Vágólapra másolva!
94 éves korában elhunyt Béki Bertalan egykori válogatott labdarúgó. A világháborút megelőző években kétszer szerepelt a nemzeti tizenegyben, bajnokságot nyert a Hungáriával és Közép-Európai-kupát a Phöbus SC-vel. Hosszú edzői pályafutása során dolgozott görög élvonalbeli együttesekkel, valamint jelen volt a nigériai labdarúgás születésénél is.

Elhunyt Béki Bertalan egykori labdarúgó, edző. Aktív első osztályú sportolását hamar, 26 éves korában, a Hungária feloszlásával lezárta a politika. Ebbe a rövid időszakba is belefért a nemzeti bajnoki cím, a KK-győzelem, kétszer játszhatott hivatalos mérkőzésen a nemzeti válogatottban is Dietz Károly irányítása alatt, nem hivatalos mérkőzésen azonban gólt is rúgott a franciáknak.

Egy, a magyar labdarúgás múltjával foglakozó honlap így írt róla: "A Phőbus FC-ből került a válogatottba. A válogatottban nem sikerült azokat a képességeit csillogtatnia a lendületes jobbszélsőnek, amelyek a bajnoki mérkőzéseken oly sok örömet okoztak a szurkolóknak. Talán megilletődöttsége miatt maradtak el megszokott rohamai, amelyekkel az ellenfél kapuját próbálta meg bevenni gyakorta sikerrel. Lehet az is, ha több lehetőséget kap jobb teljesítményt is nyújtott volna."

Berci bácsinak rövid jobbszélsői működését hosszú hazai és külföldi edzői pályafutás követte. Dolgozott élvonalbeli görög csapatoknál és jelen volt a nigériai labdarúgás születésénél is.

Béki Bertalan két válogatott mérkőzése:
1937. október 10.:
Ausztria - Magyarország 1-2
Bécs, Práter-stadion, 45 ezer néző
v.: Argent (angol)
Ausztria: Platzer - Andritz, Sesta - Vavra, Mock, Nausch - Geiter, Hahnemann, Stroh, Jerusalem, Neumer
Magyarország: Szabó Antal - Miklósi István, Bíró Sándor - Magda Béla, Turay József, Balogh I István - Béki Bertalan, Cseh II László, Sárosi György, Zsengellér Gyula, Kemény Tibor.
gól: Stroh (75.), illetve Sárosi (21.), Cseh II (77.)

1939. február 26.
Hollandia - Magyarország 3-2
Rotterdam, Feyenoord-stadion, 26 ezer néző
v.: Dale (angol)
Hollandia: Van Male - Blomvliet, Caldenhove - Stam, Anderiesen, Schubert - Dräger, Van der Veen, Vente, Smit, De Harder
Magyarország: Szabó Antal - Korányi I. Lajos, Bíró Sándor - Lázár Gyula, Turay József, Dudás János - Béki Bertalan, Cseh II. László, Zsengellér Gyula, Sárosi György dr., Gyetvai László
gól: Vente (38., 46.), De Harder (80.), illetve Zsengellér (6.), Gyetvai (78.)