Vágólapra másolva!
David Beckham nyári átigazolása ráirányította a figyelmet a Los Angeles Galaxyra, illetve az egész MLS-re, ám az angol középpályás első amerikai szezonjában a futballpályán nem tudott maradandót alkotni. Miközben a nemzetközi sportsajtó azzal foglalkozik, hogy Beckham miként maradhat formában a következő fél évben, amikor a Galaxynak nincs tétmeccse, szinte "fű alatt" már le is játszották az első mérkőzéseket a bajnoki rájátszásban.

Beckham hatalmas felhajtás közepette, friss spanyol bajnokként érkezett meg a Los Angeles Galaxyhoz, hivatalos bemutatatására július 13-án került sor, de az MLS-ben csak majd egy hónappal később, augusztus 9-én debütált.

Klubjának elméletileg nagy szüksége volt egy ilyen kiváló focistára, hiszen a Galaxy pocsékul állt a pontvadászatban, és az a veszély fenyegette, hogy 2006-hoz hasonlóan megint lemarad a rájátszásról, pedig ez a csúfság korábban sohasem esett meg vele.

Az angol középpályás azonban nem tudott valami sokat hozzátenni a csapat játékához, részben azért, mert végig sérüléssel küszködött. Egyetlen igazán jó bajnokiját augusztus 18-án, a New York Red Bulls ellen játszotta, amikor két gólpasszt is adott, azonban a Galaxy ennek ellenére is 5-4-es vereséget szenvedett - ez volt egyébként az első találkozó, amikor a kezdő tizenegyben kapott helyet a bajnokságban.

A mexikói és amerikai csapatok számára kiírt SuperLigában már korábban is volt kezdő játékos, sőt abban a sorozatban szerezte meg első találatát is a Galaxy színeiben, és augusztusban úgy tűnt, hogy végre azt nyújthatja, amiért szerződtették. Los Angelesben azonban nem számoltak egy olyan tényezővel, ami azt követően változott meg, hogy Beckhamet még januárban szerződtették: jelesül, hogy a középpályás visszakerül az angol válogatottba.

Forrás: EPA

Érkezésekor szupersztárnak kijáró fogadtatásban részesült

Amikor az amerikaiak az év elején megállapodtak Beckhammel, akkor úgy tűnt, hogy a focistának csak a klubjára kell majd koncentrálnia, de az angol szövetségi kapitány, Steve McClaren májusban ismét meghívta a nemzeti tizenegybe, és ez kissé keresztülhúzta a Galaxy számításait, amely augusztusban kénytelen volt őt hazaengedni a Németország elleni barátságos mérkőzésre, ugyanakkor azt sem tehette meg, hogy ne játszassa legnagyobb sztárját a Chivas USA elleni bajnokin.

Erre a találkozóra egy nappal az angol-német mérkőzés után került sor, vagyis Beckham 24 órán belül két meccsen lépett pályára, és a kettő között egy transzatlanti repülőutat is meg kellett tennie. Ez aligha tett jót a szervezetének (arról nem is beszélve, hogy McClaren végig a pályán tartotta a németek ellen), és meg is lett a következménye: újabb egy héttel később, a mexikói Pachuca elleni SuperLiga-döntőn a 30. percben térdsérülést szenvedett.

Ez másfél hónapos kihagyásra kényszerítette, és ez idő alatt valami váratlan történt: a Galaxy elkezdte megnyerni a meccseit. A Colorado Rapids elleni 3-1-es diadalt ugyan még két vereség követte, de a Real Salt Lake ellen már 2-2-es döntetlent ért el a csapat, a következő négy találkozóján pedig egyaránt begyűjtötte a három pontot - és ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Forrás: EPA

Egy Beckham-szabadrúgás, amelyből gól született - immáron Amerikában

Az utolsó két bajnokin legalább négy pontra lett volna szüksége a Galaxynak ahhoz, hogy bekerüljön a rájátszásba, ráadásul ezekre a meccsekre már Beckham is felépült annyira, hogy leülhessen a kispadra. Más kérdés, hogy a korábbi eredmények ismeretében ez jó vagy rossz hír volt-e...

A New York Red Bull ellen mindenesetre Frank Yallop mester az utolsó 22 percre becserélte az angolt, de az LA csak egy 1-1-es döntetlenre volt képes, így utolsó meccsén, a Chicago Fire ellen mindenképpen nyernie kellett volna. Beckham itt is kispados volt, megint a második félidőben állt be, és megint nem tudott segíteni együttesén, amely 1-0-ra kikapott, és így a bajnokság legrosszabb mérlegével zárta az alapszakaszt.

Ha tisztán sportszakmai szempontból nézzük, akkor Beckham eddigi amerikai szereplése egyértelműen kudarcnak számít. Az angol középpályás mindössze öt bajnokin lépett pályára, ebből csak kétszer volt kezdő, és csupán két gólpassz fűződik a nevéhez (amelyeket egy mérkőzésen adott).

Forrás: EPA

A népszerűségre nem lehet panasza

Üzleti szempontból azonban nem lehet panasz rá: a Galaxy története legmagasabb hazai átlagnézőszámát produkálta, idegenben a legtöbben az LA-re voltak kíváncsiak, az ajándéktárgyak eladásából pedig közel hétszer annyi lett a klub bevétele, mint tavaly. Az egyesület alighanem ezt is figyelembe vette, amikor a szurkolók felé gesztust téve bejelentette, hogy az idei szezonbérletesek 2008-ban 2007-es áron vehetik majd meg éves belépőjüket.

Becks az amerikaifocit is kipróbálta:

http://www.youtube.com/v/XI9VfNQHo9s&rel=1


A Galaxy tétmérkőzést ugyanis legközelebb csak fél év múlva, 2008 áprilisában játszik, az MLS következő szezonja ugyanis csak akkor kezdődik. A csapat november 7-én a Vancouver Whitecapsszel, 11-én pedig a Minnesota Thunderrel játszik barátságos mérkőzést, a hónap végén pedig Ausztráliába utazik egy túrára, a kettő között Beckham szerepelhet az angol válogatott Horvátország elleni Eb-selejtezőjén november 21-én - ha meghívót kap.

Hogy ezután miként tartja magát formában jövő márciusig, amikor megkezdődik a felkészülés a Galaxynál, egyelőre kérdés: az angol lapok máris vadabbnál vadabb találgatásokba kezdtek arról, hogy melyik klubnál fog edzeni. Szóba került már szinte az összes londoni gárda az Arsenaltól a Chelsea-ig, az Ipswich Town pedig egyenesen hivatalos közleményben cáfolta, hogy felvették volna a kapcsolatot Beckhammel - ez azért került szóba, mert a focista angliai rezidenciája közel van az Ipswich edzőközpontjához.

Forrás: EPA

Nem tudta rájátszásba vezetni a "galaktikusokat"

Mindeközben, szinte "fű alatt" már le is játszották az MLS rájátszásának első mérkőzéseit, és a negyeddöntők első meccsei nem nagyon nyűgözték le a szurkolókat. A négy összecsapáson összesen három gól született: a Kansas City Wizards a Chivas USA-t, a Dallas Burn a Houstont, a Chicago Fire pedig a Washington DC Unitedet verte 1-0-ra, míg a New York Red Bulls gól nélküli döntetlenre végzett a New England Revolutionnel. A visszavágókra a hét második felében kerül sor, az elődöntőket egy héttel később játsszák, a finálé időpontja pedig november 18.