Vágólapra másolva!
Miközben Európában még a 2008-as kontinensviadalon való részvételért küzdenek a válogatottak a hétvégén, Dél-Amerikában már a következő világbajnokság selejtezői kezdődnek meg. Jelenleg még mind a tíz résztvevő bizakodhat abban, hogy ott lesz Dél-Afrikában a vébén, ahová a maratoni selejtezősorozat első négy helyezettje egyenes ágon jut ki, az ötödik azonban pótselejtezőt játszik egy, a CONCACAF-zónát képviselő együttessel.

Az argentin és brazil válogatott továbbra is kiemelkedik a szubkontinens labdarúgásából: ez a két együttes játszotta a nyári Copa América fináléját, számukra a világbajnokságra való kijutás kötelező feladatnak számít, sőt, a presztízs miatt a selejtezősorozat megnyerése is nagyon fontos. Az első két játéknapon mind a két sztárgárdának lesz egy keménynek ígérkező idegenbeli, és egy könnyebbnek tűnő hazai mérkőzése - de az elmúlt évek történései alapján ők sem becsülhetik le egyik ellenfelüket sem. Külön érdekesség, hogy a CONMEBOL nem erőltette meg magát a sorsolás elkészítésekor: a csapatok pontosan ugyanabban a sorrendben játszanak majd egymással, mint az előző két kvalifikációs sorozatban.

A július óta hivatalosan is Dél-Amerika legjobbjának számító brazil együttes Kolumbiában kezdi meg szereplését, és a Copa Américához képest a legnagyobb újdonság a keretben a két klasszis, Ronaldinho, illetve Kaká személye. Ők a saját kérésükre hagyták ki a nyári kontinensviadalt, és sokan attól tartottak, hogy Dunga emiatt a jövőben nem számít majd rájuk, de mind a két világsztár meghívót kapott, és a jelek szerint mind a ketten a kezdő tizenegyben szerepelhetnek - legalábbis a legutóbbi két barátságos mérkőzésen, az Egyesült Államok és Mexikó ellen ez volt a helyzet. Ezen a két összecsapáson a selecao hét gólt szerzett, ami alapján talán furcsának tűnik, hogy a braziloknak a csatársorban van a legtöbb problémájuk: nincsen ugyanis olyan klasszikus középcsatáruk, mint mondjuk Ronaldo vagy Adriano volt, így Vágner Love vagy Afonso Alves szerepelhet ebben a szerepkörben, akik azért más kalibert jelentenek. Persze amíg mögöttük Kaká, Robinho vagy éppen Ronaldinho játszik, addig olyan nagy gond nincsen.

Forrás: EPA
Nem csak Ronaldinho elégedetlen, a rajongói is

A brazilok első ellenfele az a Kolumbia lesz, amely utoljára 1998-ban szerepelt világbajnokságon, és az idei Copa Américán is leszerepelt, a csoportból sem tudott továbbjutni - más kérdés, hogy a januárban kinevezett szakvezető, Jorge Luis Pinto jó előre hangsúlyozta, számára nem a kontinensviadal, hanem a vb-selejtező a fontos. A Copa óta lejátszott négy mérkőzésen a kolumbiaiak veretlenek maradtak, és a szakvezető sorra építi be a játékosokat a 2005-ben korosztályos kontinensviadalt nyert csapatból: az argentin River Plate-ben szereplő Radamel Falcao García, a Franciaországban légióskodó Wason Rentería és Freddy Guarín, illetve a Serie A-ban szereplő Cristián Zapata egyaránt fontos szerepet kaphat a jövőben - viszont a veterán védő, Iván Córdoba éppen a szakvezető személye miatt mondta le a válogatottságot.

Az argentin gárdánál a Copa Américát követően Roberto Ayala és Juan Sebastián Verón is lemondta a válogatottságot, de a szövetségi kapitánynak, Alfio Basilének így sem kell különösebben izgulnia, hiszen klasszisok egész sora áll a rendelkezésére. A szakvezető annak ellenére meghívta Juan Román Riquelmét a keretbe, hogy a játékmester a kontinensviadal döntője óta nem lépett pályára, mivel klubjában, a Villarrealban nem számítanak rá. Némi meglepetésre nincs viszont a meghívottak között az FC Internazionale középcsatára, Hernán Crespo, a támadórészlegben így csupa alacsony labdarúgó akad (Javier Saviola, Sergio Agüero, Carlos Tévez, Lionel Messi), igaz, ők nem akármilyen játékosok. A védelemben egyébként Gabriel Milito partnere alighanem a Bayern Münchenben szereplő Martín Demichelis lesz.

