Vágólapra másolva!
A Premier League 18. fordulójának első vasárnapi szuperrangadóján a Manchester United Tévez góljával idegenben 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt, így a bajnokságban decemberig legyőzhetetlen Mersey-partiak egy héten belül második vereségüket szenvedték el. A játéknap másik csúcsütközetén az Arsenal ugyancsak 1-0-ra verte a városi rivális Chelsea-t, így megőrizte vezető helyét a táblázaton. Az olasz bajnokság élcsapatai közül a Fiorentina Genoában, míg a Roma Torinóban veszített pontokat, Spanyolországban pedig kis híján több piros lap esett, mint gól.

A kettős rangadó kifejezés nem ismeretlen a magyar futballbarátok előtt, hiszen a hatvanas-hetvenes években minden évben csordultig telt a Népstadion a Honvéd, a Vasas, a Fradi és az Újpest csapatainak egymást követő összecsapásaira.

A magyar kettős rangadók időszaka óta eltelt harminc év, a magyar labdarúgás nyomaiban sem emlékeztet akkori önmagára, a sportág itthoni barátai pedig a hazai pályák látogatása helyett figyelmüket sokkal inkább a "létező" bajnokságok, azok közül is leginkább a futball őshazája, a "rúgd és fuss" korszak után az utóbbi években egyértelműen a világ legszínvonalasabb pontvadászatává váló angol Premier League felé fordítják.

A sorsolás szeszélyének köszönhetően 2007. december 16-a piros betűs ünnepként jegyeztetett be az angol élvonal naptárába, hiszen ezen a napon a szigetország (és a földgolyó) drukkerei is megismerkedhettek a kettős rangadó fogalmával: délutánra a Manchester United liverpooli vendégjátékát irányozták elő számukra megtekintésre, amit aztán a londoni csúcsrangadó, az Arsenal-Chelsea összecsapás követett.

Igaz, hogy a két helyszín között ezúttal volt párszáz kilométer távolság, a dupla csúcs értékéből ez mit sem vont le.

Az Anfield Roadon a játékosok rotálásának nagymestereként ismert Rafa Benítez, a hazaiak trénere önmagát meghazudtolva ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, amelyik kedden 4-0-ra verte sorsdöntő BL-meccsen Marseille-ben az OM-et, míg manchesteri kollégája, Sir Alex Ferguson Rómában ugyancsak BL-találkozón ikszelő "zs" csapatából egyedül Rooney maradt hírmondónak.

Hatalmas elánnal kezdtek a csapatok, az óriási iram mellett kiegyenlített játékot, és egy-egy kőkemény belépőt láthatott az Anfieldet természetesen ezúttal is zsúfolásig megtöltő szurkolósereg. Halsey játékvezető jó szóval és sárga lapokkal egyaránt igyekezett elejét venni az indulatoknak, ami hellyel-közzel sikerült is neki.

A félidő derekáig egy manchesteri helyzetecskét jegyezhettünk fel (Evra veszélyes beadása után Carragher remekül tisztázott), bár ezt is leginkább azért, hogy mégiscsak felírjunk valamit.

Forrás: EPA

Van, aki sárkányt reptet, van aki Andersont: Steven Gerrard

Ezt követően viszont egyre inkább fölénybe került a Liverpool: előbb Kewell kísérletét vágta ki Anderson a gólvonalról - hogy aztán a kipattanót Torres ajtó-ablak helyzetben három méterről a jobb kapufa mellé fejelje -, majd Evra mentette meg csapatát a góltól egy kapu előtti kavarodást követően. Érdekesség, hogy a vendégcsapat magbízhatóságáról (is) híres holland kapusa, Edwin van der Sar mindkét esetben saját védőjével ütközött, így alakulhatott ki hazai gólhelyzet.

Aztán amikor a legkevésbé volt benne a meccsben, a félidő hajrájában megszerezte a vezetést a MU: Giggs visszagurított szögletét Rooney tűzte kapura, az ötösön tébláboló Tévez pedig jól tette bele a lábát a labda útjába, Reinának esélye sem volt a hárításra.

A második félidőben előbb Torres akaszkodott össze egy kicsit Ferdinanddal, majd Benajun fejében volt az egyenlítés lehetősége, az izraeli középpályás azonban olyannyira meglepődött Riise remek beadásán, hogy az ötösről magasan a kapu fölé stukkolt.

