Vágólapra másolva!
Egy csapat kiléte már ismert azon 40 együttes közül, amely az UEFA-kupa csoportkörében szerepel majd, hiszen a görög Panathinaikosz már kedden lejátszotta visszavágóját. A többi 39 párosításban azonban csak csütörtökön dől el a továbbjutó kiléte, és pár topligás klubnak meglehetősen nehéz dolga lesz, ha nem akar idő előtt búcsúzni. Az Everton FC, az 1. FC Nürnberg és a Sampdoria sem tudott előnyt szerezni az első, hazai mérkőzésen, a Bayern München is csak 1-0-ra verte a Belenensest, míg a Blackburn Roversnek kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia.

Az első mérkőzések egyik legnagyobb meglepetését a görög Larissza okozta azzal, hogy hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Blackburnt, amely pedig hazája bajnokságában viszonylag jól szerepel.

A hellének azonban remekül kihasználták a Rovers védelmében bekövetkezett rövidzárlatot, és két perc alatt olyan előnyt szereztek, amely akár elég is lehet a visszavágóra. A blackburniek mestere, Mark Hughes a hét végi bajnokin mindenesetre pihentette pár alapemberét, így Benny McCarthyt, Morten Gamst Pedersent és Robbie Savage-et is, de csapata így is legyőzte a Sunderlandet, és a Premier League-ben még veretlen idegenben - ami alapján még érthetetlenebb a görögországi vereség. Az angolok mindenesetre bíznak benne, hogy megfordíthatják a párviadalt, de tisztában vannak vele, hogy ehhez kapott gól nélkül kellene megúszniuk a visszavágót.

Az Evertonnak viszont idegenben kell jól teljesítenie ahhoz, hogy bejusson a csoportkörbe, lévén a liverpooliak az első találkozón hazai pályán csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek az ukrán Metaliszt Harkov ellen.

Pedig az angoloknak megvolt az esélyük arra, hogy előnyt szerezzenek, hiszen két tizenegyest is rúghattak, de Andy Johnson mindkettőt kihagyta - jobban mondva az elsőt először értékesítette, de a játékvezető megismételtette a büntetőt, és a csatár másodjára már hibázott. A kopasz támadó szereplése egyébként sérülés miatt kérdéses a visszavágón, mint ahogyan a középpályás Leon Osman sem biztos, hogy pályára léphet.

A német kupagyőztes 1. FC Nürnbergnél alighanem jobb szezonrajtra számítottak, elvégre a gárda nyolc forduló után az utolsó előtti helyen áll a bajnokságban, mindössze egy nyert mérkőzéssel. Ez alapján akár azt is feltételezhetjük, hogy az egyesületnél nem is nagyon bánnák, ha a gárda nem jutna be az UEFA-kupa csoportkörébe, de a nürnbergiek állítása szerint még a feltételezés is sértő, és ők szeretnének továbbjutni a román Rapid Bucuresti ellen.

Az első találkozón Németországban született gól nélküli döntetlen után azonban inkább a bukarestiek az esélyesek, főleg, hogy a Nürnbergből sérülés miatt Javier Pinola és Robert Vittek is hiányzik, sőt, a görög csatár, Angelosz Hariszteasz szereplése is kérdéses. Az olasz Sampdoriánál is rezeg a léc, elvégre a genovaiak az első meccsen otthon csak egy 2-2-es döntetlent értek el a dán Aalborg BK ellen, vagyis a visszavágón idegenben kellene nyerniük ahhoz, hogy bejussanak a csoportkörbe.

A klubnál azonban a hét végi, Atalanta elleni győzelem után meglehetősen optimista a hangulat, hiszen a meccsen a nyári sztárigazolás, Antonio Cassano is megszerezte első találatát a Samp színeiben. Ezzel együtt a Real Madridtól megszerzett támadó valószínűleg csak a kispadon kap majd helyet, és a csatársort a Vincenzo Montella, Andrea Caracciolo duó alkotja majd. A csapat mestere, Walter Mazzarri hétfőn töltötte be 46. életévét, és az igazi ajándék alighanem a továbbjutás lenne a számára.

Forrás: EPA

A sötétmezes Aalborg szívosan harcolt Genovában, és ezért egy 2-2-es döntetlen lett a jutalma

A kiírás legnagyobb esélyesének tartott Bayern Münchennél a továbbjutás - értelemszerűen - kötelező feladatnak számít, de a bajorok az első meccsen hazai pályán csupán 1-0-ra verték a portugál Belenensest, ráadásul pocsékul futballoztak.

A bajnokságban azóta javult a teljesítményük, de a lisszaboni mérkőzés akár még izgalmasan is alakulhat, mivel a müncheniektől több sztár is maródi. Oliver Kahn hiánya még nem lenne olyan nagy probléma, de a csatársorból Miroslav Klose és Lukas Podolski is kidőlt, a középpályán pedig Mark Van Bommelre és Bastian Schweinsteigerre nem számíthat Ottmar Hitzfeld mester.