Forrás: EPA
Messit manapság nem egyszerű kibillenteni

Az argentinok nyitómérkőzésének külön pikantériát ad, hogy az albiceleste ellenfele Chile lesz - ahol a Copa Américát követően az argentin Marcelo Bielsát nevezték ki szövetségi kapitánynak. Ő 1998 és 2004 között éppen Argentína szakvezetője volt, de hazájában nem örvendett nagy népszerűségnek, többek között azért, mert mellőzte Riquelmét - aki most a pályán bizonyíthat ellene. A chileiek a kontinensviadalon kisebb botrányt okoztak szállodájukban, ami után a szövetség hat focistát is hosszú időre eltiltott a válogatottban való szerepléstől, így aztán Bielsának rövid idő alatt kell új csapatot építenie. Ebben egyrészt segítségére lehet a nyári U20-as világbajnokságon jól szerepelt csapat, másrészt pedig a veterán Marcelo Salas, akit Bielsa három év kihagyás után hívott meg ismét a nemzeti csapatba.

A két nagyágyú mellett még egy olyan dél-amerikai válogatott van, amely a három legutóbbi vébén egyaránt jelent volt. Paraguay ennek megfelelően most is esélyesnek számít a kvalifikációra, még annak ellenére is, hogy a legutóbbi vébét követően az utolsó nagy öregek (Carlos Gamarra és José Saturnino Cardozo) is visszavonultak. A kispadra az argentin Gerardo Martino került, aki a Copa Américán kínos vereséget szenvedett Mexikótól a csapattal, amely azóta is nyeretlen. A Peru elleni idegenbeli mérkőzés ilyen előzmények után nem lesz egyszerű a paraguayiak számára, főleg hogy a peruiak nagyon fogadkoznak, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy utoljára 1982-ban szerepeltek világbajnokságon. A Copa Américát követően Peruban is új mester került a kispadra az egykori kiváló játékos, José del Solar személyében, akinek első dolga volt, hogy meggyőzze az Angliában légióskodó középpályást, Nolberto Solanót arról, hogy térjen vissza a válogatottba.

Forrás: EPA
Szeptemberi barátságos meccsükön Kolumbia 1-0-ra legyőzte Paraguayt

A legutóbbi vébéről Uruguay is lemaradt, de a celeste hívei nagyon bíznak abban, hogy kedvenceik most ott lesznek a tornán Dél-Afrikában. Optimizmusukra okot adhat a Copa Américán való szereplés, hiszen az uruguayiak az elődöntőben csak tizenegyesekkel estek ki a későbbi győztes brazilok ellen, és remek teljesítményt nyújtottak. Azóta ugyan Álvaro Recoba lemondta a válogatottságot (immár sokadszor, és a jelek szerint véglegesen), de ő amúgy is csak epizódszereplő volt a Copán, ellentétben mondjuk Diego Forlánnal, Héctor Fabián Carinival és Sebastián Abreuval. A nyitómérkőzés ráadásul megadhatja a kellő alaphangot a celestének, hiszen Montevideóban a szubkontinens leggyengébb csapatának tartott Bolívia lesz a vendég. A bolíviaiak ugyan meglepően jól helytálltak a nyári kontinensviadalon, de a továbbjutáshoz ez is kevés volt, és a vébéselejtezők során is elsősorban a hazai pályában, azaz a magaslati levegőben bízhatnak.

Venezuela az egyetlen dél-amerikai válogatott, amely még nem szerepelt vébén, de a Vinotinto becenévre hallgató együttes már korántsem számít pofozógépnek, sőt, a mostani selejtezősorozatban egyértelműen a kvalifikáció a célja. A csapatot immár 2001 óta Richárd Páez irányítja, amivel jelenleg ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő szövetségi kapitány Dél-Amerikában. A tréner nagy népszerűségnek örvend hazájában, ha a csapat kijutna Dél-Afrikába, akkor státusa felérne egy nemzeti hősével. a venezuelaiak sorsolása azonban nem valami kedvező, hiszen idegenben kezdenek Ecuador ellen, márpedig az ecuadoriak a legutóbbi két vébén egyaránt jelen voltak - igaz, a veterán Agustín Delgado nélkül a támadó részlegben hiányzik nekik egy vérbeli gólvágó.

Az első két játéknap programja
1. forduló (október 13.):
Uruguay - Bolívia
Argentína - Chile
Ecuador - Venezuela
Peru - Paraguay
Kolumbia - Brazília.

2. forduló (október 16.):
Venezuela - Argentína
Bolívia - Kolumbia
Chile - Peru
Paraguay - Uruguay
Brazília - Ecuador