Erőlködött a 'Pool, de sem komoly mezőnyfölényt, sem valamirevaló gólhelyzetet nem tudott kialakítani, így a félidő derekán Benítez cserére szánta el magát: Kewell helyett Babelt dobta csatába. Bő negyedórával a vége előtt Crouch is pályára került: a nem sok vizet zavaró Kuytot váltotta.

Hosszú idő után adódott ismét gólszerzési lehetőség a Liverpool előtt: Brown rosszul kifejelt labdáját Babel zúzta vissza, azonban a labda néhány centiméterrel elkerülte a bal alsó sarkot. Azonnal reagált a MU: egy villámgyors, precízen kivitelezett kontratámadás után Ronaldo zseniális labdát tálalt Rooney elé, aki "ezerszázalékos" ziccerben a kapu mellé durrantott.

A hajrában mindent megpróbált a Liverpool, azonban mind nyomasztóbb fölénye dacára képtelen volt begyötörni az egyenlítő gólt, így egyrészt Rafa Benítez továbbra is nyeretlen a Manchester United ellen, ami azonban valószínűleg jobban fáj a Mersey-partiak híveinek: a 'Pool az elmúlt évekhez hasonlóan megint kezd leszakadni az éllovasoktól a bajnoki címért folytatott versenyfutásban.

A nap második csúcstalákozója kísértetiesen hasonlított az elsőre: két rendkívül jól felkészült csapat irtózatos iramban esett egymásnak, azonban komoly gólhelyzetet egyik sem tudott kialakítani.

A feszültség is ugyanúgy tapintható volt az Emirates-stadionban, mint délután Liverpoolban, és a kemény belemenések utáni tömegjeleneteket Wiley játékvezető is jobbára sárga lapokkal próbálta orvosolni.

Az amúgy is sérülésektől tizedelt Abramovics-csapat számára a lehető legrosszabbkor jött, hogy a félidő hajrájának kezdetén megsérült John Terry, hiszen a középhátvád posztján bevethető játékosok közül Carvalho és Essien is maródi. A csapatkapitány mindenesetre nem tudta folytatni a játékot, érkezett a helyére az izraeli Grant mester honfitársa, Tal Ben-Haim.

Forrás: EPA

Arsenal-Chelsea: nem babazsúr

Aztán jött az első játékrész háromperces ráadásának utolsó perce, és olyat láttunk, amilyet talán még soha: Petr Cech hibázott! A cseh válogatott kapus nagyon csúnyán aláfutott egy szögletnek, a hosszú oldalon érkező Gallas pedig köszönte szépen, és könnyedén a kapuba bólintott.

A második félidőben magabiztosan őrizte előnyét az Arsenal, a vendégek pedig cserékkel próbáltak frissíteni csapatukon. Előbb a Bayern-szurkolók egykori kedvence, Claudio Pizarro érkezett a védekező középpályás Makelele helyett, majd Wright-Phillipset váltotta Kalou (a jobbszélső a lecserélése előtti utolsó pillanatban igazolta edzője döntésének helyességét, hiszen ajtó-ablak helyzetben kis híján taccsra rúgta a labdát).

A végén Van Persie még rúgott egy les miatt érvénytelenített gólt, illetve Sevcsenko szabadrúgását tolta ki a léc alól bravúrral Almunia, de az eredmény már nem változott, így a csúcsjátéknap két nagy győztese a Manchester United és az Arsenal lett.

Premier League, 18. forduló:
Liverpool - Manchester United 0-1 (0-1)
gól:
Tévez (43.)

Arsenal - Chelsea 1-0 (1-0)
gól:
Gallas (45+3.)

A Premier League állása:
1. FC Arsenal 17 34-14 40
2. Manchester United 17 30-8 39
3. FC Chelsea 17 24-10 34
4. Manchester City 17 24-19 33
5. FC Liverpool 16 27-10 30
6. FC Everton 17 31-16 30
7. FC Portsmouth 17 28-15 30
8. Aston Villa 17 28-20 28
9. Blackburn Rovers 17 23-24 26
10. Newcastle United 17 24-26 25
11. West Ham United 16 20-14 22
12. Tottenham Hotspur 17 29-29 18
13. FC Reading 17 22-34 18
14. FC Middlesbrough 17 16-28 17
15. Birmingham City 17 18-27 15
16. Bolton Wanderers 17 18-27 14
17. FC Sunderland 17 16-32 14
18. FC Fulham 17 18-28 13
19. Wigan Athletic 17 17-33 12
20. Derby County 17 6-39 6