Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több példa is akadt arra, hogy egy klub a Bajnokok Ligájában jól szerepelt, ám a kettős terhelés miatt hazája bajnokságában messze elmaradt a várakozástól. Egy ideig úgy tűnt, hogy a jelenlegi idényben a Lazio is hasonló utat járhat be, hiszen a rómaiak a Serie A-ban a középmezőny alsó felében találhatóak, viszont a BL-ben nem álltak rosszul - a legutóbbi játéknapon az Olimpiakosztól elszenvedett hazai vereség után azonban egyre valószínűbb, hogy a klubnak tavasszal csak a bajnokságra kell majd koncentrálnia.

A kilencvenes évek végén európai élcsapatnak számító Lazio az akkori túlzott költekezés és felelőtlen gazdálkodás miatt kis híján csődbe ment, és korábbi tulajdonosa, Sergio Cragnotti börtönbe is került, az új elnöknek, Claudio Lotitónak azonban sikerült stabilizálnia az egyesület anyagi helyzetét.

Sőt, az immár jóval kisebb költségvetéssel dolgozó klub a legutóbbi pontvadászatban egészen a harmadik helyig menetelt, pedig a calciopoli-botrányban való részvétele miatt három pont levonással kezdte a Serie A- küzdelmeit. A bronzérem azt jelentette, hogy a csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott, ám a vezetőség még így is igyekezett gazdaságosan tevékenykedni a nyári játékospiacon.

Az argentin Lionel Scaloni, a szerb Alekszandr Kolarov és az olasz Simone del Nero ingyen érkezett, és a francia Mourad Meghni is alig került többe hárommillió eurónál, ám velük sokkal kiegyensúlyozottabb lett a keret. A legfontosabb feladatot azonban még úgy sem sikerült megvalósítani, hogy a klub a pénzt sem sajnálta volna: a kapus Angelo Peruzzi visszavonulása miatt mindenképpen szükség lett volna egy új hálóőrre, és a kiszemelt is megvolt a River Plate focistája, Pablo Carizzo személyében.

A Lazio hajlandó lett volna akár hétmillió eurót is áldozni az argentin kapusért, de a két klub hiába egyezett meg a transzferről, a rómaiak nem tudták regisztrálni a portást a ligánál, mivel nem sikerült időben megszerezniük a valóban talján felmenőkkel rendelkező játékosnak az olasz útlevelet.

A rómaiak így aztán az utolsó pillanatban hárommillió euróért leigazolták az uruguayi Nacional nagy tehetségnek tartott kapusát, Néstor Fernando Muslerát, de ennek ellenére az első fordulókban a veterán Marco Ballotta védett. Delio Rossi vezetőedző később ugyan kipróbálta Muslerát is, aki azonban negyedik mérkőzésén, az AC Milan ellen kapitális hibákat vétett, és alaposan benne volt abban, hogy a rossonerók ötöt rúgtak a Laziónak.

Forrás: EPA

Marco Ballotta, a korelnök

E meccs után Ballotta visszakerült a kapuba, és bár neki is akadt egy hatalmas bakija (a Fiorentina ellen egy szögletre tartó labdát meg akart menteni, de éppen úgy tartotta benn a játékszert, hogy a violák támadója szerelni tudta, és az üres kapuba gurított - a Lazio ezzel a góllal kapott ki 1-0-ra), de a szakvezető még mindig őt tartja a biztosabb megoldásnak.

A 43 esztendős Ballotta ezzel a Serie A történetének legidősebb futballistája lett, és a Bajnokok Ligájában is új rekordot állított fel - mert a Laziónak a selejtezőben sikerült kivernie a Dinamo Bucurestit, és ezzel kvalifikálta magát a csoportkörbe. Pedig az első mérkőzés után még ez sem tűnt biztosnak, hiszen Rómában 1-1-es döntetlen született, ám a bukaresti visszavágón a klub nyerni tudott annak ellenére, hogy rendkívül tartalékosan volt kénytelen kiállni.

A sérüléshullám elsősorban a védelmet sújtotta, ebben a csapatrészben Sebastiano Siviglia és Modibo Diakhité sem lépett pályára, így a nem teljesen egészséges Guglielmo Stendardónak és Emerson Cribarinak is vállalnia kellett a játékot.

A helyzet később sem javult, legalábbis ami a sérüléseket illeti. Diakhité idén aligha léphet pályára, hiszen neki az első bajnoki mérkőzésen a sípcsontja törött el, így Rossinak szinte hétről hétre újjá kellett szerveznie a csapatot. Siviglia alig épült fel, megint kidőlt a sorból, Cribarinak is több meccset ki kellett hagynia, így párszor az alapvetően jobbhátvéd Scaloninak és balhátvéd Luciano Zaurinak is be kellett húzódnia középre.

Forrás: EPA

Tommaso Rocchi

Így aztán a védelem jobb oldalán Scaloni mellett megfordult Valon Behrami és Lorenzo de Silvestri is - utóbbi focista a szezon nagy felfedezettjének számít, a mindössze 19 esztendős játékos már az U21-es válogatottban is bemutatkozhatott, és nemrégiben 2010-ig meghosszabbították szerződését.

A fentiek ellenére a felforgatott védelem nem is nyújtott olyan rossz teljesítményt, hiszen a Lazio 11 mérkőzésen mindössze 16 gólt kapott, vagyis pontosan annyit, mint a városi rivális AS Roma - amely viszont több mint kétszer annyi találatot ért el.

Nem is annyira a csatársorral akad probléma, hiszen ez a csapatrész számít a legstabilabbnak a Laziónál, majdnem mindegyik mérkőzésen a Goran Pandev, Tommaso Rocchi páros szerepelt, és ketten együtt hét találatot szereztek - a többiek viszont összesen csak öt gólra voltak képesek, a középpályások közül senki sem tudott egynél többször betalálni a Serie A-ban.

A Livorno legyőzését követően sorozatban három vereséget szenvedett a csapat, és a Lazio-szurkoló Gabriele Sandri halála miatt elmaradt, FC Internazionale elleni találkozón sem a rómaiak lettek volna az esélyesek.

A legutóbbi játéknapon az AC Parma ellen aztán, ha kínkeservesen is, de összejött a győzelem, így a Lazio kissé eltávolodott a kiesési zónától, ám a szurkolók továbbra sem nyugodhatnak meg. Ami már csak azért is érdekes, mert a Bajnokok Ligájában sokáig úgy tűnt, hogy a csapat kiharcolhatja a továbbjutást csoportjából.

Az Olympiakosz elleni idegenbeli, majd a Real Madrid elleni hazai döntetlen, illetve a Werder Bremen otthoni legyőzése azt jelentette, hogy ha a görögöket is sikerült volna megvernie a csapatnak Rómában, akkor a Lazio szinte biztosan a legjobb 16 között érezhette volna magát.

A hellének azonban nyerni tudtak az Olimpicóban, így a Lazio visszacsúszott az utolsó helyre csoportjában, és még az UEFA-kupát érő harmadik pozícióra is csak akkor van esélye, ha legalább döntetlent ér el az utolsó játéknapon Madridban - de valószínűbb, hogy csak a győzelem érne továbbjutást a rómaiaknak. Jó esély van tehát arra, hogy tavasszal már csak a bajnokságra kell koncentrálnia a klubnak, ami a Serie A eredményeit elnézve nem is olyan nagy gond az egyesület számára.