Vágólapra másolva!

BL: győzelmi kényszerben a Milan, a 'Pool és a Real

A Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában a szerdai játéknapon három, a végső diadalra is esélyesnek tartott együttes is győzelmi kényszerrel lép pályára. A legnehezebb dolga az eddig még nyeretlen Liverpool FC-nek lesz, a Vörösök a török Besiktas otthonában játszanak majd, de a hazai pályán szereplő Real Madrid, illetve AC Milan sem engedhet meg magának pontvesztést.

A milánóiak a BL-ben két forduló után csak a harmadik helyen állnak csoportjukban, köszönhetően a második körben a Celtic FC otthonában elszenvedett vereségnek. A rossoneróknak ráadásul a Serie A-ban sem megy a játék, a legutóbb hazai pályán kaptak ki az Empoli FC-től, és a drukkerek kezdenek türelmetlenek lenni Carlo Ancelotti mesterrel szemben.

A taljánoknál a Glasgow-ban bemutatott színészi teljesítményért eltiltott Dida nem állhat a kapuban (bár eltiltását két meccsről egyre csökkentették), így az ausztrál Zeljko Kalac véd majd, ami egyáltalán nem megnyugtató a milánói szurkolók számára. A cseh balhátvéd, Marek Jankulovski sérülése miatt Kaha Kaladze a védelem bal oldalán kaphat szerepet, és az Empoli ellen hosszú kihagyás után ismét játszott Paolo Maldini is ott lehet a kezdők között, bár egyes hírek szerint nem ő, hanem Daniele Bonera kap majd lehetőséget.

A hét végi bajnokit kihagyott Kaká is kisebb sérüléssel bajlódik, de ő alighanem játszik, és teljesítményétől nagyon sok függ majd, de ne gondoljuk, hogy a Sahtar Doneck játékosai feltett kézzel lépnek majd pályára a Giuseppe Meazza-stadionban. Az ukránok olasz csatára, Cristiano Lucarelli alighanem jó tanácsokkal látja majd el csapattársait a Milan játékát illetően, és a Sahtar román mestere, Mircea Lucescu is dolgozott már Milánóban - igaz, nem a piros-feketéknél, hanem a városi rivális Internazionalénál.

A Real Madrid valamivel jobb helyzetben van, mint a Milan, hiszen a királyi gárdának már négy pontja van a BL-ben, és hazája bajnokságát is vezeti, de éppen a hét végén szenvedte el első vereségét a Primera Divisiónban. Bernd Schuster azon a találkozón nem számított a hét közi válogatott meccsről késve visszaérkezett brazil Robinhóra, aki a hírek szerint pénzbüntetést kap a klubtól - de az Olimpiakosz ellen várhatóan a kezdők között lesz.

A spanyoloknak jó néhány sérültjük akad, hiszen Arjen Robben, Pepe, Gabriel Heinze, Fabio Cannavaro és Mahamadou Diarra sem léphet pályára, de a csapat még nélkülük is meglehetősen erősnek tűnik - a védekező középpályás az argentin Fernando Gago lesz, a védelem jobb oldalán pedig Míchel Salgado játszhat, Sergio Ramosnak ugyanis a sok hiányzó miatt be kell húzódnia középre.

Az Olimpiakosz rendkívül optimista hangulatban utazott el Madridba, hiszen a görögöknek a legutóbbi játéknapon történetük során először sikerült idegenben BL-meccset nyerniük. Soraikban több olyan focista is akad, akinek nem lesz ismeretlen a Santiago Bernabéu-stadion: a védő Raúl Bravo éppen a királyi gárdától igazolt Görögországba, a szerb csatár, Darko Kovacevic, illetve az argentin Luciano Galletti pedig éveket töltött el a spanyol első osztályban, Galletti éppen a Real ellen szerzett győztes gólt 2004-ben a spanyol kupa döntőjében.

A Liverpool FC számára végképp csak a győzelem az elfogadható eredmény a török Besiktas ellen idegenben, miután a Vörösök az előző körben otthon szenvedtek vereséget az Olympique Marseille-től. Rafa Benítez mester csapata a hét végén vitatott körülmények között, két tizenegyessel nyerte meg az Everton FC elleni városi rangadót, és az isztambuli meccsen továbbra sem számíthat első számú csatárára, a spanyol Fernando Torresre, viszont honfitársa, Xabi Alonso felépült sérüléséből, és ott van az utazó keretben.

Forrás: EPA

Ha a játékosok jókedvén múlna, akkor borítékolni lehetne a Liverpool győzelmét

A törökök eddig mindkét mérkőzésüket elveszítették a csoportban, ráadásul még gólt sem szereztek, de az Inönü-stadion lelkes közönsége előtt alighanem mindent megtesznek majd a negatív sorozat megszakítása érdekében - még az eltiltott Ertugrul Saglam nélkül is, akit a legutóbbi találkozón az FC Porto ellen kiállítottak.

A szerdai nap rangadóját Londonban játsszák, ahol a Chelsea FC vendége az FC Schalke 04 lesz, és a két kék színű együttes mérkőzésén a hazaiak számítanak esélyesebbnek. Ennek oka elsősorban a gelsenkirchenieket sújtó sérüléshullám, amelynek áldozatai között olyan alapemberek vannak, mint a balhátvéd Christian Pander, a fiatal Mesut Özil és a támadó Halil Altintop.

A szerb védő, Mladen Krstajic ugyan felépült sérüléséből, és ott volt a Londonba utazók között, de valószínűleg csak a kispadon kap helyet. Sérültek a Chelsea-nél is akadnak, elég, ha csak John Terryre vagy Ashley Cole-re gondolunk, de Frank Lampard és Didier Drogba felépülésével a londoniak lassan kezdik visszanyerni korábbi formájukat, és legutóbbi három tétmeccsüket egyaránt megnyerték.