Vágólapra másolva!
A Real Madrid remek játékkal 5-1-re legyőzte idegenben a Valenciát a labdarúgó Primera División 11. fordulójának rangadóján, a hazai csapatban még nem ült le a kispadra a szerdán kinevezett edző, a PSV-től érkezett Ronald Koeman. A Serie A hétközi fordulójában fővárosi derbit rendeztek, amely parádés gólokat és 3-2-es Roma-sikert hozott. A Juventus és az Inter háromgólos diadala nem meglepő, az viszont igen, hogy a korábbi hetek bajnoki gyengélkedése után a BL-címvédő AC Milan Genovában 5-0-ra kiütötte a Sampdoriát. A német kupában a Jena színeiben szereplő Torghelle Sándor gólt szerzett, majd kiállították, együttese 11-esekkel mégis kiejtette a címvédő Nürnberget. Az angol Ligakupában a Fülöp Mártonnal a kapujában kiálló Leicester City fordulatos találkozót vívott az élvonalbeli Chelsea-vel, amely két világsztárjának, a triplázó Frank Lampardnak és a harmadik londoni gólt szerző Andrij Sevcsenkónak köszönhette a 4-3-as győzelmet.

Ronald Koeman a Valencia új trénere

A szerdai spanyol forduló nyitánya előtt nem sokkal hozták nyilvánosságra, hogy Ronald Koeman, a PSV Eindhoven trénere lett a Valencia vezetőedzője. A korábbi holland válogatott labdarúgóval hároméves szerződést kötött új munkaadója.

Koeman tavaly két évre írt alá a debreceni Dzsudzsák Balázs leendő csapatához, a PSV-hez, a csapat az irányításával hatalmas csatában, csak jobb gólkülönbségével, de megnyerte a 2006/2007-es holland bajnokságot.

A Valencia a Sevillától elszenvedett vasárnapi 3-0-s vereség után elbocsátott Quique Sanchez Flores helyére nevezte ki a 44 éves szakembert.

A holland válogatottal Koeman 1988-ban Európa-bajnok lett, 1989 és 1995 között az FC Barcelonával négyszer spanyol bajnoki címet szerzett, 1992-ben pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját. 1998 és 2000 között Louis van Gaal vezetőedző segítőjeként dolgozott a katalán klubnál.

Koeman a szerdai Real Madrid elleni csúcsrangadón még nem ülhetett kispadra, erre a Mallorca elleni bajnokin kerülhet sor szombaton.

Real-parádé a Valencia ellen

Talán jót tett volna a Valenciának, ha Koeman már a fővárosiak ellen debütálhat, a Real ugyanis idegenben óriási verést mért a gárdára.

Raúl nem sokáig csigázta a vendégdrukkereket, már az első percben betalált, 16 méterről laposan, mértani pontossággal lőtt a jobb alsóba (0-1).

Forrás: EPA

Hildebrandot nem egyszer tréfálta meg Raúl

Ruud van Nistelrooy a 24. percben növelte a Real-előnyt, lerázta könnyelmű védőjét - az exmadridi Ivan Helguerát -, majd közelről átemelte a labdát Timo Hildebrandon (0-2). Sergio Ramos öt perc türelmet kért, ekkor 8 méterről, éles szögből lőtte ki a hosszú sarkot (0-3).

Eztán ismét Van Nistelrooy villant, Robinho oldalról eldurrantott kapáslövésébe közelről beleért, s máris 0-4-et mutatott az eredményjelző.

Miguel Angel Angulo próbálta menteni a menthetetlent, immáron a második félidőben a jobb felsőbe vágott 13 méteres bombája szépítésnek volt csak jó (1-4).

A két gólpasszt is kiosztó Robinho a 64. percben tette fel a koronát szerdai teljesítményére, az ötös bal sarkánál visszahúzós csellel becsapta védőjét, majd belőtte az ötödiket is az exstuttgarti Hildebrandnak. Az apró brazil hős még egy kiállítást is kiharcolt, a 16-osnál Raúl Albiol rántotta vissza Robinhót túl feltűnően a 83. percben.

