Vágólapra másolva!
A bíráskodás korszerűsítését, a modern technika bevezetését sürgette Fazakas Szabolcs (MSZP) európai parlamenti képviselő az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetőinek és az Európai Parlament labdarúgással és általában a sporttal foglalkozó tagjainak brüsszeli találkozóján.

Az MSZP-delegációnak az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleménye szerint a megbeszélésen az UEFA vezetői Michel Platini elnök európai kormányfőkhöz írt szeptemberi levele alapján azt igényelték, hogy a most készülő reformszerződés, valamint az Európai Bizottság sporttal foglalkozó fehér könyve mélyebben foglalkozzon a sporttal és ezen belül az egész világon európai értékként kezelt labdarúgással.

Egyben kérték, hogy az európai intézmények ismerjék el a sport speciális jellegét, védelmet nyújtva az itt uralkodó önszabályozásnak az európai versenyjoggal és a belső piaci szabályozással szemben. Így kívánják elérni, hogy az UEFA határozottabban tudjon fellépni a labdarúgásban is egyre inkább elhatalmasodó pénzügyi szemlélettel szemben.

Fazakas Szabolcs EP-képviselőtársaival együtt támogatásáról biztosította az UEFA fenti kezdeményezéseit, de felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetségnek is sürgősen lépnie kellene a bíráskodás korszerűsítése terén, hiszen a mostani elavult, őskori játékvezetés nagy teret enged a tévedéseknek, a bíró szubjektivitásának és ezáltal annak a nézetnek, hogy a pénz befolyásolhatja a mérkőzések eredményét.

Elsősorban azt sürgette, hogy a modern technika vívmányainak felhasználásával teremtsék meg az esetek tényszerű megállapításának feltételeit. Hivatkozott itt a más sportágakban már elterjedt és sikerrel alkalmazott videobíráskodásra és az úgynevezett challenge-rendszerre, aláhúzva, hogy a tények objektivitásának biztosítása részben kizárná a bírói szubjektivitást is, bár itt még további lépésekre volna szükség, hogy egy-egy bíró elfogultsága ne befolyásolhassa egyes mérkőzések, csapatok sorsát - áll a közleményben.

Az UEFA vezetői az évszázados tradícióra vonatkozó álláspontjuk hangsúlyozása után részletesen foglalkoztak a felvetett technikai kérdésekkel, és jelezték, hogy már a közeljövőben a gólbíró bevezetésével lépni kívánnak e kérdésben. Fazakas Szabolcs megjegyezte, hogy megítélése szerint ez csak egy részletkérdés megoldása irányába történő kis lépés, de nem helyettesíti a bíráskodás gyökeres korszerűsítését.