év alatt 42 gólt szerzett! Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ez visszaesés a legutóbbi idényhez képest, amikor is féltávnál a Bremen már 47 találatnál járt, de ez a szám is elképesztően magas.

A 17 bajnoki közül kilenc olyan akadt, amelyen legalább négy gól született - ami jelzi, hogy a védelem azért nem volt a helyzet magaslatán, pedig Per Mertesacker a Kicker osztályzatai alapján a liga második legjobb hátvédje. Persze a Werder kapcsán mindenképpen meg kell említeni a csapatot sújtó sérüléshullámot, hiszen például Torsten Frings csak három bajnokin szerepelt, és hosszabb-rövidebb ideig Tim Borowski és Clemens Fritz is hiányzott - ráadásul a klub történetének legdrágább játékosa, a brazil Carlos Alberto megszerzése totális melléfogásnak bizonyult.