Vágólapra másolva!
A Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn a francia csatár, Thierry Henry 41. gólját szerezte a válogatottban, és ezzel utolérte a gall örökranglistán Michel Platinit - a jövőben alighanem meg is előzi. Nem Henry az egyetlen napjaink csatársztárjai közül, aki előkelő helyen áll hazájában a válogatottsági góllövőlistán: Raúl szintén vezet, míg Alessandro del Piero, Michael Owen, Ruud van Nistelrooy, Hernán Crespo vagy éppen Miroslav Klose egyaránt az élcsoportban van, és utóbbi játékos kivételével az első pozíció sem elérhetetlen a számára.

A francia labdarúgásban sokáig az 1958-as világbajnokság gólkirálya, Just Fontaine volt számított minden idők legeredményesebb játékosának a válogatott színeiben, és Platini őt taszította le a trónról a nyolcvanas években.

A Juventus FC támadója éppen az 1984-es Európa-bajnokság előzte meg Fontaine-t: a tornán a Jugoszlávia ellen szerzett első találata volt a 31. gólja a címeres mezben. Platini ezen a találkozón mesterhármast ért el, a kontinensviadalt végül kilenc góllal zárta, és összesen 41 alkalommal volt eredményes a válogatottban.

Hiába voltak utána olyan klasszisok a gall nemzeti tizenegyben, mint Jean-Pierre Papin, Eric Cantona, vagy egy generációval később Zinédine Zidane vagy Youri Djorkaeff, egyikük sem tudta utolérni Platinit, azt azonban sejteni lehetett, hogy a Trézéguet, Henry duó valamelyik tagja előbb-utóbb meg fogja előzni a nyolcvanas évek klasszisát.

Trézéguet jelenleg 34-nél tart, és a szövetségi kapitánnyal való viszonya miatt kicsi az esélye, hogy ezt a számot a közeljövőben gyarapítsa, azonban Henrynak sikerült a bravúr. Az FC Barcelona csatára a 41. találatát egyébként a 95. mérkőzésén szerezte meg - Platininek ennyi gólhoz 72 összecsapás is elegendő volt.

A spanyoloknál viszont már régóta a Real Madrid élő legendája, Raúl a csúcstartó: a királyi gárda támadója 44 alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, és így 13 góllal előzi meg a második helyen álló Fernando Hierrót, 15-tel pedig a harmadik Fernando Morientest. Raúl egyébként a válogatottsági listán is előkelő helyen áll, hiszen 102 összecsapással második Andoni Zubizarreta mögött, azonban tavaly szeptember óta nem gyarapíthatta válogatottságainak (és így a címeres mezben góljainak) számát, hiszen Luis Aragonés azóta nem számít rá a nemzeti csapatnál.

A focista mindenesetre bízik benne, hogy a jövő évi Európa-bajnokságig visszaverekszi magát a válogatottba, de ha esetleg nem így lesz, akkor sem kell tartania egy darabig attól, hogy megelőzik: az erre legesélyesebbnek tűnő Fernando Torres is csak 15 gólnál tart jelenleg.

Az angol Michael Owen egyik célja éppen az, hogy élre álljon hazája góllövőinek örökranglistáján, és a Newcastle United focistájának ehhez még legalább kilenc találatra lenne szüksége. Angliában ugyanis Bobby Charlton vezeti a válogatottbeli góllövőlistát, a Manchester United egykori klasszisa 49 gólt szerzett a címeres mezben.

Annak idején Gary Linekernek sem sikerült utolérnie őt, hiszen "csak" 48-ig jutott, és amikor Owen a 2006-os vébén súlyos sérülést szenvedett, sokan azt gondolták, hogy neki sem lesz esélye arra, hogy lehagyja Charltont. Owen azonban a hosszú kihagyás után ott folytatta a válogatottban, ahol korábban abbahagyta, és hat mérkőzésen háromszor volt eredményes, így jelenleg 40 dugónál jár.

Ami a német rekordot illeti, az alighanem megdönthetetlennek számít: a Nemzet Bombázója, Gerd Müller mindössze 62 összecsapáson ért el 68 találatot az akkor még NSZK válogatottjában. A jelenleg is aktív focisták közül Michael Ballack és Miroslav Klose is 35-nél tart, és inkább a Bayern München csatárának van esélye arra, hogy előrébb lépjen ezen a ranglistán, és ha a jövőben is hasonlóan gólerős marad, akkor akár egészen a második pozícióig nyomulhat: ott Rudi Völler és Jürgen Klinsmann áll holtversenyben, 47-47- góllal. A mülleri csúcs azonban reálisan nézve megdönthetetlen.

Brazíliában is valami hasonló a helyzet abból a szempontból, hogy a selecao történetében is egy korszakos zseni, a minden idők legjobb focistájának tartott Pelé áll az élen, és a hozzá legközelebb álló, napjainkban is aktív Ronaldo is 15 góllal marad el tőle - ráadásul a Milan támadója mostanában a válogatottba sem kap meghívót, és így nehéz lesz gyarapítania eddigi 62 találatának számát. Az argentin Diego Maradona viszont "csak" harmadik hazája góllövőlistáján: Hernán Crespo éppen a nyári Copa Américán előzte meg, és az Inter klasszisa már 35-nél tart - de a listavezető Gabriel Batistutát szinte biztosan nem fogja utolérni, ő ugyanis 56 találattal vezet.

Olaszországban meglepően kevés gól is elég az elsőséghez, a squadra azzurránál Luigi Riva vezet 35 találattal. Egészen a legutóbbi ideig Alessandro del Pierót vagy Filippo Inzaghit tartották a legesélyesebbnek arra, hogy utolérje a listavezetőt, de Del Piero 26-nál, Inzaghi pedig 23-nál megállt, és a továbblépéshez előbb a válogatottba kellene visszaverekedniük magukat.

A tavalyi vébé után a holland csúcstartó, Patrick Kluivert is hátradőlhetett, hiszen Ruud van Nistelrooy visszavonult a válogatottságtól, de a Real Madrid klasszisának egy év elteltével sikerült kibékülnie a szövetségi kapitánnyal, Marco van Bastennel, és a nemzeti tizenegybe való visszatérését három mérkőzésen két góllal ünnepelte.

Ezzel már 30 gólnál jár a címeres mezben, és formáját elnézve minden esély megvan rá, hogy szép sorban megelőzze a még előtte álló Johan Cruyffot, Dennis Bergkampot, majd letaszítsa a csúcsról az ott 40 góllal található Kluivertet.

Németország jutott ki elsőként az Eb-rehttp://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20071013-labdarugo-ebselejtezo-magyarorszag-malta.html?pIdx=4