Vágólapra másolva!
Lassan megnyugszanak a kedélyek a német labdarúgó bajnokság, a Bundesliga őszi szezonjának múlt hétvégi zárása után, egyvalami azonban újból és újból foglalkoztatja az újságírókat. Ez pedig - amint arra a keddi kommentárok is rámutattak - a Brémában játszó, horvát származású Ivan Klasnic "csodája".

A 27 éves labdarúgó ugyanis Bundesliga-történelmet írt, de beírta nevét a világ labdarúgásának történetébe is. Mégpedig azzal, hogy több mint egyéves kihagyás után szervezetébe kora ősszel beültetett, idegen vesével tért vissza a pályára, ami a sport történetében eddig csupán egy amerikai kosárlabdázónak sikerült.

S a korábbi horvát válogatott nemcsak visszatért, hanem a szezon végére visszahódította helyét a Bréma csatársorában, és a szombati zárófordulóban két gólt is szerzett.

Mindezt azok után, hogy az orvosok szinte már teljesen lemondtak róla, pontosabban arról, hogy valaha is visszatérhet a zöld gyepre. Különösen azt követően, hogy januárban az édesanyjától kapott vesét nem fogadta be a szervezete. Márciusban azután az édesapa adományozta egyik veséjét fiának, s Klasnic ezzel már talpra állt.

Az elkövetkező hónapokban pedig állandó orvosi ellenőrzés mellett - egész életre szóló gyógyszerszedéssel - megkezdődött a felkészülés a visszatérésre, mígnem november 24-én bekövetkezett a csoda, s Klasnic az Energie Cottbus ellen ismét kifutott a pályára. Szombaton pedig a Leverkusen ellen már csapata legjobbja volt, a két gól mellett gólpasszt is adott, s egyedül a fordulóban a legjobbnak számító 1-es osztályzatot kapta. Ennek nyomán pedig Zágrábból is befutott az üzenet: számítanak rá a horvát válogatottban a küszöbön álló Európa-bajnokságon.

Nyáron még Klasnic az állandó Cortison-szedés miatt meglehetősen felpuffadtnak tűnt, de azóta mintha kicserélték volna. Miközben korábban arról volt híres, hogy szereti ellazsálni az edzéseket, az elmúlt hónapokban - derekán veséjét védő, vastag kötéssel - ő volt a legszorgalmasabb, étrendjét teljesen megváltoztatta, s immár egy grammnyi súlyfeleslege sincs.

Természetesen Klasnic és az orvosok is tudják, hogy a történet még nem ért véget. Az állandó ellenőrzésnek folytatódnia kell, s a szervezet reagálása szinte kiszámíthatatlan. A Bréma horvát labdarúgójának példája azonban már most is orvosi és emberi csoda. Még akkor is, ha minden kockázatot magának kell viselnie, amiről nyilatkozatot írt alá. Hozzáállása és akaratereje azonban átsegítette az eddigi nehézségeken.

A szombati győztes meccs után Klasnic csak annyit mondott: harcával szeretne példát mutatni más emberek gyógyulásához. S még arról beszélt, hogy mennyire boldog minden reggel, amikor egészségesen kelhet fel, s azt teheti, amihez leginkább kedve van.