A másik madridi csapat is gólgazdag meccsen nyert, ám a végeredmény szorosabb lett: az Atlético 4-3-ra győzte le a szebb napokat is megélt Sevillát.

Primera División, 10. forduló:
Valencia - Real Madrid 1-5 (0-4)
gól: Angulo (58.), illetve Raúl (1.), Van Nistelrooy (24., 36.), Sergio Ramos (29.), Robinho (64.)
piros lap: Albiol (83., Valencia)

Almeria - Real Zaragoza 0-1 (0-0)
gól: Milito (77.)

Deportivo La Coruna - Real Mallorca 1-1 (1-1)
gól: Guardado (41., 11-esből), illetve Guiza (11.)
kiállítva: Moya (39., Mallorca)

Getafe - Athletic Bilbao 2-0 (2-0)
gól: Casquero (8.), Uche (29.)
kiállítva: Amorebieta (73., Athletic Bilbao)

Real Betis - Osasuna 0-3 (0-1)
gól: Melli (43., öngól), Dady (51.), Vela (54.)
kiállítva: Damiá (80., Real Betis)

Recreativo Huelva - Racing Santander 0-0

Villarreal - Levante 3-0 (3-0)
gól: Franco (3.), Rossi (15., 11-esből), Cygan (38.)

Atlético Madrid - Sevilla 4-3 (2-2)
gól:
Maniche (1.), Agüero (16.), Rodriguez (70.), Marín (92.) illetve Luis Fabiano (14., 92.), Castro (44., öngól)

* * *

Thierry Henry időt kér

Bár az FC Barcelona csak csütörtökön lép pályára - a katalánok este 10-kor a Valladolidnál vendégeskednek -, a tavalyi ezüstérmes gárda Arsenaltól érkezett szupersztárja, Thierry Henry már szerdán "szót kért", s elmondta: még időre van szüksége ahhoz, hogy beilleszkedjen és teljesen alkalmazkodjon új csapata játékstílusához.

A francia világ- és Európa-bajnok csatár elismerte, hogy a katalánoknál eddig nem volt képes legjobb tudása szerint futballozni. Ebben szerinte közrejátszott folyamatosan vissza-visszatérő Achilles-ín-sérülése és az, hogy előző gárdájához, a londoni Arsenalhoz képest Barcelonában teljesen más felfogásban játszanak.

"A Barcelona teljesen más csapat egy teljesen más stílussal, így nekem is máshogyan kell játszanom. Londonban sokkal célratörőbben és gyorsabban járattuk a labdát, még alkalmazkodnom kell új csapatom játékához" - fogalmazott Henry.

A kétszeres aranycipős (2004, 2005) játékos az Ágyúsoknál eltöltött nyolc éve alatt két bajnoki és négy gólkirályi címet nyert. Angliából nyáron négyéves szerződés aláírásával, 24 millió euróért igazolt a spanyol sztáregyesülethez.

A 30 éves center nyilatkozatában kiállt új csapattársa, a mostanában önmagához képest szürke teljesítményt nyújtó brazil Ronaldinho mellett is: "Nagyon sokáig tökéletesen teljesített, de ő sem robot! Most is csak korábbi önmagához képest játszik gyengén, ám még így is a csapat meghatározó tagja. Kimagasló képességeivel leköti az ellenfél védelmét, sokkal könnyebbé téve a mi dolgunkat a pályán."

Egy biztos, Ronaldinho a Villarreal ellen bizonyíthat, Henry viszont nem, a francia csatárnak ráadásul honfitársa, Eric Abidal sem léphet pályára sérülés miatt. Henry régóta húzódó Achilles-ín-sérülés miatt nem edzhetett a héten, míg Abidal vasárnap húzta meg a bokáját az Almeria ellen 2-0-ra megnyert meccsen.

Real-Valencia a hétközi spanyol fordulóbanhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20071031-olasz-es-spanyol-hetkozi-fordulo-is-lesz.html?pIdx=2